• Oorzaak van huidschilfers bij katten

  Regelmatig komt een eigenaar bij de dierenarts met de klacht dat zijn kat huidschilfers of roos op z ’n vacht heeft. De oorzaken kunnen een hormoonziekte, allergie of parasieten zijn. Er moet naar de oorzaak gezocht worden en hiertegen moet een passende behandeling worden ingesteld. Soms is er geen onderliggende oorzaak te vinden. 

 • Vachtmijt veroorzaakt roos bij katten

  Zwarte kat met roos cq huidschilfers in de vacht

  De vachtmijt. die ook bekendstaat als de lichaamsmijt of ‘lopende roos’-mijt, wordt meestal gevonden op honden en konijnen en ook op katten. Hoewel ze door elkaar voorkomen, heeft elk dier zijn eigen soort. De eitjes zitten vastgelijmd aan de haren van de kat en de gehele levenscyclus van vier tot vijf weken speelt zich af op de kat. De mijt kan jeuk veroorzaken, maar het gebruikelijke symptoom is een meer dan normale hoeveelheid roos (huidschilfers), vooral op de rug en op de flanken.

 • Schilfermijt of wandelende roos

  Wanneer uw kat last heeft van schilfermijt, dan zijn de symptomen:

  • het hebben van roos
  • jeuk
  • haaruitval

  Ondanks dat de schilfermijt besmettelijk is, hoeft de kat er geen last van te hebben, waardoor sommige katten dan ook geen symptomen vertonen.

  De levenscyclus van de schilfermijt duurt 35 dagen en speelt zich af op de huid van uw huisdier, maar buiten de gastheer kunnen de vrouwelijke mijten tot 10 dagen in de omgeving overleven. Het is dus zaak om niet alleen de kat te behandelen, maar ook de ligplaatsen van de kat regelmatig te stofzuigen en in te sprayen met een anti-parasietenmiddel.

 • Behandeling bij vachtmijt

  Schurft van de vachtmijt reageert over het algemeen goed op een bad met seleniumsulfideshampoo, gevolgd door grondig afspoelen; dit moet u één keer per week doen, drie weken lang. Zelfs een bad met water en zeep zal de mijten spoedig doden. U moet al uw katten behandelen, hun dekentjes wassen en gestoffeerde meubelen behandelen met een veilig insecticide.

 • Behandeling bij roos

  Het is echter altijd belangrijk om de roos te bestrijden, omdat aan de schilfers zich veel ziekteverwekkers zich kunnen hechten. Een kat met schilfers heeft veel meer ziekteverwekkers op de huid, waardoor de kans op een huidinfectie veel groter wordt. Een speciaal dieet met veel vetzuren helpt om de verhoogde schilfering tegen te gaan. Het wassen met een speciale anti-roos shampoo werkt doeltreffend, maar moet soms regelmatig herhaald worden (niet iedere kat vindt wassen prettig).

 • Druppels voor roos bij katten

  Tegenwoordig is er ook een nieuw en veilig anti-roosmiddel (Dermoscent). Door een pipet met oliën op de huid te druppelen wordt de schilfering tegengegaan en bevordert het herstel. Verder zal er in de huid vocht worden ingebracht en de kat zal minder ruiken. Het is ook als standaardbehandeling te gebruiken bij patiënten met terugkerende roos.
  Ook het toedienen van een supplement als Beaphar Laveta met toegevoegde taurine kan aanzienlijk helpen tegen haaruitval, jeuk en huidschilfers, met als resultaat een mooie, gezonde vacht.