• Planten komen bijna in elk vertrek van het huis voor. Maar als je een kat hebt dan kan een mooie plant een dodelijke vijand worden.

  Op de giflijst hieronder staan kamer- en tuinplanten die zijn schadelijk voor een kat. Als je kat van deze plant gegeten heeft, bijvoorbeeld de blaadjes, zaadjes, bessen of takjes, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Neem wanneer mogelijk de plant mee. Die kan dan gebruikt worden ter identificatie. 

 • Wat zijn de symptomen?

  Katten die van giftige planten hebben gegeten, kunnen de volgende symptomen vertonen:

  • Maag- en darmklachten: overgeven, diarree, misselijkheid, buikpijn
  • Overgeven, hoesten, benauwdheid, overmatig speeksel
  • Neurologisch: evenwichtsstoornissen, spiertrillingen en/of -krampen, sloomheid, opwinding
  • Bloedingen
 • Snel reageren is het belangrijkst

  Wanneer je vermoedt dat je kat van een giftige plant heeft gegeten, bel je liefst zo snel mogelijk een dierenarts of de spoeddienst van de dierenarts. Wanneer je met je kat (met vergiftigingsverschijnselen) naar de dierenarts gaat, kun je het beste de plant in kwestie (of een herkenbaar deel daarvan), meenemen zodat de dierenarts een aanknopingspunt heeft om welk soort gif het gaat.


 • 23 Reacties

  kan giftige melksap van Tocaanse jasmijn ook een allergische reactie op de menselijke huid veroorzaken zoals bijvoorbeeld bij berenklauw?

  Reageer

  Beste A,ondanks dat dit een website over katten is en je deze vraag eigenlijk op een forum zoals Dokter.nl zou moeten stellen, kan ik zeggen dat de meeste soorten witte melksap van planten enige mate van giftigheid bevatten en dus ook bij mensen een huidreactie (of erger) kan uitlokken.

  Reageer

  Ik heb laatst een prachtige chrysant gekregen. Mijn kat snuffelt er veel aan maar doet niks. Ik hou dr in de gaten (plant staat buiten) maar in hoeverre is de chrysant gevaarlijk (als giftig. Of dodelijk?)

  Reageer

  Beste Ingrid, in een interview dat Editie NL met dierenarts Jaap Vestjens had over giftige planten voor katten, zegt de dierenarts:

  Lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria zijn bloemen en planten waar alle kattenbaasjes eigenlijk met een boog omheen zouden moeten lopen. "Deze zijn bij uitstek het giftigst voor een kat. Wanneer een kat het gif van een lelie binnenkrijgt, krijgt het beestje acute nierfalen, en daarbij ben je bijna altijd te laat." Vestjens adviseert daarom altijd om direct de dierenarts te raadplegen wanneer je vermoedt dat je dier is vergiftigd. Bij het eten van de overige planten zijn maag- en darmklachten het gevolg bij een kat. "Gelukkig loopt het in die gevallen vaak beter af. Maar ook daarvoor geldt: schakel direct de dierenarts in.

  Reageer

  Hallo, onlangs heb ik een hele grote plant gekregen(2 mtr hoog) ,de Ficus lyrata. Ik heb thuis een kat,moet ik me zorgen maken? Ik hoor het heel graag. Harold

  Reageer

  Beste Harold, De Ficus Lyrata is de Vioolbladplant, ofwel de Tabaksplant. Deze ficus is een giftige plant. Indien je in aanraking komt met het witte melksap kan dit de huid irriteren. Het eten van de blaadjes door kinderen en huisdieren kan o.a. bultjes op de huid veroorzaken. De bladeren zijn vrij groot en katten worden doorgaans verleidt tot het eten van planten als het sprietjes zijn. Of je je zorgen moet maken, is moeilijk te zeggen. Sommige katten zijn totaal niet geinteresseerd in planten, andere graven de pot uit, weer andere knagen op alles dat ze tegenkomen. Het beste kun je de kat bij de plant laten en kijken hoe hij/zij erop reageert. Is er geen enkele interesse en heeft de kat geen idee waarom je hem/haar bij de plant hebt gezet, dan hoef je je minder zorgen te maken, dan wanneer de kat opeens minutenlang de plant gaat besnuffelen.

  Reageer

  Hallo, dank voor deze duidelijke lijst, heel nuttig. Mijn kat is ergens allergisch voor, enwe zijn (al een paar maanden) bezig met uitzoeken waarvóór. Naast voeding, plastic, schoonmaakmiddelen en nog vele dingen, kijk ik uiteraard ook naar planten. Mijn vraag nu is: bestaat er -naast de lijst van giftige planten- ook een lijst van planten die allergie kunnen veroorzaken? Ik ben blij met ieder beetje informatie! Veel dank.

  Reageer

  Beste Jonne, deze giflijst bevat alle - zoniet de meeste - planten die een reactie bij katten kunnen uitlokken. Daarbij kunnen katten verschillende symptomen vertonen, waaronder een allergische reactie. Allergie is een symptoom door voeding- of omgevingsfactoren dat niet bij alle katten dezelfde reactie teweegbrengt. Net zoals bij mensen, waarbij de één wél allergisch is voor bijvoorbeeld aardbeien of noten, en de ander niet. Hoe uit de allergie zich bij je kat en is er ook een allergietest bij je kat gedaan bij de dierenarts?

  Reageer

  Ik heb een jasmijn in mijn tuin,nu weet ik niet of deze giftig is het deze jasmijn:(Trachelospermum jasminoides), Op de ene site lees ik van wel en op een andere site weer niet...erg verwarrend

  Reageer

  Beste A Eilander, Trachelospermum jasminoides (ofwel Sterjasmijn of Toscaanse Jasmijn) is niet giftig voor hond en kat. Er zijn echter jasmijnsoorten die wél enigszins giftig zijn voor katten, maar als je zeker weet dat de jasmijn die je hebt de Trachelospermum jasminoides is, dan is er niets aan de hand.

  Reageer

  Hallo ik heb een munt plant gekocht zijn die giftig voor katten ?

  Reageer

  Beste Jill, er zijn verschillende soorten munt planten (zie HIER). Volgens onze referentie is munt niet giftig voor katten. Munt geeft een sterke geur af waar de meeste katten niet zo dol op zijn. Laat je kat bijv. maar eens aan je tandpasta ruiken, dan kun je de reactie zien op de munt.

  Reageer

  Beste, Ik vraag mij af of de blauwe regen En/ of passiebloem giftig zijn voor huisdieren. Hond en / of kat. Alvast dank voor uw reactie.

  Reageer

  Beste Danielle, zowel Blauwe regen als Passiebloem zijn beide giftig voor kleine kinderen en dieren.

  Reageer

  Hallo beste mijnheer mevrouw van de kattensite, Wij hebben een Noorse boskat en ze is inmiddels 11 jaar oud. Maar ja onze Noorse Boskat is altijd een binnenkat geweest en zo houden we haar ook thuis binnen, omdat ze buiten ontsnapt en dan loopt ze zo onder een auto. Ze ziet geen gevaren en is veels te trots om weg te lopen, ze blijft dan liever staan met de gedachte van ,, ga jij maar weg ik niet ,, en dat is bij auto,s op de weg net even anders en legt de Noorse boskat net als elk ander wezen , het af met de dood of gewond raken, en dat willen we niet, ze is veels te lief. Haar hele familie ( dat weten we van de houder van het nestje waar Simba onze Noorse boskat vandaan komt) is komen te overlijden door ,, auto,s ,, ongelukken/aanrijdingen, vandaar dat we haar altijd binnen hebben. Als we buiten zaten hebben we het zo vaak geprobeerd , maar ze zoekt altijd een weg en een uitkomst om te ontsnappen uit de tuin, jammer is dat. Onze andere kat ( cyperse ) blijft wel in de tuin en ontsnapt niet, maar Simba? dat is er 1 hoor.( vaak bij de buren in de tuin gezeten omdat ze gewoon weg wilt lopen, ze snapt de gevaren nuiet die de buitenwereld met zich mee brengen, en ze is inmiddels ook al te lang en dus te oud om naar buiten te kunnen doen, ze is gewend aan binnen. Maar en daar gaat het nu om en dat is mede onze grote vraag aan u, we hebben al veel gras-soorten, malt, vitamines pasta uitgeprobeerd, en soms gaat het redelijk goed, maar vaak hebben we ook bij de dierenarts gezeten om dat ze haarballen problemen heeft, en die zijn dan zo erg dat het levensgevaarlijk is geworden voor haar gezondheid. We zijn op zoek naar Grassoorten die voor de Noorse boskat speciaal geschikt zijn, en denken al aan papyrus gras soorten ( papyrus cyperus ) want de normale gras-soorten zijn te fijn en te klein en die eet ze niet en knaagt er niet aan (onze cyperse kat wel en dat gaat goed). We bemerken dat Simba onze Noorse Boskat toch ander type en model gras nodig heeft en wil, en wel groffer en breder van soort dient te behoren te zijn? Maar welke is dan geschikt of goed, juist ? Weet u dit en kunt u ons hierin helpen? Met vriendelijke katten-groeten ook van Simba en Clyde Dhr en mevr Kahlman.

  Reageer

  Beste Hr en Mevr. Kahlman, een Noorse boskat is een kat met een lange vacht. Het gebruiken van een grassoort om haarballen te voorkomen is hierbij niet aan te raden. Ondanks de naam "kattengras", is een kat van nature geen graseter. Mijn keuze zou zijn om de kat dagelijks te kammen om zo de losse haren te verwijderen, want al het haar dat met kammen verwijderd wordt, komt niet in zijn maag-darmkanaal terecht. Om de ingeslikte haren te helpen, kun je dagelijks of om de dag een klein beetje haarbalpasta zoals Kat-a-lax over zijn blikvoer doen of rechtstreeks van je vinger af laten likken.

  Reageer

  In een gekregen boeket zat Appelblad en Gerbera verwerkt waar een kleine hoeveelheid van gegeten is door onze Ragdolls. Kan dit kwaad?

  Reageer

  Beste Arthur, Appelblad is niet erg giftig en wordt ook aan bijv. cavia's gegeven om te eten. Nu is een kat geen cavia en zitten er in Appelblad wel stoffen die bij een kat diarree of misselijkheid tot gevolg kan hebben. Gerbera is niet giftig, maar zoals gezegd zijn katten vleeseters en vaak leidt het eten van planten (denk aan kattengras) tot overgeven. Ook als planten bijv. zijn bespoten met pesticiden, kan de kat dit binnenkrijgen. Ik denk dat het in dit geval mee zal vallen, maar het is altijd goed om de kat in de gaten te houden. Bij verdwenen eetlust, lusteloosheid of meerdere malen braken is het altijd verstandig om de dierenarts te raadplegen. Is dat het geval, neem dan een takje met bladeren mee naar de dierenarts zodat zij kunnen zien wat de kat precies gegeten heeft.

  Reageer

  Is de buitenplant Calocephalus echt niet giftig voor katten

  Reageer

  Beste Margriet,
  De Calocephalus (Zilverstruikje) wordt niet genoemd in de belangrijkste giflijsten voor katten. Echter, op een paar Duitse websites wordt gesproken van een licht-giftige plant. De kat zal er niet aan doodgaan, maar het kan wel klachten veroorzaken als de kat van de plant eet, zoals maag- darmklachten.

  Reageer

  Hallo, ik heb verleden week de tuin helemaal volgezet met allerlei soorten siergrassen . Nu eet onze kat daar veel van en sinds een paar dagen springt hij niet meer en ligt de hele dag suf te slapen. Er stond eerder ook al pampusgras waar hij van at maar kan het toch van die nieuwe grassoorten zijn? We zijn al bij de dierenarts geweest maar die kon niets vinden.

  Reageer

  Beste Albert, eet en drinkt hij wel? Het kan heel goed dat hij van een giftige plant heeft gegeten. Waar heeft de dierenarts op gechecked? Het beste kun je zsm het Antigifcentrum bellen dat op deze pagina wordt beschreven. Je kunt dan precies doorgeven welke planten je in de tuin hebt staan.

  Reageer

  Bij het eten van grassen is belangrijk erop te letten -los van evt. giftigheid- dat grassprieten vast kunnen komen zitten in de keel, neus of slokdarm. Sommige grassen hebben kleine weerhaakjes. De kat kan hier veel last van hebben! De dierenarts kan een vastzittende spriet voorzichtig verwijderen.

  Reageer