Blaasgruis bij katten

Dit is meer een syndroom dan een ziekte op zich. Het tast de onderste urinewegen aan, die bestaan uit de blaas en de urinebuis. Als zouten in de urine uitkristalliseren ontstaat het zogenaamde blaasgruis.

Oorzaken

Verstopping bij de kat van de mannelijke plasbuis door blaasgruisDe aandoeningen die blaasgruis veroorzaken zijn niet bekend. Het meest voorkomende type blaassteen bestaat uit magnesiumammoniumfosfaat, ofwel struviet. Struviet komt met name voor bij jongere katten. De oorzaken waardoor zich struviet vormt, zijn erg ingewikkeld, maar het voorkomen ervan in de blaas wordt waarschijnlijk beïnvloed door wat de kat eet, de tijden waarop hij eet en de manier waarop zijn lichaam water verwerkt. Het totale voedingspatroon van een kat is waarschijnlijk van grote invloed op de zuurgraad van zijn urine.

Behalve de blaasstenen kunnen zich ook proppen in de urinewegen vormen. Deze bevatten eveneens minerale kristallen. Meestal struviet, vermengd met andere materialen, zoals bloedcellen en sperma en/of organismen zoals virussen en bacteriën.

De tweede soort blaasstenen die bij wat oudere katten wordt aangetroffen is samengesteld uit een stof die calciumoxalaat heet. Bacteriële infecties kunnen blaasgruis compliceren maar ze zijn zelden de veroorzakers.

Algemene symptomen

  • Vaker plassen dan normaal
  • Duidelijke moeite en pijn bij het produceren van kleine beetjes urine
  • Bloed in de urine
  • Plassen op ongewone plaatsen
  • Proberen te plassen zonder dat er iets komt; een pijnlijke buik door een overvolle blaas

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Nieren en urinewegen om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *