• Planten komen bijna in elk vertrek van het huis voor. Maar als je een kat hebt dan kan een mooie plant een dodelijke vijand worden.

  Op de giflijst hieronder staan kamer- en tuinplanten die zijn schadelijk voor een kat. Als je kat van deze plant gegeten heeft, bijvoorbeeld de blaadjes, zaadjes, bessen of takjes, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Neem wanneer mogelijk de plant mee. Die kan dan gebruikt worden ter identificatie. 

 • Wat zijn de symptomen?

  Katten die van giftige planten hebben gegeten, kunnen de volgende symptomen vertonen:

  • Maag- en darmklachten: overgeven, diarree, misselijkheid, buikpijn
  • Overgeven, hoesten, benauwdheid, overmatig speeksel
  • Neurologisch: evenwichtsstoornissen, spiertrillingen en/of -krampen, sloomheid, opwinding
  • Bloedingen
 • Snel reageren is het belangrijkst

  Wanneer je vermoedt dat je kat van een giftige plant heeft gegeten, bel je liefst zo snel mogelijk je/een dierenarts. Maar het is mogelijk dat de dierenarts net geen dienst heeft. In dat geval kun je altijd het Antigifcentrum in Brussel bellen, dat je gratis 24 uur per dag en 7 dagen per week kunt bellen voor advies:

  • Vanuit Nederland: 0032 70 245 245
  • Vanuit België: 070 245 245

 • 4 Reacties

  In een gekregen boeket zat Appelblad en Gerbera verwerkt waar een kleine hoeveelheid van gegeten is door onze Ragdolls. Kan dit kwaad?

  Reageer

  Beste Arthur, Appelblad is niet erg giftig en wordt ook aan bijv. cavia's gegeven om te eten. Nu is een kat geen cavia en zitten er in Appelblad wel stoffen die bij een kat diarree of misselijkheid tot gevolg kan hebben. Gerbera is niet giftig, maar zoals gezegd zijn katten vleeseters en vaak leidt het eten van planten (denk aan kattengras) tot overgeven. Ook als planten bijv. zijn bespoten met pesticiden, kan de kat dit binnenkrijgen. Ik denk dat het in dit geval mee zal vallen, maar het is altijd goed om de kat in de gaten te houden. Bij verdwenen eetlust, lusteloosheid of meerdere malen braken is het altijd verstandig om de dierenarts te raadplegen. Is dat het geval, neem dan een takje met bladeren mee naar de dierenarts zodat zij kunnen zien wat de kat precies gegeten heeft.

  Reageer

  Is de buitenplant Calocephalus echt niet giftig voor katten

  Reageer

  Beste Margriet,
  De Calocephalus (Zilverstruikje) wordt niet genoemd in de belangrijkste giflijsten voor katten. Echter, op een paar Duitse websites wordt gesproken van een licht-giftige plant. De kat zal er niet aan doodgaan, maar het kan wel klachten veroorzaken als de kat van de plant eet, zoals maag- darmklachten.

  Reageer