• Planten komen bijna in elk vertrek van het huis voor. Maar als je een kat hebt dan kan een mooie plant een dodelijke vijand worden.

  Op de giflijst hieronder staan kamer- en tuinplanten die zijn schadelijk voor een kat. Als je kat van deze plant gegeten heeft, bijvoorbeeld de blaadjes, zaadjes, bessen of takjes, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Neem wanneer mogelijk de plant mee. Die kan dan gebruikt worden ter identificatie. 

 • Wat zijn de symptomen?

  Katten die van giftige planten hebben gegeten, kunnen de volgende symptomen vertonen:

  • Maag- en darmklachten: overgeven, diarree, misselijkheid, buikpijn
  • Overgeven, hoesten, benauwdheid, overmatig speeksel
  • Neurologisch: evenwichtsstoornissen, spiertrillingen en/of -krampen, sloomheid, opwinding
  • Bloedingen
 • Snel reageren is het belangrijkst

  Wanneer je vermoedt dat je kat van een giftige plant heeft gegeten, bel je liefst zo snel mogelijk een dierenarts of de spoeddienst van de dierenarts. Wanneer je met je kat (met vergiftigingsverschijnselen) naar de dierenarts gaat, kun je het beste de plant in kwestie (of een herkenbaar deel daarvan), meenemen zodat de dierenarts een aanknopingspunt heeft om welk soort gif het gaat.

 • TIP: Vind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.
  Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Giftig voor de kat om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).


 • 93 Reacties

  Hallo, ik probeer op te zoeken of paprikaplanten en planten met Spaanse pepers giftig zijn voor katten. Ik vind het antwoord niet als ik google. Weten jullie dat misschien?

  Reageer

  Beste Natasja, planten met paprika of pepers zijn beide giftig voor kat en hond. De stof in de planten die storing in de spijsvertering en ook neurologische klachten kan geven, heet Solamine. Een paprikaplant die niet giftig is, is die waar de zoete puntpaprika aan groeit.

  Reageer

  Ik hoor dat de graslelie niet giftig is, maar ik zag bij de intratuin leliegras (liriope muscari big blue ) en dit ziet er anders uit dan graslelie, is de muscari big blue giftig voor katten?

  Reageer

  Beste Patrick, liriope muscari big blue is niet giftig voor katten. Het verorberen van een grote hoeveelheid kan natuurlijk wel problemen geven in het spijsverteringsstelsel.

  Reageer

  Onze kat heeft een paar kleine korreltjes van de binnenkant van een chrysant in een boeket vermoedelijk opgegeten, ze was er in ieder geval aan aan het likken. Is dit deel van de chrysant giftig?

  Reageer

  Beste Tessa, alle delen van een chrysant zijn in wezen giftig voor hond en kat. De plant bevat een natuurlijke insecticide genaamd pyrethrine, dat giftig is voor honden, katten, paarden en kinderen. Met "korreltjes" bedoel je stuifmeel of echt delen van de plant? Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om welke hoeveelheid de kat binnen heeft gekregen. De meest gemelde bijwerkingen zijn: braken, diarree, overmatig kwijlen, slechte coördinatie en huiduitslag. Hou je kat extra in de gaten en bel de dierenarts wanneer je een van deze bijwerkingen bemerkt.

  Reageer

  Is Celosia hot topic giftig voor katten

  Reageer

  Beste Laureen, de Celosia Argentea is niet giftig voor kat en hond.

  Reageer

  Hallo, kunt u mij vertellen of de Toscaanse jasmijn giftig is voor vogels? Ik las dat het melksap giftig is. Is dat ook gevaarlijk voor mensen? Alvast hartelijk bedankt

  Reageer

  Beste Claudia, je kunt het beste deze vraag stellen op een website over vogels. Daarnaast is het meeste witte melksap van planten giftig, zowel voor dieren als voor mensen.

  Reageer

  Hallo, Onze kat eet af en toe aan de jonge uitlopers van onze druif. Kan dit kwaad? Gr. Nicky

  Reageer

  Beste Nicky, zowel de vruchten van de druif (vitis vinifera) als de plant zelf, zijn geacht giftig te zijn voor de kat en de hond. Het eten hiervan kan beschadiging aan de nieren veroorzaken. Ook krenten en rozijn vallen hieronder.

  Reageer

  Mijn kat van 10 eet eigenlijk nooit van een plant behalve kattengras. Nu zag ik dat ze heel veel interesse in de korenbloem heeft. Als ik google zijn de meningen verdeeld, dus mijn vraag is, schadelijk of niet?

  Reageer

  Beste Judith, de korenbloem is niet giftig voor katten en honden. Het eten van planten door katten kan echter wel veranderd gedrag veroorzaken, afhankelijk van de plant. Als katten van planten eten, wordt de plantenresten vaak uitgebraakt. Vaak braken kan leiden tot verminderde eetlust of een verstoring van het maag- darmstelsel. Let dus altijd op veranderd gedrag.

  Reageer

  Dank je voor de snelle reactie, ik ga opletten!

  Reageer

  Ik wil voor de katten graag leliegras kopen maar zijn de bloemen daarvan giftig?

  Reageer

  Beste Richard, leliegras is niet giftig voor kat en hond. Je kunt het dus met een gerucht hart kopen.

  Reageer

  Ik vind het moeilijk/niet op internet. Kan iemand mij vertellen of de Celosia Argentea giftig is voor katten/baby's? Groetjes

  Reageer

  Beste Sanne, de Celosia Argentea is NIET giftig voor mens en dier.

  Reageer

  Hoi, mijn kitten , morgen 1 jaar at gister een stukje bloem van de rodondendron. ik schrok hiervan, ze heeft geen last, wat moet ik nu doen?

  Reageer

  Beste Wendy, de rhododendron is een giftige plant voor o.a. katten met veel bijwerkingen, soms ernstig. Het wordt aangeraden zsm de dierenarts te raadplegen wanneer de kat hiervan gegeten heeft.

  Reageer

  een vraagje is cyperus papyrus, percamenthus, giftig voor katten

  Reageer

  Beste Jose, de Cyperus Papyrus is niet giftig voor katten, echter, omdat de bladeren scherpe randen hebben, is enig toezicht wel nodig, mocht de kat eraan knabbelen.

  Reageer

  spathiphyllum, ookwel lepelplant staat hier niet tussen de site. Maar op sommige website zie ik wel dat het giftig is voor katten. Weten jullie dit toevallig?

  Reageer

  Beste Didi, de Spathiphyllum is geen echte lelie, maar deze is wel giftig voor katten en honden. Klinische effecten kunnen zijn: irritatie/branderig gevoel aan de bek, tong en lippen, overmatig kwijlen, braken en moeilijk kunnen slikken.

  Reageer

  Ik lees op de ene site dat de petunia giftig is en op de andere site dat het veilig is.... Wie weet hoe het echt zit? En kan je zomerbloeiers noemen die veilig zijn voor in manden en potten?

  Reageer

  Beste Jenneke, de petunia is NIET giftig voor katten en kan dus veilig gebruikt worden in de tuin. Wat betreft andere veilige planten, daarvoor kun je het beste terecht bij een tuincentrum, waar men veel kennis heeft van planten.

  Reageer

  Graag wil ik weten of een chinese roos ook giftig is voor katten ik zie hem er niet bij staan. Ik heb hem gekregen maar heb 2 katten. Graag hoor ik van u.

  Reageer

  Beste Jeanette, de Chinese Roos (Hibiscus rosa-sinensis) is een giftige plant voor o.a. katten. Het eten ervan kan resulteren in braken (al dan niet met bloed), diarree en verminderde eetlust. Het advies is om de kat niet bij de plant te laten of de plant naar een afgesloten deel te verplaatsen.

  Reageer

  goedemiddag, is de primula giftig voor katten? dank U vr.gr. martina

  Reageer

  Beste Martina, de Primula (vulgaris) is giftig voor katten en honden en kan braken veroorzaken.

  Reageer

  sinds mijn poes (7mnd) naar buiten in de tuin komt heb ik al 2 keer meegemaakt dat ze zwalkend en met grote puppillen terug komt, eerste keer naar dierenarts gegaan, 2e keer toch maar eens gaan kijken wat het allemaal kan zijn. heb in de tuin aan beplanting -heide -lavendel -olijfboom (klimt ze graag in) op een enkele site lees ik dat de olijfboom hallucinerend kan werken geen idee wat het anders kan zijn, heide en de lavendel heb ik na de tweede keer verwijderd

  Reageer

  Geachte, Is de plant Convolvulus cneorum giftig voor katten? Groet fam Tramper

  Reageer

  Beste Fam. Tramper, de plant Convolvulus cneorum (Zilverwinde) is niet giftig voor mens en dier, met uitzondering van de zaden van de plant.

  Reageer

  Hallo! Ik zag gisteren dat de kat van de heideplant at (of er toch in beet). Nu had hij de dag voordien (weinig) gebraakt. Op de site vind ik niets specifiek terug over winterheide maar kan het zijn dat deze plant giftig is voor poezen?

  Reageer

  Beste Davina, Winterheide (Erica Carnea) wordt geacht niet giftig te zijn voor dieren. Van heideplanten bestaan er echter ruim 700 soorten, dus ik kan niet met zekerheid zeggen of dat ook de plant is waar de kat van gegeten heeft. Braken alleen is een mild symptoom, aangezien katten ook braken na het eten van kattengras. Mocht je kat blijven braken, verlies van eetlust of lusteloos worden, dan is het raadzaam om met de kat en een deel van de plant even langs de dierenarts te gaan voor nader onderzoek.

  Reageer

  Hai! Wat een handig forum dit! Ik ben aan het achterhalen wat de zweer/brandplek op de tong van mijn kat zou kunnen zijn... sinds een week eet zij niet meer, vandaag naar de dierenarts geweest en zij zagen dat haar tong aan 1 kant kapot is. Dierenarts vroeg mij of zij iets heeft gegeten wat bespoten is met gif... Nu kan ik me dat niet voorstellen omdat ze bijna niet in de tuin is geweest sinds zij niet eet. Als ik google kom ik uit op schoonmaakmiddelen / terrasreinigers enzovoort. Zijn er ook planten / bloemen die de tong kunnen beschadigen van een kat? Ik wil dit natuurlijk het liefst achterhalen zodat ik het kan voorkomen. Bedankt voor de reactie alvast!

  Reageer

  Beste Debby, dat is erg moeilijk te zeggen, omdat je naar een erg specifieke situatie vraagt. De meeste bijwerkingen van een kat die giftige planten eet, zijn neurologisch, hebben met de spijsvertering te maken of met lusteloosheid. Ik ben zelf geen dierenarts, maar een kapotte tong aan 1 kant klinkt alsof de kat zelf per ongeluk op de tong gebeten heeft, maar dat is moeilijk te beoordelen. Je kunt het beste je vraag ook even op ons forum zetten, waar men misschien een soortgelijk geval aan de hand heeft gehad.

  Reageer

  Hoi, fijne site. Wij hebben sinds vandaag een poes. Ze heeft van onze dracaena marginata gegeten. Heb meteen de planten weggehaald aangezien ik erg geschrokken ben van wat er op internet staat. Het is nu 3 uur geleden dat ze het heeft gegeten, tot nu toe merk ik niets aan haar. Even afwachten of naar de dierenarts?

  Reageer

  Beste Paul, planten met sprieten zijn erg aantrekkelijk voor katten en Draecena is daar een van. Ja, deze plant is giftig voor katten en kan o.a. braken, kwijlen, lusteloosheid en gebrek aan eetlust veroorzaken. De ernst hangt af van de hoeveelheid van de stof saponine die de kat binnen heeft gekregen. Als de kat nog geen symptomen heeft kun je het misschien nog even aankijken, maar wees bedacht op bovengenoemde symptomen. Andere symptomen zijn slecht coordinatievermogen en vergrote pupillen. Het is raadzaam contact op te nemen met de dierenarts zodra je verandering in gedrag bemerkt.

  Reageer

  Beste, we zijn op zoek naar een paar klimplanten voor de nieuwe kattenren die in onze tuin staat. Weten jullie welke klimplanten niet giftig zijn voor katten? Ik las dat de sterjasmijn oké is en op andere sites las ik dat akebia ook niet giftig is maar het is nogal onduidelijk.

  Reageer

  Beste Veronique, volgens onze bronnen zijn zowel de sterjasmijn als de akebia niet giftig voor katten.

  Reageer

  Mijn katten.hebben aan de blaadjes van n chrysant gegeten die in n boeket bloemen zat wat kan ik er aan doen.

  Reageer

  Beste Aukje, het is niet altijd zo dat een giftige plant direct uitwerking heeft op de kat. Hou je kat in ieder geval goed in de gaten en let op verschijnselen als: braken, verminderde eetlust, afwijkend gedrag, lusteloosheid, etc. Als je wel afwijkend gedrag bemerkt, dan is het raadzaam je dierenarts te bellen.

  Reageer

  Hallo Onze kat krabt zich al weken, zodanig dat ze er zelfs kale plekken van krijgt op haar kop. De dierenarts denkt aan een voedselallergie, en we zijn nu al zonder succes bezig met speciaal voer. Nu lees ik dit over planten die giftig kunnen zijn. We hebben best een aantal van de genoemde planten in huis. Zou het kunnen zijn dat dat de reden is van het gekrab?

  Reageer

  Beste Martijn, het is mogelijk dat een plant bijwerkingen als jeuk kan veroorzaken. Daarvoor zou je alle planten waar de kat mee in aanraking komt moeten checken op eventuele giftigheid. Echter, het is aannemelijker dat de jeuk en kale plekken bij je kat worden veroorzaakt door voedsel-, contact-, of vlooienallergie. Wanneer het een voedselallergie betreft is het zaak te achterhalen welke proteine dit veroorzaakt. Het is daarbij belangrijk om je kat op een hypoallergeen dieet te zetten, zoals je wellicht al doet. Je kun ook proberen of je de kat kunt laten wennen aan versvoer zoals Carnibest. Als tussentijds middel zou je een Moderin-injectie kunnen laten geven wat de jeuk vermindert en waarmee de kale plekken weer wat rust kunnen krijgen. Dit heeft een tijdelijk effect (meestal een aantal maanden). Vraag je dierenarts om advies.

  Reageer

  Mijn kat heeft de laatste dagen weinig eetlust, en nu zag ik hem van de bladeren van een korenbloemplant eten, deze staat niet in jullie lijst. Kan zijn slechte eetlust daar wel mee te maken hebben? Aan de plant te zien heeft 'ie daar al vaker van gegeten de laatste tijd.

  Reageer

  Beste Lisette, korenbloem is niet giftig voor katten. Korenbloem wordt in gedroogde vorm gebruikt als medicijn (voor mensen) tegen (gist)infecties, wondjes en wordt medicinaal gebruikt om thee van te zetten. Dat zal dus niet de reden zijn dat je kat weinig eetlust heeft, al is dat niet 100% uit te sluiten. Katten eten vaak alleen maar planten of bladeren om haarballen uit te braken. Weinig eetlust kan vele oorzaken hebben: van een onderliggende aandoening of ziekte, tot verstopping door droge ontlasting of een haarbal. Mocht het dagen duren en je kat krijgt te weinig voeding binnen, dan is het zaak om even advies te vragen bij je dierenarts.

  Reageer

  Mijn kat knabbelt aan de blaadjes van Verbena. Is dat schadelijk voor hem ?

  Reageer

  Beste Ineke, Verbena wordt geacht giftig te zijn voor katten en kan klachten veroorzaken als: braken, diarree, benauwdheid en algehele zwakte.

  Reageer

  Als Verbena giftig beschouwd wordt voor de kat, waarom staat deze dan niet op de lijst? Mijn kat eet er ook regelmatig van, maar krijgt geen klachten.

  Reageer

  Beste Anne-Marie, het is haast onmogelijk om de lijst met giftige planten compleet te hebben, omdat er zo onnoemelijk veel plantenfamilies bestaan, waarvan sommige families zowel giftige als niet-giftige soorten bevatten. Zo ook bij Verbena, een plantenfamilie die bestaat uit zo’n 120 soorten. Daaronder vallen bijv. Lantana en Lemon Verbena, die beide giftig zijn, maar bijv. Wilde Lantana is weer niet giftig. De giftigheid van Verbena in het algemeen is mild van aard en kan symptomen van ernstiger aard veroorzaken bij regelmatige inname of bij een grotere hoeveelheid. Overigens kan het eten van alle planten symptomen veroorzaken bij katten, zoals braken, verminderde eetlust, diarree, verstopping en andere spijsverteringsproblemn.

  Reageer

  Onze poes heeft net een dierenarts traject(bloedonderzoek - injecties en anti-biotica) achter de rug na het eten van Verbena Bonariensis.

  Reageer

  Beste Peter, erg vervelend om te horen. Gaat het nu beter met de poes en wat waren haar symptomen? Ik zal Ijzerhard (Verbena Bonariensis) toevoegen aan de lijst.

  Reageer

  Ik wil weten of eucalyptus extra geconcentreerde luchtverfrissende reiniger op basis van zuivere eucalyptus olie, speciaal voor dierenverblijven oa kennels, catteries, knaagdieren verblijven van de dierendrogist dreumel geschikt is voor mijn laminaat om mee te dweilen. Heb hond en kitten.. Is t veilig?

  Reageer

  Beste Sandra, als het product speciaal voor dierenverblijven is, dan kun je ervan uitgaan dat het veilig is. Bij het reinigen van vloeren en oppervlakken waar dieren overheen lopen, is het wel raadzaam om de vloer na het reinigen eerst te laten drogen en/of na te wrijven met doek met schoon water.

  Reageer

  Goedemiddag Is de tuinplant montbretia giftig voor de katten? Groeten Sophia

  Reageer

  Beste Sophia, ondanks dat Monbretia niet geregistreerd staat als zijnde giftig, is deze plant wel familie van de iris. Andere planten in de Iris-familie zijn wel giftig, en kunnen diarree, overmatig kwijlen, buikpijn en braken veroorzaken.

  Reageer

  Hi ik heb anjers als buitenplant in een balkonbak. Kat wilt heel graag het bladgroen bijten. Is deze giftig voor katten of alleen de bloemen.

  Reageer

  Beste Willie, anjers zijn mild giftig. De giftige delen betreffen de steel, de bloemblaadjes alsook de groene bladeren. Deze kunnen bij katten symptomen geven als overgeven en diarree.

  Reageer

  Hoe zit het precies met de giftigheid van de passiebloem? Wat is/zijn de giftige delen van de plant voor een kat, en wat voor symptomen kan een kat krijgen? Ik kon deze plant namelijk niet terug vinden op de lijst gegeven door het LICG.

  Reageer

  Beste Meike, Passiebloem is giftig voor de kat. Alle delen van de plant zijn giftig, behalve de rijpe vrucht. De giftigheid zit hem in het feit dat wanneer de gegeten delen door het lichaam verwerkt worden, er cyanide ontstaat. Dit veroorzaakt voornamelijk maag- en darmklachten.

  Reageer

  Goedemiddag; Ik heb een vraag over de aloe vera plant, die is giftig dus zet ik die in een kamer waar de katten niet komen .Nu las ik dat in het katten voedsel van yarha aloevera verwerkt zit. Graag uw reactie hierop. Vriendelijke groeten Sophia

  Reageer

  Beste Sophia, dat is een goede vraag. Wij zijn niet op de hoogte van het precieze bewerkingsproces van Yarrah. Het is mogelijk dat een deel van de plant eerst bewerkt (bijv. verhit) wordt om de in het voer verwerkte stof eerst onschadelijk te maken. Je vraag kun je dan ook beter naar yarrah zelf sturen en om een verklaring vragen. Op hun website staat bij de veelgestelde vragen het volgende:

  "In zowel ons honden- als kattenvoer verwerken we soms biologische aloë vera uit Mexico. Aloë vera bevat heel veel vitamines, mineralen, antioxidanten en enzymen. Deze stoffen versterken het gehele lichaam, en in het bijzonder het immuunsysteem. Ook is aloë vera goed voor de spijsvertering. Het stimuleert de darmactiviteit en helpt bij verstopping. Last van geïrriteerde slijmvliezen van maag en darmen? Aloë vera kan dit verzachten. En dat is nog niet alles! Aloë vera helpt ook bij het ontgiften, verhoogt de weerstand, verbeterd het energiepeil, bevordert soepele bewegingen én remt de groei van bacteriën, virussen en schimmels."
  Het is aannemelijk dat zij de 'giftige' eigenschappen van de plant gebruiken als een positief gegeven. Waar een bijwerking van vergiftiging diarree en overgeven is, stelt Yarrah dat (red. wellicht bij een kleine hoeveelheid Aloe Vera) een kat met verstopping geholpen kan zijn met deze bijwerking. Het is bij ieder voer altijd belangrijk om te zien hoe de kat erop reageert (misselijkheid, braken, stoelgang, etc.).

  Reageer

  Je kunt overal lezen welke tuinplanten giftig zijn, maar welke zijn niet giftig en geschikt om te planten bij katten

  Reageer

  Beste Thea, dat is een goede vraag. Je wil dan natuurlijk ook een goed antwoord, maar de giflijsten gaan uit van de meest voorkomende planten in en om het huis. Een logische gevolgtrekking zou dan zijn dat alle planten die niet op de lijst staan, ook niet giftig zijn voor katten, maar aangezien er onnoemelijk veel soorten planten, bomen, struiken en bloemen bestaan, is dat nagenoeg onmogelijk. Je kunt het beste kijken welke plant je zou willen kopen en die vergelijken met onze lijst. Bij twijfel kun je altijd even een extra bericht posten of de door jou gekozen plant veilig is.

  Reageer

  Ik heb op meerdere sites gelezen dat de rhododendron giftig is voor katten. Voor zover ik kan vinden gaat dit voornamelijk om de bladeren en de bloemen. Ik heb een een flinke tak gekregen die ik van de bast heb ontdaan en die ik nu wil schuren en uiteindelijk in de huiskamer wil zetten (vast aan de muur) en gedeeltelijk met sisal omwikkelen als alternatief voor een krab/klimpaal. Dikke kans dat het gaat om een tak van een rhododendron (zonder blaadjes en bloemen uiteraard). Heeft iemand enig idee of dit ook schadelijk kan zijn? Ik kan me zo voorstellen dat ze buiten ook in de rhododendron klimmen en er zo iets aan de pootjes kan blijven hangen wat ze dan mogelijk binnen zouden kunnen krijgen?

  Reageer

  Beste Karen, De rhododendron is inderdaad een giftige plant. Het is bekend dat de giftige onderdelen als volgt zijn: de bloemen, de bladeren, de vruchten en de zaden. Over de takken is helaas niets bekend. Om een 'verse' tak of stam te gebruiken als kattenmeubel dient het hout van het schors te worden ontdaan en te worden gedroogd. Door het drogen wordt het hout zeer hard en is moeilijker om er met kattennagels stukjes af te krijgen. Als het hout dan ook nog op meerdere plaatsen omwikkeld is met sisal, zal het met vergiftiging wel meevallen. Het is echter wel aan te raden, zodra de krabpaal in gebruik wordt genomen, het gedrag van de katten goed in de gaten moet worden gehouden. Bij vergiftiging zijn veel voorkomende symptomen: slechte eetlust, gewichtsverlies, overgeven, overmatig kwijlen, buikpijn en braken. Wil je geen enkel risico lopen, gebruik dan een andere houtsoort voor het meubel.

  Reageer

  Beste, Wat een fijne site en wat fijn dat we op iedereen gereageerd wordt! Wij hebben twee binnenkatten (uit het asiel) waar we nogal verliefd op zijn. We hebben een balkon met daarop een plantenbak waar ze graag in graven/poepen maar ook de planten eten. Binnen hebben we alle planten al op een bepaalde hoogte staan zodat ze er niet van eten of in graven. Als ze een keer kattengras krijgen dan krijgen ze dit ook niet te lang omdat het dus zo hard gaat. Ze willen wel alleen zelf grazen... Buiten hebben we daarom bewust geen grasplanten, anders waren ze de hele dag aan het eten. Wel hebben we nu peterselie staan (wat ze totaal niet interessant vinden), munt (zelfde verhaal) en lavendel. Die laatste vinden ze wel leuk, niet extreem, af en toe een knabbel wat we niet goedkeuren. Maar nu wilde ik toch weten of deze plant giftig is? Afgelopen dag hebben we een paar kotsjes gevonden en dat is opvallend net nu de deur vaker openstaat. Moeten we de plant weghalen? En vervangen?

  Reageer

  Beste Pluck, bedankt voor het compliment ;-) We doen ons best iedereen zo goed mogelijk te woord te staan. Lavendel is giftig voor o.a. katten. Dit komt door de stoffen linalool (de geurstof die lavendel zijn karakteristieke lavendelgeur geeft) en linalyl acetaat (de olie uit de plant) die in lavendel voorkomen. De klinische bijwerkingen zijn: misselijkheid, braken en verminderde eetlust. Het is aan te raden de plant niet vrij toegankelijk voor je katten te maken. Wat betreft het graven in de aarde van een potplant: dit is gemakkelijk op te lossen door een stukje kippengaas op maat te knippen (donutvorm), dan van de buitenste rand naar de binnenste rand open te knippen en het gaas net onder de aarde rond de plant te leggen. Graven is dan niet mogelijk.

  Reageer

  kan giftige melksap van Tocaanse jasmijn ook een allergische reactie op de menselijke huid veroorzaken zoals bijvoorbeeld bij berenklauw?

  Reageer

  Beste A,ondanks dat dit een website over katten is en je deze vraag eigenlijk op een forum zoals Dokter.nl zou moeten stellen, kan ik zeggen dat de meeste soorten witte melksap van planten enige mate van giftigheid bevatten en dus ook bij mensen een huidreactie (of erger) kan uitlokken.

  Reageer

  Ik heb laatst een prachtige chrysant gekregen. Mijn kat snuffelt er veel aan maar doet niks. Ik hou dr in de gaten (plant staat buiten) maar in hoeverre is de chrysant gevaarlijk (als giftig. Of dodelijk?)

  Reageer

  Beste Ingrid, in een interview dat Editie NL met dierenarts Jaap Vestjens had over giftige planten voor katten, zegt de dierenarts:

  Lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria zijn bloemen en planten waar alle kattenbaasjes eigenlijk met een boog omheen zouden moeten lopen. "Deze zijn bij uitstek het giftigst voor een kat. Wanneer een kat het gif van een lelie binnenkrijgt, krijgt het beestje acute nierfalen, en daarbij ben je bijna altijd te laat." Vestjens adviseert daarom altijd om direct de dierenarts te raadplegen wanneer je vermoedt dat je dier is vergiftigd. Bij het eten van de overige planten zijn maag- en darmklachten het gevolg bij een kat. "Gelukkig loopt het in die gevallen vaak beter af. Maar ook daarvoor geldt: schakel direct de dierenarts in.

  Reageer

  Hallo, onlangs heb ik een hele grote plant gekregen(2 mtr hoog) ,de Ficus lyrata. Ik heb thuis een kat,moet ik me zorgen maken? Ik hoor het heel graag. Harold

  Reageer

  Beste Harold, De Ficus Lyrata is de Vioolbladplant, ofwel de Tabaksplant. Deze ficus is een giftige plant. Indien je in aanraking komt met het witte melksap kan dit de huid irriteren. Het eten van de blaadjes door kinderen en huisdieren kan o.a. bultjes op de huid veroorzaken. De bladeren zijn vrij groot en katten worden doorgaans verleidt tot het eten van planten als het sprietjes zijn. Of je je zorgen moet maken, is moeilijk te zeggen. Sommige katten zijn totaal niet geinteresseerd in planten, andere graven de pot uit, weer andere knagen op alles dat ze tegenkomen. Het beste kun je de kat bij de plant laten en kijken hoe hij/zij erop reageert. Is er geen enkele interesse en heeft de kat geen idee waarom je hem/haar bij de plant hebt gezet, dan hoef je je minder zorgen te maken, dan wanneer de kat opeens minutenlang de plant gaat besnuffelen.

  Reageer

  Hallo, dank voor deze duidelijke lijst, heel nuttig. Mijn kat is ergens allergisch voor, enwe zijn (al een paar maanden) bezig met uitzoeken waarvóór. Naast voeding, plastic, schoonmaakmiddelen en nog vele dingen, kijk ik uiteraard ook naar planten. Mijn vraag nu is: bestaat er -naast de lijst van giftige planten- ook een lijst van planten die allergie kunnen veroorzaken? Ik ben blij met ieder beetje informatie! Veel dank.

  Reageer

  Beste Jonne, deze giflijst bevat alle - zoniet de meeste - planten die een reactie bij katten kunnen uitlokken. Daarbij kunnen katten verschillende symptomen vertonen, waaronder een allergische reactie. Allergie is een symptoom door voeding- of omgevingsfactoren dat niet bij alle katten dezelfde reactie teweegbrengt. Net zoals bij mensen, waarbij de één wél allergisch is voor bijvoorbeeld aardbeien of noten, en de ander niet. Hoe uit de allergie zich bij je kat en is er ook een allergietest bij je kat gedaan bij de dierenarts?

  Reageer

  Ik heb een jasmijn in mijn tuin,nu weet ik niet of deze giftig is het deze jasmijn:(Trachelospermum jasminoides), Op de ene site lees ik van wel en op een andere site weer niet...erg verwarrend

  Reageer

  Beste A Eilander, Trachelospermum jasminoides (ofwel Sterjasmijn of Toscaanse Jasmijn) is niet giftig voor hond en kat. Er zijn echter jasmijnsoorten die wél enigszins giftig zijn voor katten, maar als je zeker weet dat de jasmijn die je hebt de Trachelospermum jasminoides is, dan is er niets aan de hand.

  Reageer

  Hallo ik heb een munt plant gekocht zijn die giftig voor katten ?

  Reageer

  Beste Jill, er zijn verschillende soorten munt planten (zie HIER). Volgens onze referentie is munt niet giftig voor katten. Munt geeft een sterke geur af waar de meeste katten niet zo dol op zijn. Laat je kat bijv. maar eens aan je tandpasta ruiken, dan kun je de reactie zien op de munt.

  Reageer

  Beste, Ik vraag mij af of de blauwe regen En/ of passiebloem giftig zijn voor huisdieren. Hond en / of kat. Alvast dank voor uw reactie.

  Reageer

  Beste Danielle, zowel Blauwe regen als Passiebloem zijn beide giftig voor kleine kinderen en dieren.

  Reageer

  Hallo beste mijnheer mevrouw van de kattensite, Wij hebben een Noorse boskat en ze is inmiddels 11 jaar oud. Maar ja onze Noorse Boskat is altijd een binnenkat geweest en zo houden we haar ook thuis binnen, omdat ze buiten ontsnapt en dan loopt ze zo onder een auto. Ze ziet geen gevaren en is veels te trots om weg te lopen, ze blijft dan liever staan met de gedachte van ,, ga jij maar weg ik niet ,, en dat is bij auto,s op de weg net even anders en legt de Noorse boskat net als elk ander wezen , het af met de dood of gewond raken, en dat willen we niet, ze is veels te lief. Haar hele familie ( dat weten we van de houder van het nestje waar Simba onze Noorse boskat vandaan komt) is komen te overlijden door ,, auto,s ,, ongelukken/aanrijdingen, vandaar dat we haar altijd binnen hebben. Als we buiten zaten hebben we het zo vaak geprobeerd , maar ze zoekt altijd een weg en een uitkomst om te ontsnappen uit de tuin, jammer is dat. Onze andere kat ( cyperse ) blijft wel in de tuin en ontsnapt niet, maar Simba? dat is er 1 hoor.( vaak bij de buren in de tuin gezeten omdat ze gewoon weg wilt lopen, ze snapt de gevaren nuiet die de buitenwereld met zich mee brengen, en ze is inmiddels ook al te lang en dus te oud om naar buiten te kunnen doen, ze is gewend aan binnen. Maar en daar gaat het nu om en dat is mede onze grote vraag aan u, we hebben al veel gras-soorten, malt, vitamines pasta uitgeprobeerd, en soms gaat het redelijk goed, maar vaak hebben we ook bij de dierenarts gezeten om dat ze haarballen problemen heeft, en die zijn dan zo erg dat het levensgevaarlijk is geworden voor haar gezondheid. We zijn op zoek naar Grassoorten die voor de Noorse boskat speciaal geschikt zijn, en denken al aan papyrus gras soorten ( papyrus cyperus ) want de normale gras-soorten zijn te fijn en te klein en die eet ze niet en knaagt er niet aan (onze cyperse kat wel en dat gaat goed). We bemerken dat Simba onze Noorse Boskat toch ander type en model gras nodig heeft en wil, en wel groffer en breder van soort dient te behoren te zijn? Maar welke is dan geschikt of goed, juist ? Weet u dit en kunt u ons hierin helpen? Met vriendelijke katten-groeten ook van Simba en Clyde Dhr en mevr Kahlman.

  Reageer

  Beste Hr en Mevr. Kahlman, een Noorse boskat is een kat met een lange vacht. Het gebruiken van een grassoort om haarballen te voorkomen is hierbij niet aan te raden. Ondanks de naam "kattengras", is een kat van nature geen graseter. Mijn keuze zou zijn om de kat dagelijks te kammen om zo de losse haren te verwijderen, want al het haar dat met kammen verwijderd wordt, komt niet in zijn maag-darmkanaal terecht. Om de ingeslikte haren te helpen, kun je dagelijks of om de dag een klein beetje haarbalpasta zoals Kat-a-lax over zijn blikvoer doen of rechtstreeks van je vinger af laten likken.

  Reageer

  In een gekregen boeket zat Appelblad en Gerbera verwerkt waar een kleine hoeveelheid van gegeten is door onze Ragdolls. Kan dit kwaad?

  Reageer

  Beste Arthur, Appelblad is niet erg giftig en wordt ook aan bijv. cavia's gegeven om te eten. Nu is een kat geen cavia en zitten er in Appelblad wel stoffen die bij een kat diarree of misselijkheid tot gevolg kan hebben. Gerbera is niet giftig, maar zoals gezegd zijn katten vleeseters en vaak leidt het eten van planten (denk aan kattengras) tot overgeven. Ook als planten bijv. zijn bespoten met pesticiden, kan de kat dit binnenkrijgen. Ik denk dat het in dit geval mee zal vallen, maar het is altijd goed om de kat in de gaten te houden. Bij verdwenen eetlust, lusteloosheid of meerdere malen braken is het altijd verstandig om de dierenarts te raadplegen. Is dat het geval, neem dan een takje met bladeren mee naar de dierenarts zodat zij kunnen zien wat de kat precies gegeten heeft.

  Reageer

  Is de buitenplant Calocephalus echt niet giftig voor katten

  Reageer

  Beste Margriet,
  De Calocephalus (Zilverstruikje) wordt niet genoemd in de belangrijkste giflijsten voor katten. Echter, op een paar Duitse websites wordt gesproken van een licht-giftige plant. De kat zal er niet aan doodgaan, maar het kan wel klachten veroorzaken als de kat van de plant eet, zoals maag- darmklachten.

  Reageer

  Hallo, ik heb verleden week de tuin helemaal volgezet met allerlei soorten siergrassen . Nu eet onze kat daar veel van en sinds een paar dagen springt hij niet meer en ligt de hele dag suf te slapen. Er stond eerder ook al pampusgras waar hij van at maar kan het toch van die nieuwe grassoorten zijn? We zijn al bij de dierenarts geweest maar die kon niets vinden.

  Reageer

  Beste Albert, eet en drinkt hij wel? Het kan heel goed dat hij van een giftige plant heeft gegeten. Waar heeft de dierenarts op gechecked? Het beste kun je zsm het Antigifcentrum bellen dat op deze pagina wordt beschreven. Je kunt dan precies doorgeven welke planten je in de tuin hebt staan.

  Reageer

  Bij het eten van grassen is belangrijk erop te letten -los van evt. giftigheid- dat grassprieten vast kunnen komen zitten in de keel, neus of slokdarm. Sommige grassen hebben kleine weerhaakjes. De kat kan hier veel last van hebben! De dierenarts kan een vastzittende spriet voorzichtig verwijderen.

  Reageer