Hoe verwijder je een teek bij een kat?

Kat in het gras
Foto: Bella Pisani

Teken zijn kleine parasieten die zich voeden met bloed en zich vasthechten aan de huid van dieren of mensen. Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen, omdat het risico op het overbrengen van ziekten op je kat groter wordt naarmate de teek langer vastzit.

Vooral buitenkatten vallen regelmatig ten prooi aan teken, die zich in het gras verstoppen. Gelukkig is het verwijderen van een teek bij je kat een eenvoudig proces dat je thuis zelf kunt uitvoeren. Hier zijn de stappen die je moet volgen om veilig een teek te verwijderen:

  • Voordat je begint, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je kat op zijn/haar gemak stelt. Geef hem/haar wat aandacht en trakteer hem/haar op een lekkere snack.
  • Het is ook belangrijk om te zorgen dat je de juiste materialen hebt. Je hebt een paar plastic handschoenen en een pincet of tekentang nodig.
  • Trek de handschoenen aan en maak de huid rond de teek schoon met alcohol of waterstofperoxide.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met de tekentang of pincet en trek hem er voorzichtig uit. Zorg ervoor dat je geen deel van de teek achterlaat, want dit kan leiden tot een infectie.
  • Nadat je de teek hebt verwijderd, moet je het gebied nogmaals schoonmaken met alcohol of waterstofperoxide.

Als je niet weet hoe je de teek veilig kunt verwijderen, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts. Als je de teek niet verwijdert, kan dit leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen voor je kat. Teken kunnen verschillende ziekten dragen die schadelijk kunnen zijn voor de kat. Enkele van de meest voorkomende ziekten die teken verspreiden zijn Lyme-ziekte en babesiosis. Symptomen van deze ziekten zijn onder meer koorts, braken en gewrichtspijn. Als deze ziekten onbehandeld blijven, kan dit leiden tot levensbedreigende complicaties.

Daarom is het zo belangrijk om regelmatig de huid van je kat te controleren op teken en deze indien nodig te verwijderen. Ook is het belangrijk om je kat te beschermen tegen teken door haar binnen te houden, hoge grasvelden te vermijden en speciale tekendruppels te gebruiken.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om te begrijpen hoe je veilig een teek bij je kat kunt verwijderen en wat de gevolgen kunnen zijn als je dat niet doet. Voor meer informatie over teken en hun effecten op huisdieren kun je terecht bij je dierenarts.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Algemene Verzorging om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *