• Kattenras Singapura

  Ras: Singapura
  Herkomst: Zuidoost-Azië
  Karakter: Vriendelijk, aanhankelijk, speels, nieuwsgierig
  Uiterlijk: Klein tot middelgroot, compact 
  Vacht: Kort, zacht, aanliggend
  Kleuren: Donkerbruin ticked tabbypatroon met ivoorkleurige ondergrond

   

 • Herkomst

  Singapura, wat Maleis is voor Singapore, is tevens de naam van een gewone kat die in de straten van die hoofdstad leeft. Tommy en Hal Meadows, Amerikaanse toeristen, merkten hen in 1974 op en haalden het daaropvolgende jaar drie katten (Tess, Tickle en Puss) naar Californië. Deze katten werden vanaf 1976 tentoongesteld. T. en S. Svenson waren tevens promotors van dit ras.

  In 1980 kwamen andere Singapuras in de Verenigde Staten aan. De T.I.C.A. en vervolgens de C.F.A. erkende het ras respectievelijk in 1984 en 1988. De eerste katten van dit ras werden in Frankrijk en Groot-Brittannië aangetroffen rond 1988-1989. De F.I.Fe heeft het ras nog niet erkend. Ondanks het feit dat het ras in de Verenigde Staten is ontwikkeld, komt hij daar nog steeds weinig voor. In Frankrijk is het ras zeldzaam.

 • Algemene kenmerken

  Compacte, kleine tot middelgrote kat. Gewicht: minder dan 3 kg (de lichtste onder de gedomesticeerde katten). Ticked vacht.

 • Karakter en bijzonderheden

  De Singapura is evenwichtig, nieuwsgierig en sociaal. Vriendelijk en aanhalig. Hij is gevoelig en wordt graag geaaid. Discreet, met een zeer zachte stem. Hij volgt zijn baas overal. Buiten is hij een uitstekend jager. De poes staat bekend om haar grote moederliefde. De verzorging beperkt zich tot een wekelijkse borstelbeurt.

 • Uiterlijk

  Hoofd
  Klein, rond. Volle wangen zijn bij volwassen katers toegestaan. Korte, brede snuit. Neus lichtjes bol met een lichte stop. Goed ontwikkelde, ronde kin. Duidelijke snorhaarkussentjes.

  Oren
  Groot, ietwat puntig, breed aan de basis, matig uit elkaar staand. Glanzende, diep gekleurde beharing.

  Ogen
  Groot, amandelvormig, benadrukt door een donkere belijning. Kleur: groen, goud of koperkleurig. Blauwe ogen zijn niet toegelaten.

  Hals
  Kort en dik.

  Lichaam
  Klein tot middelgroot, vrij gedrongen, compact. Goed gebouwd, gespierd. Ronde ribbenboog, licht gebogen rug, afgerond achterlijf.

  Poten
  Mooi gespierd, fijne botten. Kleine, ovale voeten.

  Staart
  Middellang, vrij fijn zonder te dun te zijn. Afgeronde punt.

  Vacht
  Fijn, zeer kort, niet wollig, vlak aanliggend.

  Kleur
  Ticking vacht met minstens vier banden afwisselend donkerbruin tot ivoorkleurig met uitzondering van de buik, de keel en de binnenzijde van de poten die antiek ivoorkleurig zijn. M op het voorhoofd, donkere make-up op de neus, de ogen en de voetzolen. Niet gesloten ringen op de poten. Streeptekening aan de binnenkant van de voorpoten en de knieën. Onderbroken halsketting.

  Sepia agouti kleur, met een donkerbruine ticking op een warme oud ivoorkleurige ondergrond (ook wel brown ticked tabby genoemd). Donkere zalmroze neusspiegel, bruinroze voetzolen. De binnenzijde van de oren is zalm-kleurig met ivoorkleurige haren. Donkere streep over de staart en rug toegestaan, net zoals een donkere staartpunt.

 • Brontekst: Royal Canin


 • 2 Reacties

  Zou graag informatie over de Singapura kat willen hebben o.a waar koop ik die? Prijs?

  Reageer

  Beste Maydy, wij hebben helaas geen adressen voor je waar je een Singapura kunt kopen. Wat je het beste kunt doen is even contact opnemen met onderstaande instanties. Wellicht kunnen zij je verder helpen. Onderstaande verenigingen zijn de aangewezen plek voor meer informatie: Mundikat | NRKV - Nederlandse Raskattenvereniging | NKFV - Nederlandse Kattenfokkers Vereniging | NVVK - Nederlandse Vereniging van Kattenvrienden

  Reageer