Sokoke

Sokoke
Ras:Sokoke
Herkomst:Kenia, Afrika
Karakter:Intelligent, speels, actief
Uiterlijk:Middelgroot, lang, slank, gespierd
Vacht:Kort, elastisch, glanzend, weinig ondervacht
Kleuren:Blotched tabby (gemarmerd): zwart met grijze tot warm goudbruine ondergrond

Herkomst

Khadzonzo’s zijn katten die al erg lang in de bossen van het Sokoke district in Kenia leven. Het zijn gulzige insectenvangers, die het grootste deel van hun tijd in bomen doorbrengen. In de jaren ’70 ontfermde Jeni Slater, een Britse die in Kenia woonde, zich over een poes en haar kittens. Zij waren de oorsprong van dit ras. Gloria Moldrup, bevriend met Slater, bracht twee kittens naar Denemarken, vanaf 1980 importeerde ze er geregeld. Haar katten waren allemaal afkomstig uit de cattery van Slater. Moldrup zette samen met andere fokkers een fokprogramma op.

In 1983 werd de Sokoke Afrikaans Korthaar genoemd. De Sokoke werd eerst officieel in Denemarken erkend, in 1992. Vervolgens in andere landen. De F.I.Fe erkende het ras in 1993. Op internationaal niveau kreeg de kat de naam Sokoke. Hij is nog zeldzaam.

Algemene kenmerken

Middelgroot, slank met een gemarmerde tabby vacht.

Karakter en bijzonderheden

Actief, levendig, een erg goed klimmer en zwemmer, onafhankelijk. Sociaal met soortgenoten en honden. Zacht, vriendelijk, een aangename gezel. Hij past zich in een appartement aan, maar heeft ruimte nodig en waardeert een tuin ten zeerste. Wekelijks borstelen is voldoende.

Uiterlijk

 • Hoofd
  Lijkt klein in verhouding tot het lichaam. Wigvormig. De bovenkant van de schedel is bijna plat. Hoge en uitgesproken jukbeenderen. Middellange neus met een zachte concave boog. Stevige, brede kin. Duidelijke snorhaarkussentjes. Geen pinch.
 • Oren
  Middelgroot, breed aan de basis met licht afgeronde toppen. Op een matige afstand van elkaar. Lynxtips zijn gewenst.
 • Ogen
  Groot, enigszins amandelvormig, matig uit elkaar staand en lichtjes schuin geplaatst richting neus. Amberkleurig tot licht groen. Omringd met dezelfde tint als de kleur van de aftekeningen.
 • Hals
  Onbekend.
 • Lichaam
  Middellang, slank, goed gespierd. Stevige botten. Goed ontwikkelde borst.
 • Poten
  Lang, slank en zeer gespierd. De voorpoten zijn korter dan de achterpoten. Ovale voeten.
 • Staart
  Middellang, breed aan de basis, smaller uitlopend naar de punt.
 • Vacht
  Kort, glanzend maar niet zijdeachtig, vlak aanliggend. Geen of weinig ondervacht.
 • Kleur
  Erkend: brown tabby blotched (classic tabby, marbled tabby). Dit is een gemarmerde tabby met bruine of zwarte aftekening op een agouti ondergrond. De staartpunt is altijd zwart. Op elk haar komen afwisselend lichte en donkere banden voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *