Giftige planten

Planten komen bijna in elk vertrek van het huis voor. Maar als je een kat hebt dan kan een mooie plant een dodelijke vijand worden.

Op de giflijst hieronder staan kamer- en tuinplanten die zijn schadelijk voor een kat. Als je kat van deze plant gegeten heeft, bijvoorbeeld de blaadjes, zaadjes, bessen of takjes, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Neem wanneer mogelijk de plant mee. Die kan dan gebruikt worden ter identificatie.

Wat zijn de symptomen?

Katten die van giftige planten hebben gegeten, kunnen de volgende symptomen vertonen:

 • Maag- en darmklachten: overgeven, diarree, misselijkheid, buikpijn
 • Overgeven, hoesten, benauwdheid, overmatig speeksel
 • Neurologisch: evenwichtsstoornissen, spiertrillingen en/of -krampen, sloomheid, opwinding
 • Bloedingen

Snel reageren is het belangrijkst

Wanneer je vermoedt dat je kat van een giftige plant heeft gegeten, bel je liefst zo snel mogelijk een dierenarts of de spoeddienst van de dierenarts. Wanneer je met je kat (met vergiftigingsverschijnselen) naar de dierenarts gaat, kun je het beste de plant in kwestie (of een herkenbaar deel daarvan), meenemen zodat de dierenarts een aanknopingspunt heeft om welk soort gif het gaat.

Let op:

De onderstaande lijst wordt regelmatig aangevuld maar is helaas nooit compleet, vanwege het grote aantal planten- en bloemensoorten. Ook kan er bijvoorbeeld al verschil in giftigheid zitten binnen één plantenfamilie.

Katten worden soms vergiftigd door dieffenbachia’s, lelies en philodendrons. Dit boek (1166 pagina’s) is een nuttig instrument dat plantaardige vergiftigingen leert herkennen en ook een eventuele behandeling aanbiedt. Het verstrekt de nodige informatie om de plant te benoemen en dierenartsen te helpen bij het stellen van hun diagnose.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Giftig voor de kat om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

98 reacties

 1. goede middag;
  Mijn kat kauwt graag op plantaardig materiaal ,dus mijn vraag is of rotan meubelen voor de kat giftig zijn. Sophia

  1. Beste Sophia,
   Veel kattenmandjes zijn gemaakt van rotan. Rotan is niet meer dan de gedroogde lianen van een rotanpalm en is zodanig niet giftig. Echter, sommige rotanmeubelen zijn bewerkt met beits of verf of worden verlijmd. Het hangt dus sterk af van de bewerking en de daarvoor gebruikte chemische middelen.

 2. Welke klimplanten zijn niet giftig voor katten? waar onze nieuwe kattenren komt staat nu kamperfoeli, volgens mij is die giftig, dus wil dat graag vervangen voor een ander klimmer.

  1. Beste Marjolijn,

   Voor meer plantenadvies kun je het het beste even vragen bij een tuincentrum, maar twee klimplanten die niet giftig zijn voor katten zijn: de Koningswingerd (Cissus rhombifolia) en de Sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides). Deze laatste heeft ook nog eens mooie witte bloesems.

 3. Hallo, ik probeer op te zoeken of paprikaplanten en planten met Spaanse pepers giftig zijn voor katten. Ik vind het antwoord niet als ik google. Weten jullie dat misschien?

  1. Beste Natasja,

   Planten met paprika of pepers zijn beide giftig voor kat en hond. De stof in de planten die storing in de spijsvertering en ook neurologische klachten kan geven, heet Solamine. Een paprikaplant die niet giftig is, is die waar de zoete puntpaprika aan groeit.

 4. Ik hoor dat de graslelie niet giftig is, maar ik zag bij de intratuin leliegras (liriope muscari big blue ) en dit ziet er anders uit dan graslelie, is de muscari big blue giftig voor katten?

  1. Beste Patrick,

   Liriope muscari big blue is niet giftig voor katten. Het verorberen van een grote hoeveelheid kan natuurlijk wel problemen geven in het spijsverteringsstelsel.

 5. Onze kat heeft een paar kleine korreltjes van de binnenkant van een chrysant in een boeket vermoedelijk opgegeten, ze was er in ieder geval aan aan het likken. Is dit deel van de chrysant giftig?

  1. Beste Tessa,

   Alle delen van een chrysant zijn in wezen giftig voor hond en kat. De plant bevat een natuurlijke insecticide genaamd pyrethrine, dat giftig is voor honden, katten, paarden en kinderen. Met “korreltjes” bedoel je stuifmeel of echt delen van de plant? Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om welke hoeveelheid de kat binnen heeft gekregen. De meest gemelde bijwerkingen zijn: braken, diarree, overmatig kwijlen, slechte coördinatie en huiduitslag. Hou je kat extra in de gaten en bel de dierenarts wanneer je een van deze bijwerkingen bemerkt.

 6. Als Verbena giftig beschouwd wordt voor de kat, waarom staat deze dan niet op de lijst? Mijn kat eet er ook regelmatig van, maar krijgt geen klachten.

  1. Beste Anne-Marie,

   Het is haast onmogelijk om de lijst met giftige planten compleet te hebben, omdat er zo onnoemelijk veel plantenfamilies bestaan, waarvan sommige families zowel giftige als niet-giftige soorten bevatten. Zo ook bij Verbena, een plantenfamilie die bestaat uit zo’n 120 soorten. Daaronder vallen bijv. Lantana en Lemon Verbena, die beide giftig zijn, maar bijv. Wilde Lantana is weer niet giftig. De giftigheid van Verbena in het algemeen is mild van aard en kan symptomen van ernstiger aard veroorzaken bij regelmatige inname of bij een grotere hoeveelheid. Overigens kan het eten van alle planten symptomen veroorzaken bij katten, zoals braken, verminderde eetlust, diarree, verstopping en andere spijsverteringsproblemen.

   1. Onze poes heeft net een dierenarts traject(bloedonderzoek – injecties en anti-biotica) achter de rug na het eten van Verbena Bonariensis.

    1. Beste Peter,

     Erg vervelend om te horen. Gaat het nu beter met de poes en wat waren haar symptomen? Ik zal Ijzerhard (Verbena Bonariensis) toevoegen aan de lijst.

 7. Hallo, kunt u mij vertellen of de Toscaanse jasmijn giftig is voor vogels?
  Ik las dat het melksap giftig is. Is dat ook gevaarlijk voor mensen?
  Alvast hartelijk bedankt

  1. Beste Claudia,

   Je kunt het beste deze vraag stellen op een website over vogels. Daarnaast is het meeste witte melksap van planten giftig, zowel voor dieren als voor mensen.

  1. Beste Nicky,

   Zowel de vruchten van de druif (vitis vinifera) als de plant zelf, zijn geacht giftig te zijn voor de kat en de hond. Het eten hiervan kan beschadiging aan de nieren veroorzaken. Ook krenten en rozijn vallen hieronder.

 8. Mijn kat van 10 eet eigenlijk nooit van een plant behalve kattengras. Nu zag ik dat ze heel veel interesse in de korenbloem heeft. Als ik google zijn de meningen verdeeld, dus mijn vraag is, schadelijk of niet?

  1. Beste Judith,

   De korenbloem is niet giftig voor katten en honden. Het eten van planten door katten kan echter wel veranderd gedrag veroorzaken, afhankelijk van de plant. Als katten van planten eten, wordt de plantenresten vaak uitgebraakt. Vaak braken kan leiden tot verminderde eetlust of een verstoring van het maag- darmstelsel. Let dus altijd op veranderd gedrag.

 9. Ik vind het moeilijk/niet op internet. Kan iemand mij vertellen of de Celosia Argentea giftig is voor katten/baby’s?
  Groetjes

 10. Hoi,
  mijn kitten , morgen 1 jaar at gister een stukje bloem van de rodondendron.
  ik schrok hiervan, ze heeft geen last, wat moet ik nu doen?

  1. Beste Wendy,

   De rhododendron is een giftige plant voor o.a. katten met veel bijwerkingen, soms ernstig. Het wordt aangeraden zsm de dierenarts te raadplegen wanneer de kat hiervan gegeten heeft.

  1. Beste Jose,

   De Cyperus Papyrus is niet giftig voor katten, echter, omdat de bladeren scherpe randen hebben, is enig toezicht wel nodig, mocht de kat eraan knabbelen.

 11. spathiphyllum, ookwel lepelplant staat hier niet tussen de site. Maar op sommige website zie ik wel dat het giftig is voor katten. Weten jullie dit toevallig?

  1. Beste Didi,

   De Spathiphyllum is geen echte lelie, maar deze is wel giftig voor katten en honden. Klinische effecten kunnen zijn: irritatie/branderig gevoel aan de bek, tong en lippen, overmatig kwijlen, braken en moeilijk kunnen slikken.

 12. Ik lees op de ene site dat de petunia giftig is en op de andere site dat het veilig is….
  Wie weet hoe het echt zit?
  En kan je zomerbloeiers noemen die veilig zijn voor in manden en potten?

  1. Beste Jenneke, de petunia is NIET giftig voor katten en kan dus veilig gebruikt worden in de tuin. Wat betreft andere veilige planten, daarvoor kun je het beste terecht bij een tuincentrum, waar men veel kennis heeft van planten.

   1. Petunia’s behoren tot de nachtschadefamilie. Ze bevatten solanine en zijn dus giftig. Dit geldt zowel voor mensen als voor dieren, zoals honden en katten

 13. Graag wil ik weten of een chinese roos ook giftig is voor katten ik zie hem er niet bij staan. Ik heb hem gekregen maar heb 2 katten.
  Graag hoor ik van u.

  1. Beste Jeanette, de Chinese Roos (Hibiscus rosa-sinensis) is een giftige plant voor o.a. katten. Het eten ervan kan resulteren in braken (al dan niet met bloed), diarree en verminderde eetlust. Het advies is om de kat niet bij de plant te laten of de plant naar een afgesloten deel te verplaatsen.

 14. sinds mijn poes (7mnd) naar buiten in de tuin komt heb ik al 2 keer meegemaakt dat ze zwalkend en met grote puppillen terug komt, eerste keer naar dierenarts gegaan, 2e keer toch maar eens gaan kijken wat het allemaal kan zijn.

  heb in de tuin aan beplanting

  -heide
  -lavendel
  -olijfboom (klimt ze graag in)

  op een enkele site lees ik dat de olijfboom hallucinerend kan werken

  geen idee wat het anders kan zijn,

  heide en de lavendel heb ik na de tweede keer verwijderd

 15. Hallo!
  Ik zag gisteren dat de kat van de heideplant at (of er toch in beet). Nu had hij de dag voordien (weinig) gebraakt.
  Op de site vind ik niets specifiek terug over winterheide maar kan het zijn dat deze plant giftig is voor poezen?

  1. Beste Davina, Winterheide (Erica Carnea) wordt geacht niet giftig te zijn voor dieren. Van heideplanten bestaan er echter ruim 700 soorten, dus ik kan niet met zekerheid zeggen of dat ook de plant is waar de kat van gegeten heeft. Braken alleen is een mild symptoom, aangezien katten ook braken na het eten van kattengras. Mocht je kat blijven braken, verlies van eetlust of lusteloos worden, dan is het raadzaam om met de kat en een deel van de plant even langs de dierenarts te gaan voor nader onderzoek.

 16. Hai!

  Wat een handig forum dit!
  Ik ben aan het achterhalen wat de zweer/brandplek op de tong van mijn kat zou kunnen zijn… sinds een week eet zij niet meer, vandaag naar de dierenarts geweest en zij zagen dat haar tong aan 1 kant kapot is. Dierenarts vroeg mij of zij iets heeft gegeten wat bespoten is met gif… Nu kan ik me dat niet voorstellen omdat ze bijna niet in de tuin is geweest sinds zij niet eet.
  Als ik google kom ik uit op schoonmaakmiddelen / terrasreinigers enzovoort.
  Zijn er ook planten / bloemen die de tong kunnen beschadigen van een kat?
  Ik wil dit natuurlijk het liefst achterhalen zodat ik het kan voorkomen.

  Bedankt voor de reactie alvast!

  1. Beste Debby, dat is erg moeilijk te zeggen, omdat je naar een erg specifieke situatie vraagt. De meeste bijwerkingen van een kat die giftige planten eet, zijn neurologisch, hebben met de spijsvertering te maken of met lusteloosheid. Ik ben zelf geen dierenarts, maar een kapotte tong aan 1 kant klinkt alsof de kat zelf per ongeluk op de tong gebeten heeft, maar dat is moeilijk te beoordelen. Je kunt het beste je vraag ook even op ons forum zetten, waar men misschien een soortgelijk geval aan de hand heeft gehad.

 17. Hoi, fijne site.

  Wij hebben sinds vandaag een poes.
  Ze heeft van onze dracaena marginata gegeten.
  Heb meteen de planten weggehaald aangezien ik erg geschrokken ben van wat er op internet staat.
  Het is nu 3 uur geleden dat ze het heeft gegeten, tot nu toe merk ik niets aan haar.
  Even afwachten of naar de dierenarts?

  1. Beste Paul, planten met sprieten zijn erg aantrekkelijk voor katten en Draecena is daar een van. Ja, deze plant is giftig voor katten en kan o.a. braken, kwijlen, lusteloosheid en gebrek aan eetlust veroorzaken. De ernst hangt af van de hoeveelheid van de stof saponine die de kat binnen heeft gekregen. Als de kat nog geen symptomen heeft kun je het misschien nog even aankijken, maar wees bedacht op bovengenoemde symptomen. Andere symptomen zijn slecht coordinatievermogen en vergrote pupillen. Het is raadzaam contact op te nemen met de dierenarts zodra je verandering in gedrag bemerkt.

 18. Beste, we zijn op zoek naar een paar klimplanten voor de nieuwe kattenren die in onze tuin staat. Weten jullie welke klimplanten niet giftig zijn voor katten? Ik las dat de sterjasmijn oké is en op andere sites las ik dat akebia ook niet giftig is maar het is nogal onduidelijk.

  1. Beste Aukje, het is niet altijd zo dat een giftige plant direct uitwerking heeft op de kat. Hou je kat in ieder geval goed in de gaten en let op verschijnselen als: braken, verminderde eetlust, afwijkend gedrag, lusteloosheid, etc. Als je wel afwijkend gedrag bemerkt, dan is het raadzaam je dierenarts te bellen.

 19. Hallo
  Onze kat krabt zich al weken, zodanig dat ze er zelfs kale plekken van krijgt op haar kop. De dierenarts denkt aan een voedselallergie, en we zijn nu al zonder succes bezig met speciaal voer. Nu lees ik dit over planten die giftig kunnen zijn. We hebben best een aantal van de genoemde planten in huis. Zou het kunnen zijn dat dat de reden is van het gekrab?

  1. Beste Martijn, het is mogelijk dat een plant bijwerkingen als jeuk kan veroorzaken. Daarvoor zou je alle planten waar de kat mee in aanraking komt moeten checken op eventuele giftigheid. Echter, het is aannemelijker dat de jeuk en kale plekken bij je kat worden veroorzaakt door voedsel-, contact-, of vlooienallergie. Wanneer het een voedselallergie betreft is het zaak te achterhalen welke proteine dit veroorzaakt. Het is daarbij belangrijk om je kat op een hypoallergeen dieet te zetten, zoals je wellicht al doet. Je kun ook proberen of je de kat kunt laten wennen aan versvoer zoals Carnibest. Als tussentijds middel zou je een Moderin-injectie kunnen laten geven wat de jeuk vermindert en waarmee de kale plekken weer wat rust kunnen krijgen. Dit heeft een tijdelijk effect (meestal een aantal maanden). Vraag je dierenarts om advies.

 20. Mijn kat heeft de laatste dagen weinig eetlust, en nu zag ik hem van de bladeren van een korenbloemplant eten, deze staat niet in jullie lijst. Kan zijn slechte eetlust daar wel mee te maken hebben? Aan de plant te zien heeft ‘ie daar al vaker van gegeten de laatste tijd.

  1. Beste Lisette, korenbloem is niet giftig voor katten. Korenbloem wordt in gedroogde vorm gebruikt als medicijn (voor mensen) tegen (gist)infecties, wondjes en wordt medicinaal gebruikt om thee van te zetten. Dat zal dus niet de reden zijn dat je kat weinig eetlust heeft, al is dat niet 100% uit te sluiten. Katten eten vaak alleen maar planten of bladeren om haarballen uit te braken. Weinig eetlust kan vele oorzaken hebben: van een onderliggende aandoening of ziekte, tot verstopping door droge ontlasting of een haarbal. Mocht het dagen duren en je kat krijgt te weinig voeding binnen, dan is het zaak om even advies te vragen bij je dierenarts.

  1. Beste Ineke, Verbena wordt geacht giftig te zijn voor katten en kan klachten veroorzaken als: braken, diarree, benauwdheid en algehele zwakte.

 21. Ik wil weten of eucalyptus extra geconcentreerde luchtverfrissende reiniger op basis van zuivere eucalyptus olie, speciaal voor dierenverblijven oa kennels, catteries, knaagdieren verblijven van de dierendrogist dreumel geschikt is voor mijn laminaat om mee te dweilen. Heb hond en kitten..
  Is t veilig?

  1. Beste Sandra, als het product speciaal voor dierenverblijven is, dan kun je ervan uitgaan dat het veilig is. Bij het reinigen van vloeren en oppervlakken waar dieren overheen lopen, is het wel raadzaam om de vloer na het reinigen eerst te laten drogen en/of na te wrijven met doek met schoon water.

  1. Beste Sophia, ondanks dat Monbretia niet geregistreerd staat als zijnde giftig, is deze plant wel familie van de iris. Andere planten in de Iris-familie zijn wel giftig, en kunnen diarree, overmatig kwijlen, buikpijn en braken veroorzaken.

 22. Hi ik heb anjers als buitenplant in een balkonbak. Kat wilt heel graag het bladgroen bijten. Is deze giftig voor katten of alleen de bloemen.

  1. Beste Willie, anjers zijn mild giftig. De giftige delen betreffen de steel, de bloemblaadjes alsook de groene bladeren. Deze kunnen bij katten symptomen geven als overgeven en diarree.

 23. Hoe zit het precies met de giftigheid van de passiebloem? Wat is/zijn de giftige delen van de plant voor een kat, en wat voor symptomen kan een kat krijgen? Ik kon deze plant namelijk niet terug vinden op de lijst gegeven door het LICG.

  1. Beste Meike, Passiebloem is giftig voor de kat. Alle delen van de plant zijn giftig, behalve de rijpe vrucht. De giftigheid zit hem in het feit dat wanneer de gegeten delen door het lichaam verwerkt worden, er cyanide ontstaat. Dit veroorzaakt voornamelijk maag- en darmklachten.

 24. Goedemiddag;
  Ik heb een vraag over de aloe vera plant, die is giftig dus zet ik die in een kamer waar de katten niet komen .Nu las ik dat in het katten voedsel van yarha aloevera verwerkt zit. Graag uw reactie hierop. Vriendelijke groeten Sophia

  1. Beste Sophia, dat is een goede vraag. Wij zijn niet op de hoogte van het precieze bewerkingsproces van Yarrah. Het is mogelijk dat een deel van de plant eerst bewerkt (bijv. verhit) wordt om de in het voer verwerkte stof eerst onschadelijk te maken. Je vraag kun je dan ook beter naar yarrah zelf sturen en om een verklaring vragen. Op hun website staat bij de veelgestelde vragen het volgende:

   “In zowel ons honden- als kattenvoer verwerken we soms biologische aloë vera uit Mexico. Aloë vera bevat heel veel vitamines, mineralen, antioxidanten en enzymen. Deze stoffen versterken het gehele lichaam, en in het bijzonder het immuunsysteem. Ook is aloë vera goed voor de spijsvertering. Het stimuleert de darmactiviteit en helpt bij verstopping. Last van geïrriteerde slijmvliezen van maag en darmen? Aloë vera kan dit verzachten. En dat is nog niet alles! Aloë vera helpt ook bij het ontgiften, verhoogt de weerstand, verbeterd het energiepeil, bevordert soepele bewegingen én remt de groei van bacteriën, virussen en schimmels.”

   Het is aannemelijk dat zij de ‘giftige’ eigenschappen van de plant gebruiken als een positief gegeven. Waar een bijwerking van vergiftiging diarree en overgeven is, stelt Yarrah dat (red. wellicht bij een kleine hoeveelheid Aloe Vera) een kat met verstopping geholpen kan zijn met deze bijwerking. Het is bij ieder voer altijd belangrijk om te zien hoe de kat erop reageert (misselijkheid, braken, stoelgang, etc.).

 25. Je kunt overal lezen welke tuinplanten giftig zijn, maar welke zijn niet giftig en geschikt om te planten bij katten

  1. Beste Thea, dat is een goede vraag. Je wil dan natuurlijk ook een goed antwoord, maar de giflijsten gaan uit van de meest voorkomende planten in en om het huis. Een logische gevolgtrekking zou dan zijn dat alle planten die niet op de lijst staan, ook niet giftig zijn voor katten, maar aangezien er onnoemelijk veel soorten planten, bomen, struiken en bloemen bestaan, is dat nagenoeg onmogelijk. Je kunt het beste kijken welke plant je zou willen kopen en die vergelijken met onze lijst. Bij twijfel kun je altijd even een extra bericht posten of de door jou gekozen plant veilig is.

 26. Ik heb op meerdere sites gelezen dat de rhododendron giftig is voor katten. Voor zover ik kan vinden gaat dit voornamelijk om de bladeren en de bloemen. Ik heb een een flinke tak gekregen die ik van de bast heb ontdaan en die ik nu wil schuren en uiteindelijk in de huiskamer wil zetten (vast aan de muur) en gedeeltelijk met sisal omwikkelen als alternatief voor een krab/klimpaal. Dikke kans dat het gaat om een tak van een rhododendron (zonder blaadjes en bloemen uiteraard). Heeft iemand enig idee of dit ook schadelijk kan zijn? Ik kan me zo voorstellen dat ze buiten ook in de rhododendron klimmen en er zo iets aan de pootjes kan blijven hangen wat ze dan mogelijk binnen zouden kunnen krijgen?

  1. Beste Karen, De rhododendron is inderdaad een giftige plant. Het is bekend dat de giftige onderdelen als volgt zijn: de bloemen, de bladeren, de vruchten en de zaden. Over de takken is helaas niets bekend. Om een ‘verse’ tak of stam te gebruiken als kattenmeubel dient het hout van het schors te worden ontdaan en te worden gedroogd. Door het drogen wordt het hout zeer hard en is moeilijker om er met kattennagels stukjes af te krijgen. Als het hout dan ook nog op meerdere plaatsen omwikkeld is met sisal, zal het met vergiftiging wel meevallen. Het is echter wel aan te raden, zodra de krabpaal in gebruik wordt genomen, het gedrag van de katten goed in de gaten moet worden gehouden. Bij vergiftiging zijn veel voorkomende symptomen: slechte eetlust, gewichtsverlies, overgeven, overmatig kwijlen, buikpijn en braken. Wil je geen enkel risico lopen, gebruik dan een andere houtsoort voor het meubel.

 27. Beste,

  Wat een fijne site en wat fijn dat we op iedereen gereageerd wordt! Wij hebben twee binnenkatten (uit het asiel) waar we nogal verliefd op zijn. We hebben een balkon met daarop een plantenbak waar ze graag in graven/poepen maar ook de planten eten.
  Binnen hebben we alle planten al op een bepaalde hoogte staan zodat ze er niet van eten of in graven.
  Als ze een keer kattengras krijgen dan krijgen ze dit ook niet te lang omdat het dus zo hard gaat. Ze willen wel alleen zelf grazen…
  Buiten hebben we daarom bewust geen grasplanten, anders waren ze de hele dag aan het eten. Wel hebben we nu peterselie staan (wat ze totaal niet interessant vinden), munt (zelfde verhaal) en lavendel. Die laatste vinden ze wel leuk, niet extreem, af en toe een knabbel wat we niet goedkeuren.
  Maar nu wilde ik toch weten of deze plant giftig is? Afgelopen dag hebben we een paar kotsjes gevonden en dat is opvallend net nu de deur vaker openstaat.
  Moeten we de plant weghalen? En vervangen?

  1. Beste Pluck, bedankt voor het compliment 😉 We doen ons best iedereen zo goed mogelijk te woord te staan. Lavendel is giftig voor o.a. katten. Dit komt door de stoffen linalool (de geurstof die lavendel zijn karakteristieke lavendelgeur geeft) en linalyl acetaat (de olie uit de plant) die in lavendel voorkomen. De klinische bijwerkingen zijn: misselijkheid, braken en verminderde eetlust. Het is aan te raden de plant niet vrij toegankelijk voor je katten te maken. Wat betreft het graven in de aarde van een potplant: dit is gemakkelijk op te lossen door een stukje kippengaas op maat te knippen (donutvorm), dan van de buitenste rand naar de binnenste rand open te knippen en het gaas net onder de aarde rond de plant te leggen. Graven is dan niet mogelijk.

 28. kan giftige melksap van Tocaanse jasmijn ook een allergische reactie op de menselijke huid veroorzaken zoals bijvoorbeeld bij berenklauw?

  1. Beste A,ondanks dat dit een website over katten is en je deze vraag eigenlijk op een forum zoals Dokter.nl zou moeten stellen, kan ik zeggen dat de meeste soorten witte melksap van planten enige mate van giftigheid bevatten en dus ook bij mensen een huidreactie (of erger) kan uitlokken.

 29. Ik heb laatst een prachtige chrysant gekregen. Mijn kat snuffelt er veel aan maar doet niks. Ik hou dr in de gaten (plant staat buiten) maar in hoeverre is de chrysant gevaarlijk (als giftig. Of dodelijk?)

  1. Beste Ingrid, in een interview dat Editie NL met dierenarts Jaap Vestjens had over giftige planten voor katten, zegt de dierenarts:

   Lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria zijn bloemen en planten waar alle kattenbaasjes eigenlijk met een boog omheen zouden moeten lopen. “Deze zijn bij uitstek het giftigst voor een kat. Wanneer een kat het gif van een lelie binnenkrijgt, krijgt het beestje acute nierfalen, en daarbij ben je bijna altijd te laat.” Vestjens adviseert daarom altijd om direct de dierenarts te raadplegen wanneer je vermoedt dat je dier is vergiftigd.

   Bij het eten van de overige planten zijn maag- en darmklachten het gevolg bij een kat. “Gelukkig loopt het in die gevallen vaak beter af. Maar ook daarvoor geldt: schakel direct de dierenarts in.

 30. Hallo, onlangs heb ik een hele grote plant gekregen(2 mtr hoog) ,de Ficus lyrata. Ik heb thuis een kat,moet ik me zorgen maken? Ik hoor het heel graag. Harold

  1. Beste Harold, De Ficus Lyrata is de Vioolbladplant, ofwel de Tabaksplant. Deze ficus is een giftige plant. Indien je in aanraking komt met het witte melksap kan dit de huid irriteren. Het eten van de blaadjes door kinderen en huisdieren kan o.a. bultjes op de huid veroorzaken. De bladeren zijn vrij groot en katten worden doorgaans verleidt tot het eten van planten als het sprietjes zijn. Of je je zorgen moet maken, is moeilijk te zeggen. Sommige katten zijn totaal niet geinteresseerd in planten, andere graven de pot uit, weer andere knagen op alles dat ze tegenkomen. Het beste kun je de kat bij de plant laten en kijken hoe hij/zij erop reageert. Is er geen enkele interesse en heeft de kat geen idee waarom je hem/haar bij de plant hebt gezet, dan hoef je je minder zorgen te maken, dan wanneer de kat opeens minutenlang de plant gaat besnuffelen.

 31. Hallo, dank voor deze duidelijke lijst, heel nuttig.
  Mijn kat is ergens allergisch voor, enwe zijn (al een paar maanden) bezig met uitzoeken waarvóór. Naast voeding, plastic, schoonmaakmiddelen en nog vele dingen, kijk ik uiteraard ook naar planten.
  Mijn vraag nu is: bestaat er -naast de lijst van giftige planten- ook een lijst van planten die allergie kunnen veroorzaken?
  Ik ben blij met ieder beetje informatie!
  Veel dank.

  1. Beste Jonne, deze giflijst bevat alle – zoniet de meeste – planten die een reactie bij katten kunnen uitlokken. Daarbij kunnen katten verschillende symptomen vertonen, waaronder een allergische reactie. Allergie is een symptoom door voeding- of omgevingsfactoren dat niet bij alle katten dezelfde reactie teweegbrengt. Net zoals bij mensen, waarbij de één wél allergisch is voor bijvoorbeeld aardbeien of noten, en de ander niet. Hoe uit de allergie zich bij je kat en is er ook een allergietest bij je kat gedaan bij de dierenarts?

 32. Ik heb een jasmijn in mijn tuin,nu weet ik niet of deze giftig is het deze jasmijn:(Trachelospermum jasminoides),
  Op de ene site lees ik van wel en op een andere site weer niet…erg verwarrend