Mijn kat heeft nierfalen. Wat nu?

Wat is nierfalen? Bij nierfalen is er een probleem van de nieren waardoor deze minder goed hun functie kunnen uitvoeren. De nieren zorgen voor filtering van het bloed waarbij afvalproducten uit het bloed verwijderd worden en reguleren de vloeistof- en mineralenbalans van het lichaam.

Oorzaken en symptomen van nierfalen

Kat met nierfalen aan een infuus

Er zijn verschillende oorzaken voor nierfalen, zoals bijvoorbeeld ontsteking, tumor, te hoge bloeddruk of vergiftiging. Meestal merkt de eigenaar nierfalen pas op als er duidelijke symptomen zijn zoals een slechte vacht, stinken uit de mond of het drinken van veel water. Op dat moment kun je ook niet meer achterhalen wat de oorzaak was. Dan kan het al zijn dat er 75% van de nierfunctie verloren is. Bij katten ouder dan 15 jaar heeft 16% nierfalen, dan spreken we van chronisch nierfalen. Bij oudere katten is het zelfs de belangrijkste doodsoorzaak.

Nierproblemen kunnen vroegtijdig met urineonderzoek ontdekt worden. Door in de kattenbak een vulling te doen, die de urine niet opneemt is thuis een goed katten-urinemonster te verkrijgen. Om de urine van de kat op te vangen zijn speciale opvangkorrels voor in de kattenbak ontwikkeld. Deze zijn bij de dierenarts verkrijgbaar.

In de beginfase kan het moeilijk zijn om de symptomen op te merken. Bij katten valt al snel op dat ze meer drinken en plassen. Bij te weinig vochtopname kan het zijn dat de symptomen verergeren. Het ureumgehalte in het bloed stijgt en hierdoor wordt het huisdier misselijk en kan het gaan braken.

Het stellen van de diagnose

De diagnose voor nierfalen wordt gesteld door middel van een bloedonderzoek. Met het meten van het kreatinine en ureum kun je de diagnose nierfalen stellen. Wanneer deze waarden duiden op nierfalen moeten er verdere onderzoeken gedaan worden, zoals een echo van de nieren en een urineonderzoek (eiwitbepaling in de urine en een kweek nemen van de urine om te kijken of er bacteriën in zitten). Daarnaast is het ook belangrijk om het fosfor en kalium te bepalen. Bij een verhoogd fosforgehalte kan de kat zich behoorlijk ziek voelen.

Naast het meten van kreatinine- en ureumwaarden in het bloed, is er ook de SDMA-test. Serum of plasma SDMA blijkt een gevoeliger biomarker van de nierfunctie te zijn in vergelijking met kreatinine. SDMA is een nieuwe test om de nierfunctie te evalueren. Het stijgt eerder dan kreatinine bij sommige dieren met chronische nierziekte. In tegenstelling tot kreatinine wordt SDMA niet beïnvloed door meer lichaamsgewicht. SDMA en kreatinine zouden samen moeten worden geïnterpreteerd, samen met een urine-analyse om de gezondheid van de nieren goed te beoordelen.

Omdat verslechtering van de nierfunctie eerder wordt opgemerkt met de SDMA-test, kan er ook eerder worden ingegrepen en heeft de kat een kans op een langer leven.

Mijn kat heeft nierfalen. Wat nu?

Wat moet je doen wanneer de diagnose van nierfalen is geconstateerd? De schade aan de nieren is meestal onherstelbaar. Maar met een tijdige diagnose en behandeling kan het ziekteverloop beperkt worden. Belangrijk is een speciale voeding die de nieren zo min mogelijk belast. In die voeding zitten minder eiwitten en die zorgen ervoor dat er minder ureum geproduceerd wordt, door het hoge ureum voelt het huisdier zich ziek. Ook zit er in deze voeding minder fosfor. Wanneer er een hoog fosforgehalte in het bloed bij uw huisdier zit dan moet er nog een apart supplement toegevoegd worden aan de voeding, zoals ipakitinepoeder. Zorg er altijd voor dat er vers en schoon drinkwater staat. En voer de kat geen restjes of hapjes aangezien dit fosfor of zout kan bevatten.

Het kan zijn dat de voeding alleen niet voldoende is. Wanneer de nieren toch nog verslechteren dan moet er ook een ACE-inhibitor gegeven worden. Deze zorgt ervoor dat de bloeddruk in de aders na de nieren wat verlaagd wordt  waardoor ze beter hun werk kunnen doen. Dit medicijn wordt ook gebruikt als er teveel eiwit in de urinestaal zit of als de kat een hoge bloeddruk heeft.

Het verdere verloop van de ziekte is verschillend per dier. Bij een patiënt met acuut nierfalen zullen de eerste dagen met infuus bepalend zijn. Wanneer de waarden zakken en het huisdier opknapt is het belangrijk om de patiënt goed op te volgen.

Chronisch nierfalen is stabiel te houden door een goede behandeling en met tijdige controles kan uw huisdier toch een prettig leven leiden.

Meer informatie over nierfalen:

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Nieren en urinewegen om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

2 reacties

  1. mijn kat komt na drie dagen nierfalen van dierenkliniek terug naar huis waar ze vocht gekregen heeft en niet wou eten en nu terug thuis heb ik royal canin renal meegekregen en wilt niet eten wel drinkt ze water,en ze slaapt veel

    1. Beste Chantal,
      Nierfalen staat bekend om het slecht of niet willen eten. Als je kat echt niet wil eten, dan zul je moeten gaan bijvoeden mbv een grote injectiespuit (natuurlijk zonder naald). Wellicht kun je de dierenarts of assistente vragen om het voor te doen, zonder dat de kat gestresst raakt en een aversie tegen eten krijgt. Je kunt je vraag ook op ons forum stellen, waar er ongetwijfeld anderen zijn die met hetzelfde bijltje gehakt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *