Snowshoe

Snowshoe
Ras:Snowshoe
Herkomst:Amerika
Karakter:Aanhankelijk, speels, nieuwsgierig
Uiterlijk:Middelgroot, gespierd
Vacht:Zacht, vrijwel geen ondervacht
Kleuren:2 variëteiten: mitted en bicolour. Veelvoorkomend seal-, blue-, chocolate-, lilacpoint

Herkomst

De Snowshoe was het resultaat van de wens om de points van de Siamees en de gehandschoende poten van de Birmaan in één ras te verenigen. Dorothy Hinds-Daugherty, fokster in Philadelphia, kruiste in de jaren ’60 de Siamees en de bicolour Amerikaans Korthaar. Op die manier is de Snowshoe gecreëerd. De Snowshoe (sneeuwschoen) lijkt op een stevige witte gehandschoende Siamees. Erkend door de T.I.C.A. in de jaren ’80. Ondanks een zeker succes in de Verenigde Staten blijft hij zeldzaam.

Algemene kenmerken

Middelgroot. Gewicht: 2,5 tot 5,5 kg. Een combinatie van kracht, gratie en sierlijkheid. Hij is groter en zwaarder dan de Siamees.

Karakter en bijzonderheden

Deze kat heeft een sterk karakter, is erg levendig en een goed jager. Hij is sociaal en kan goed overweg met soortgenoten en honden. De speelse Snowshoe is een goede kameraad voor kinderen. Zacht en erg lief voor zijn baas. Minder veeleisend dan de Siamees, ‘spraakzamer’ dan de Amerikaans Korthaar. Zijn vachtverzorging beperkt zich tot een wekelijkse borstelbeurt.

Uiterlijk

 • Hoofd
  Middelgroot, bijna een gelijkzijdige driehoek vormend, met enigszins afgeronde contouren. Licht afgeplat voorhoofd. Hoog geplaatste jukbeenderen. Vrij brede snuit, niet te breed, niet spits noch vierkant. Geen pinch. Rechte neus met een heel lichte welving nabij het voorhoofd. Stevige kin.
 • Oren
  Middelgroot tot groot, breed aan de basis met licht afgeronde toppen. Dun behaard.
 • Ogen
  Vrij groot, ovaal, walnootvormig slechts lichtjes schuin geplaatst. Een oogbreedte tussen de ogen. Kleur: zo diep blauw als maar mogelijk is.
 • Hals
  Matig lang.
 • Lichaam
  Evenwichtig gebouwd, semi foreign, rechthoekig. Het achterlijf ligt wat hoger dan de schouders. Lichtjes gebogen rug. Gemiddeld ontwikkelde botten. Stevig maar niet massief gespierd.
 • Poten
  In verhouding tot de rest van het lichaam. Gemiddeld ontwikkelde botten en spieren. Middelgrote, ovale voeten.
 • Staart
  De lengte staat in verhouding tot de rest van het lichaam. Matig breed aan de basis, smaller uitlopend naar de punt.
 • Vacht
  Korte, dikke, glanzende haren. Vlak aanliggende vacht. Erg weinig ondervacht.
 • Kleur
  De klassieke Siamees kleuren: seal, blue (blauw), chocolate en lilac. De kleur van de lichaamsuiteinden (points) moet goed contrasteren met de, altijd lichtere, lichaamskleur. De ogen zijn altijd blauw. Een omgekeerde V op het gezicht, de uiteinden van de poten zijn wit. Idealiter draagt het dier vier gelijke handschoenen. De neusspiegel kan wit zijn, vleeskleurig of bont. Bij de mitted variëteit mag het wit niet meer dan een derde van het lichaam beslaan.Bij de bicolour, mag het wit niet meer dan twee derde van het lichaam beslaan. De erkende variëteiten zijn:
  • Seal point: donker beige vacht op de rug, licht beige op de buik en de borst en bruine points.
  • Blue point: lichaam is blauwwit, de buik en de borst iets bleker. De points zijn donker grijsblauw.

  De Snowshoe wordt wit geboren en de points verdonkeren met het vorderen van de leeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *