Roos, huidschilfers en vachtmijt bij de kat

Oorzaak van huidschilfers bij katten

Regelmatig komt een eigenaar bij de dierenarts met de klacht dat zijn kat huidschilfers of roos op z ’n vacht heeft. De oorzaken kunnen een hormoonziekte, allergie of parasieten zijn. Er moet naar de oorzaak gezocht worden en hiertegen moet een passende behandeling worden ingesteld. Soms is er geen onderliggende oorzaak te vinden.

Vachtmijt veroorzaakt roos bij katten

Roos, huidschilfers en vachtmijt bij de kat

De vachtmijt, die ook bekendstaat als de lichaamsmijt of ‘lopende roos’-mijt, wordt meestal gevonden op honden en konijnen maar ook op katten. Hoewel ze door elkaar voorkomen, kent elk dier zijn eigen soort. De eitjes zitten dan vastgelijmd aan de haren van de kat en de gehele levenscyclus van vier tot vijf weken speelt zich af op het lichaam van de kat. De mijten kunnen jeuk veroorzaken, maar het meest gebruikelijke symptoom is een meer dan normale hoeveelheid roos (huidschilfers), en dan vooral op de rug en op de flanken.

Vachtmijt besmettelijk voor mensen

Roos, huidschilfers en vachtmijt bij de katOndanks dat vachtmijt geen ernstige vorm van schurft is, kunnen mensen het ook oplopen van een kat. Echter komt besmetting bij mensen niet vaak voor. Bij de mens zal het in dat geval meestal tot uitdrukking komen door de aanwezigheid van jeukende bultjes, striemen en blaren, die uiteindelijk resulteren in droge schilfers op de handen en onderarmen en soms ook op de borst. De katten zelf vertonen vaak geen symptomen, dus als u een jeukerige huid krijgt, controleert u dan voor de zekerheid de uitgekamde haren van uw kat onder een vergrootglas op de aanwezigheid van mijten.

De vacht- of schilfermijt kan tot 0,5 mm groot worden en heeft acht pootjes waar aan het uiteinde haakjes zitten.

Wanneer de vachtmijt bij de kat behandeld wordt, verdwijnen ook de klachten bij de besmette mens. Daar hoeft u dus niet apart voor behandeld te worden. De mijt kan de mens wel bijten – vandaar rode, jeukende bultjes – maar kan niet overleven op de menselijke huid.

Schilfermijt of wandelende roos

Wanneer uw kat last heeft van schilfermijt, dan zijn de symptomen:

 • het hebben van overmatige roos of huidschilfers
 • jeuk
 • haaruitval

Ondanks dat de schilfermijt besmettelijk is, hoeft de kat er geen last van te hebben, waardoor sommige katten dan ook geen symptomen vertonen.

De levenscyclus van de schilfermijt duurt 35 dagen en speelt zich af op de huid van uw huisdier, maar ook buiten de gastheer kunnen de vrouwelijke mijten tot 10 dagen in de omgeving overleven. Het is dus zaak om niet alleen de kat te behandelen, maar ook de ligplaatsen van de kat regelmatig te stofzuigen en in te sprayen met een anti-parasietenmiddel.

Behandeling bij vachtmijt

Schurft van de vachtmijt reageert over het algemeen goed op een bad met seleniumsulfideshampoo, gevolgd door grondig afspoelen. Dit moet u dan één keer per week doen, drie weken lang. Maar ook een bad met water en zeep zal de mijten spoedig doden. De vachtmijt is erg gevoelig voor anti-vlooienmiddelen. U moet al uw katten behandelen, hun dekentjes en kussentjes wassen en uw gestoffeerde meubelen behandelen met een veilige insecticide.

Behandeling bij roos

Het is echter altijd belangrijk om de roos te bestrijden, omdat aan de schilfers zich veel ziekteverwekkers zich kunnen hechten. Een kat met schilfers heeft veel meer ziekteverwekkers op de huid, waardoor de kans op een huidinfectie veel groter wordt. Een speciaal dieet met veel vetzuren helpt om de verhoogde schilfering tegen te gaan. Het wassen met een speciale anti-roos shampoo werkt doeltreffend, maar moet soms regelmatig herhaald worden (niet iedere kat vindt wassen prettig).

Druppels tegen roos bij katten

Tegenwoordig is er ook een nieuw en veilig anti-roosmiddel (Bol.com: Dermoscent). Door een pipet met oliën op de huid te druppelen wordt de schilfering tegengegaan en bevordert het herstel. Verder zal er in de huid vocht worden ingebracht en de kat zal minder ruiken. Het is ook als standaardbehandeling te gebruiken bij patiënten met terugkerende roos.
Ook het toedienen van een supplement als Beaphar Laveta met toegevoegde taurine kan aanzienlijk helpen tegen haaruitval, jeuk en huidschilfers, met als resultaat een mooie, gezonde vacht.

Druppels tegen jeuk bij katten

Huid- en vachtproblemen komen veel voor bij katten. De oorzaak kan vaak niet achterhaald worden, bijvoorbeeld als de kat geen parasieten of vlooien heeft, maar toch jeuk heeft. Naast medicijnen als cyclosporine kan er ook een Moderin-injectie worden gegeven. Moderin is een prednisolon en gaat ontstekingsreacties tegen van o.a. de huid. Echter, zolang de oorzaak niet wordt weggenomen, zal de huidaandoening na verloop van tijd weer terugkeren. Er zijn ook Moderintabletten, maar de dierenarts zal deze pas in het laatste geval voorschrijven, vanwege de bijwerkingen.

Een alternatief voor prednison (corticosteroide) kan gezocht worden in homeopathische middelen. Eén van de middelen die goed kunnen helpen bij jeuk, bijten in de vacht en kaallikken is Puur Derma. Dit is een homeopathisch middel dat de jeukklachten vermindert. Gebruikerservaringen zijn afhankelijk van de oorzaak van de jeuk. Bijvoorbeeld als de kat allergisch is voor vlooien en de kat en zijn omgeving worden niet vlovrij gemaakt, dan heeft ook een homeopathisch middel weinig nut. Over het algemeen wordt dit middel goed verdragen en zijn de resultaten positief.

Puur Derma is vloeibaar en de kat dient 1 tot 4 x daags 5 – 10 druppels te krijgen. Omdat de vloeistof alcohol bevat en omdat katten daar doorgaans niet zo dol op zijn, is het raadzaam de druppels eerst op een warm theelepeltje (lepeltje even onder de hete kraan houden) te druppelen, zodat de alcohol kan verdampen. Als de druppels afgekoeld zijn, kunnen deze rechtstreeks met een spuitje zonder naald in de bek van de kat gespoten worden, eventueel verdund met wat water of melk. Als dat moeilijk gaat, kun je de druppels ook op iets lekkers (yoghurt, stukje worst, etc) aan de kat geven.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Huid en vacht om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

33 reacties

 1. Als onze katten vind ik vlooiepoepjes en ook witte korreltjes ze zijn ontwormpt en en vlooiendruppels gehad help ik word hier gek van

  1. Beste Lia, ik neem aan dat het buitenkatten zijn, als ze vlooiendruppels hebben gehad en nog steeds (of opnieuw) vlooien hebben. In dat geval moeten ze om de zoveel weken opnieuw tegen vlooien behandeld worden, en ook de ligplekken in huis moeten vlovrij gemaakt worden. De witte korreltjes kunnen vachtmijten zijn, maar ook huidschilfers. Een goedwerkend antivlooienmiddel dat ook tegen mijten werkzaam is, is Stronghold. Hierbij wel in de gaten houden dat dit niet te kort op het andere middel wordt toegediend. Voor een specifieker advies kun je een van je katten het beste even door een dierenarts laten bekijken, zodat deze vast kan stellen om welke parasieten het precies gaat.

 2. Hoi, mijn kat heeft al een lange tijd van haaruitval en witte schilfers in haar vacht, naar mijn mening voelt de vacht ook wat vettig en dof aan. De schilfers zitten vrijwel alleen op haar rug. Wie kan mij helpen

  1. Beste Danique, dat kan verschillende oorzaken hebben: voeding, een onderliggende ziekte maar bijv ook vachtmijt. De dierenarts kan een proefje doen met een stukje plakband en die onder de microscoop bekijken om te zien of er parasieten aan ten grondslag liggen.

 3. Hoi ik heb dat gelezen en mijn huispoes Shiney heeft zoveel ellende ze heeft al twee x een spuit tegen de jeuk gehad hallogiene voer en haar haartjes vallen uit heeft korsten komt niet aan en ik had er al een wormen kuur gegeven maar nog honger maar nu voel ik een zwelling raar iets bij er buikje wat kan dat toch zijn vind het zo erg voor haar en word er zelf zo verdrietig en ook onrustig van v haar gedrag gelik steeds mvg Bezorgd bazinnetje willen jullie met mij mee denken voor dat ik weer na de dieren arts ren mvg Debora

  1. Beste Debora, vervelend om te horen dat Shiney zo’n hardnekkige allergie heeft. Het is echter een vaak voorkomend probleem bij katten en honden. Het kan verschillende oorzaken hebben: contactallergie, vlooienallergie of voedselallergie. ( zie ook deze pagina )Vaak is het moeilijk te achterhalen waar de oorzaak ligt. Is er al een allergietest gedaan bij de poes? Als het een voedselallergie is, zou je kat baat kunnen hebben door versvlees als Carnibest te geven. Vers vlees dien je wel langzaam te mengen met het huidige voer zodat de overgang niet te groot is, zowel voor de smaak van de kat als de spijsvertering. Wat betreft de zwelling op haar buik: hiervan is op afstand moeilijk te zeggen wat het is. Daar zou je de dierenarts naar moeten laten kijken. Soms hebben katten een vetbult, wat over het algemeen onschuldig is, maar dat kan alleen een dierenarts vaststellen.

 4. Beste
  Mijn zuster van 65 jr meent
  Al 26 maanden last te hebben van de vachtmijt.
  Jeuk schilvers rode bulten etc.
  Ze wordt er gek van heeft alles al geprobeerd en wordt niet geloofd door de artsen
  Is gekomen nadat zij is gestopt na jaren gebruik zware slaapmiddelen
  Vraag
  Kan het bij de mens voorkomen en zo ja wat is er aan nog te doen
  Groet wieger [achternaam en telefoonnummer verwijderd ivm privacy]

  1. Beste Bakjer, Als je zus een huisdier heeft met vachtmijt, dan is het mogelijk dat zij daar allergische reacties door heeft. Bron: Mens-en-gezondheid: “Dieren kunnen mijten hebben. Vooral wanneer huisdieren deze hebben, komen we sneller in aanraking met mijten. Het is dan mogelijk dat deze mijten op de mensenhuid terecht komen. Deze mijten zijn niet geschikt om op de mens te overleven en houden het niet lang vol. Maar toch proberen ze het. Er komt speeksel van de mijt in de huid terecht. Dit gebeurt tijdens het bijten van de mijt. Je moet dus eerst gebeten worden voordat het speeksel in de huid terecht komt. De meeste mensen reageren overgevoelig op het speeksel van deze mijten. Het gevolg is dat er een puntige, rode en sterk jeukende huiduitslag ontstaat.” De beste manier om dit probleem tegen te gaan, is om het huisdier en de plekken waar het dier gelegen heeft, te behandelen tegen vachtmijt. Daarnaast is het ook mogelijk dat de huidproblemen samenhangen met de bijwerkingen van het stoppen met zware slaapmiddelen. Stoppen met langdurig slaapmiddelengebruik dient altijd te gebeuren onder toezicht van een arts en moet langzaam afgebouwd worden.

 5. De omgeving boven de staartaanzet lijkt stoffig en op de huid voel ik kleine bonkjes. Kammen vind de poes niet prettig. Bij aaien op die plek gaat ze met haar kop heen en weer . Wie herkent dit?

  1. Beste Koska, het klinkt of de kat een droge, schilferige huid heeft met korstvorming, waardoor zij het kammen niet prettig vindt. Dit is mogelijk een allergische reactie waarbij de kat reageert op omgevingsstoffen zoals huismijt of graspollen. Ook vlooien, luizen of voedsel kan een allergische reactie veroorzaken. De kat heeft dan veel jeuk en gaat voornamelijk de aangedane plek veel likken, waardoor er kale plekken kunnen ontstaan. Om erachter te komen waar het door veroorzaakt wordt, zou je toch even met de kat langs de dierenarts moeten om een behandelplan op te stellen of aanpassingen te doen aan het voer of de omgeving.

 6. Hallo onze oudste kat van 4 jaar heeft schilfers nu liggen mij andere 2 katten op dezelfde plek als haar bij me andere kat van 1 jaar ontdekte ik ook schilfers nu bij me jongste kat van 6 maanden ontdekte ik op haar zwarte vacht witte puntjes en een korstje bij haar nek vermoedelijk ook schilfers wat kan ik hier aan doen en moet ik met de jongste van 6 maanden naar de dierenarts omdat alleen zij nu korstjes heeft iemand help en geef me tips

  1. Beste Denise, er is een verschil tussen schilfers (roos) en vachtmijt. Schilfers kunnen worden veroorzaakt door droge lucht, bijv. wanneer in de winter de ramen dicht zijn en de verwarming hoog staat. Vachtmijt zijn parasieten die van de ene kat op de andere kat overgedragen kunnen worden. Korstjes op de huid kunnen veroorzaakt worden door vlooien of als gevolg van een allergische reactie. Het is dan mogelijk dat de allergische reactie wordt veroorzaakt door bijv. een voerallergie of contactallergie. Om erachter te komen wat je katten precies mankeert kan de dierenarts een testje doen, waarbij de vacht en schilfers onder de microscoop bekeken worden. Voor allergie zijn er weer andere tests. Het is aan te raden in ieder geval met de jongste kat naar de dierenarts te gaan zodat de korstvorming tegengegaan kan worden.

   1. hallo,
    ik heb essential6 gebruikt op aanraden van een dierenarts. de schilfers zijn er nog steeds en de jeuk begint nu erger te worden. geen kale plekken of korsten (gelukkig) is het verstandig om nu Dermoscent te gaan gebruiken, of toch nog maar een keer naar de dierenarts?

    1. Beste Elly,

     Essential6 is van Dermoscent en al bestaat het uit natuurlijke ingredienten. Het is altijd mogelijk dat de kat gevoelig is voor een van de ingredienten. Een andere mogelijkheid is dat vlooien de jeuk veroorzaken, aangezien Dermoscent Essential6 geen vlooienmiddel is. Als je kat een binnenkat is, is een andere mogelijkheid de droge lucht in huis waardoor de huid gaat jeuken. Omgevingsallergie, contactallergie en voedingsallergie is ook mogelijk. Zoals je snapt, kan jeuk zonder aanwijsbare reden vele oorzaken hebben. Omdat de Dermoscent je was aangeraden door de dierenarts is het wellicht verstandig om aan hem/haar te melden dat de Dermoscent geen verbetering heeft gegeven en wat dan de vervolgoptie is.

 7. Een van mijn katten heeft allemaal schilfers op haar rug. Dat ontdekte ik net. Zij heeft veel losse haartjes op de rug, maar dat hebben de andere 5 ook. Wat kan dat zijn? Ik ontdek geen kale plek of zo.

  1. Je poes heeft waarschijnlijk roos, dat is verder niet schadelijk, maar het staat niet zo fraai.

   Heel vaak ontstaat roos door stress, dus misschien heeft je poes problemen met één van de andere katten of is er iets veranderd in huis (verhuizing, verplaatsing meubels, baby enz) ?

   Je kunt je kat wassen als het echt veel erger wordt met katten- of babyshampoo, maar anders gewoon steeds goed borstelen en als het stress is de bron van de stress proberen weg te nemen.

 8. Ben vd week ook naar de DA geweest omdat de vacht van een poes zo openstond, echt geen gezicht. Verder merkte je niks aan haar; eten, drinken, spelen, spinnen, kopjes geven..Ze had ook flink roos. Nou die openstaande vacht was dus niks bijzonders. Bij ons hebben ze het allemaal maar die anderen in veel mindere mate. Vlg DA kwam de wintervacht niet goed los. Het zijn 100% binnenkatten dus hele jaar constante temperatuur dus gaat de rui veeeeel langzamer. De DA assistente kamde haar, man wat een haar dat eruit kwam!? Roos kon hij niks mee zei hij. Kater hier heeft ook roos. Die katten van m’n ma ook en het wordt inderdaad erger na kammen, dat heb ik zelf ook na het haren wassen!
  Misschien is droogte ook van invloed op roos; zelf heb je ook een drogere huid bij een lage luchtvochtigheid.

 9. Onze poes, een europese korthaar, heeft erg veel last van roos en haaruitval. Wat kan ik hier tegen doen en waardoor zou dit komen?

  1. Voeding is erg belangrijk. Maar eerst moet je toch uitsluiten dat er niks medisch aan de hand is. Ben je al met je probleem langs de da geweest ?
   Je poes kan namelijk last hebben van allerlei dingen die deze symtomen geven, dit kan gaan van allergie voor bepaalde zaken tot vlooien, zelfs schurft kan ze ergens opgedaan hebben.
   Is ze ook volledig ontwormt en ingeent ?

   Het kan ook gewoon niks zijn, dat ze in de rui is bv, en daardoor last heeft van jeuk, en gaat krabben, en dat kan dan weer roos veroorzaken…
   Dus je ziet, er zijn heel wat mogelijke oorzaken, misschien toch eens langs de da als het niet beterd ?

 10. Ik sluit hier maar even bij aan.

  Tutsie, de kat van mijn broer die hier 2 weken logeert, heeft ontzettende roos. Tenminste dat dachten we. Nu zie ik opeens dat Flanna ook huidschilfers in haar vacht heeft. Dat had ze drie dagen geleden nog niet. Die roos zou dus ook vachtmijt kunnen zijn. Ik heb het internet even afgespeurd en vachtmijt schijnt heel besmettelijk te zijn. Ik ga vanavond gelijk met Tutsie naar de DA. (in overleg met mijn broer natuurlijk) Bah, ik krijg er zelf ook een beetje jeuk van, maar dat is hopelijk psychisch.

  1. Oeh ik wist niet dat vachtmijt bestond,
   Rebel van ons had ook schilfers , ik las toen dat het kon komen doordat katten ook weleens op de kachel liggen. Wij hebben vloerverwarming dus vermoedde ik al dat het daar door kwam. Nu we minder stoken zijn de schilfers ook minder , maar zal het zeker in de gaten houden nu ik lees over die mijt…..

  2. Het was inderdaad vachtmijt. 🙁 Volgens de DA is het goed te verhelpen. Alle 5 de katten krijgen een pipetje stronghold en dan moet het gauw over zijn. En verder moeten ze gedurende 3 weken elke dag een paar druppeltjes Prodier vachtconditie. Hopelijk is het dan over!

 11. Ik kreeg laatst de tip om mijn kat edelgist vlokken door zijn eten te geven. Hier zou hij een mooie vacht van krijgen en bovendien helpt het om de kat vlo-vrij te houden.
  Ik heb het inmiddels aangeschaft en inderdaad staat op de verpakking dat het goed is voor katten en honden en om ze vlo-vrij te houden.
  Mijn kat van 11 jaar heeft het nu 2x door zijn eten gehad (gelukkig vind hij het lekker en hij is heel kieskeurig).
  En het kan zijn dat ik het me verbeeld maar ik vind zijn vacht zachter en hij heeft ook niet meer van die witte korreltjes in zijn vacht. Ik noemde dat altijd roos maar dat zal het wel niet zijn geweest.

  Heeft iemand ervaring met edelgist geven? Zo ja, helpt het echt of verbeeld ik het me gewoon maar?

  Het is trouwens ook goed voor mensen. 
  Toen ik net eten stond te koken en nog even nadacht over wat ik hier geschreven had, moest ik ook even glimlachen want ook ik dacht dat dat wel zo over zou moeten komen. 

  Maar inderdaad ook voor mensen is het goed voor hun vacht (dus huid).
  Op de verpakking staat: Regelmatig gebruik van edelgist reinigt het lichaam en zuivert de huid. Edelgist zorgt voor een gave huid, glanzend haar en sterke nagels. Ook kinderen en pubers hebben baat bij regelmatig gebruik van edelgistvlokken.
  Ook muggen mijden vaak mensen, die regelmatig edelgist gebruiken.

  Het is te koop bij de natuurwinkel. Ik heb er 3,15 euro voor betaald.

  Ik zal even vertellen wat er precies op de verpakking staat voor huisdieren:
  Katten en honden eten graag wat edelgist en krijgen daardoor een mooie, glanzende vacht. Strooi gewoon wat edelgistvlokken op het eten van uw huisdier. Bovendien blijken vlooien een hekel te hebben aan huisdieren, die gist eten. Ook muggen mijden vaak mensen die regelmatig edelgist gebruiken.

  Je mag het dus ook gewoon over de brokjes heen strooien. De vacht van mijn kat is naar mijn mening echt al veel glanzender na die 2x.

  1. Dat edelgist ga ik ook proberen. Maar even een vraagje: is dat niet het zelfde gist als in die snoepjes voor de katten.? Als de haren en de huid van de coontjes zo mooi wordt dan krijgen ze dat gewoon. 😆 😆 😆

   Ik ga zeker van die gist voor mezelf kopen. Zomers word ik opgevreten van de muggen. Zet mij op een terrasje neer en niemand heeft meer last van die krengen. Die zijn mij aan het leegroven. 😯 Mijn bloed is ontzettend lekker!!!

   Van de zomer heb ik vitamine B complex geslikt. Ook geen mugje gezien. Dat helpt ook. Ik weet alleen niet of gebruik van vitamine B schadelijk is bij regelmatig gebruik.

   1. Ik weet niet of het hetzelfde is. Ik denk het haast van niet. Edelgist vlokken is een natuur produkt. Neem anders de verpakking van de snoepjes mee naar de winkel en vergelijk de ingredienten met de edelgist.

    Edelgist is rijk aan vitamine B-complex, staat op de verpakking. Dus dat van die muggen zal dan wel kloppen, als ik jou verhaal zo lees.
    En over de hoeveelheid vitamine B….ik zou het echt niet weten.

   2. Halloik heb dit ook met myn kat ,ik heb nu ontdekt dat ze ook kleine rooie korreltjes heeft.ik ben met de dierenarts in overleg.kam je kat en gooi de haren uit de kam ineen bak heet water met een druppie afwas.dan blyft t niet dtyven.kyk goed met een vergroot glas.ik heb nog geen oplossing maar als ik die heb laat ik t weten.sterkte

  2. ik doe 1 theelepeltje per dag door het voer en ik moet zeggen dat redney’s vacht zachter is geworden,en bij miss glimt het meer.2 verschillende resultaten dus.

 12. Mijn ene kat heeft ook huidschilfers en het ligt ook aan het tijd van het jaar, inderdaad veel kachel aan dus.

  Wat ik zelf gebruik, tevens ook voor mn pup is SCHAPENVET. Dit kan je kopen bij de dierenwinkel en ligt in de koeling.

  Op het de verpakking staan een hond en een kat en het heet PRO DERMA schapenvet VITAL. met zeewier.
  Verder staat er op de verpakking: Geeft extra weerstand, voor een gezonde huid met een stralende, glanzende vacht.

  Mn pup krijgt een heel klein stukje, die vind het heerlijk,de katten vinden het dus niks, maar ik prak een stukje fijn en dan door het voer.
  Het zijn blokjes en ik vind het zelf niet zo lekker ruiken, maar ja ik hoef het ook niet te eten.
  1 blokje voor 2 katten per dag is voldoende en stukken goedkoper.
  Ik weet niet meer precies wat het kost, maar tenminste wel onder de 10 euro. dacht iets van 4 zoveel??

  Je moet alleen wel goed opletten dat het voor de huid en vacht is, want je heb ook nog voor andere kleine probleempjes dit merk, bv niet goed eten etc.

  1. Hi Rolanda,
   ik had naar veendrenkstof voor. zelfde idee: met veel mineralen en vitaminen en voor een betere weerstand. Ik heb het gekocht, omdat Olav heel erg haart.
   Of het echt helpt weet ik niet, en het ziet er heel smerig uit, maar als ik dat over hun voer gooi, eten ze eerst de smurrie op, en dan de rest van het voer!! dus ze lusten het wel…
   misschien ook een ideetje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *