Japanse Bobtail

Japanse Bobtail
Ras:Japanse Bobtail
Herkomst:Japan
Karakter:Extravert, intelligent, actief, vrolijk, nieuwsgierig
Uiterlijk:Gespierd, lang, slank, verkorte staart
Vacht:Zacht, zijdeachtig, weinig ondervacht
Kleuren:Overwegend wit met een paar zwarte en rode afgetekende gekleurde vlekken

Herkomst

De oorsprong van deze geëerde katten zou eerst in China en daarna in Japan kunnen liggen. Dit omdat de dieren vanaf de elfde eeuw op allerlei voorwerpen en prenten uit verschillende landen in het Verre Oosten afgebeeld worden. In die tijd bezaten enkel de Koninklijke familie en de adel katten van dit ras. Voornamelijk de driekleurige variëteit, Mi-Ke, wordt geëerd en zelfs vereerd. Als symbool van geluk en voorspoed worden deze katten steeds met opgeheven rechtervoorpoot afgebeeld, Maneki-neko: de kat die groet. Dit gebeurt zowel op kunstvoorwerpen in huizen als in tempels. Hun kenmerkende korte staart (Bobtail) wordt door een autosomaal recessief gen veroorzaakt.

In 1968 werden de eerste Bobtails in de Verenigde Staten ingevoerd door fokster E. Freret die een fokprogramma opzette. De C.F.A. stelde in 1971 een rasstandaard op. De F.I.Fe erkende het ras in 1990. In 1981 werden de eerste dieren in Frankrijk ingevoerd: de poes Sirikit en de kater Aikido. Ondanks het feit dat het ras zeer populair is in de Verenigde Staten blijft het in Europa zeldzaam.

Algemene kenmerken

Middelgroot. Goed gespierd lichaam, eerder lang en slank dan massief gebouwd. Staart is als een pompon. Gewicht: 2,5 tot 4 kg.

Karakter en bijzonderheden

Levendig, extravert, onafhankelijk, nieuwsgierig, met een sterke persoonlijkheid zoals alle Oosterse katten. Niet altijd vriendelijk tegenover soortgenoten. Honden worden meestal genegeerd. Zeer speels en goed gezelschap voor kinderen. Hij is ‘spraakzaam’ en ‘zingt’ met zachte stem. Zeer aanhankelijk en erg gehecht aan zijn baas. De Japanse Bobtail is zeer evenwichtig en door zijn goede karakter past hij zich zowel aan op leven in een appartement als aan een buitenleven. Het zijn sportieve jagers, verzot op water. De vachtverzorging beperkt zich tot een wekelijkse borstelbeurt. Ruit weinig.

Uiterlijk

 • Hoofd
  Lijkt lang, met fijn besneden trekken. Het heeft de vorm van een gelijkzijdige driehoek met zachte belijning. Hoge en goed zichtbare jukbeenderen. Volle kaken zijn toegestaan bij niet-gecastreerde katers. Een pinch. Lange, goed gebouwde neus met een lichte stop ter hoogte van de ogen of er net onder. Vrij brede snuit, noch puntig noch plat, die zich afrond met een lichte break ter hoogte van de snorharen. Goed te onderscheiden snorhaarkussentjes.
 • Oren
  Groot, rechtopstaand, goed uit elkaar staand, nooit naar buiten gericht. In rust geven ze de indruk naar voren gebogen te zijn.
 • Ogen
  Groot, ovaal, goed open staand. In zijaanzicht lijken ze schuin te staan. Hun kleur is in harmonie met de vachtkleur.
 • Hals
  Onbekend.
 • Lichaam
  Lang, slank met een goed ontwikkeld spierstelsel zonder echter de indruk te wekken dat de kat zwaar gebouwd is.
 • Poten
  Lang, dun maar niet teer noch fragiel. De achterpoten zijn duidelijk langer dan de voorpoten. Ovale voeten.
 • Staart
  De staart mag maximaal 5-8 cm lang zijn; volledig uitgestrekt kan hij evenwel een lengte van 10-13 cm bereiken. De botten zijn stevig, hard en bijna met elkaar vergroeid (behalve aan de basis). De staart kan uit één of meerdere delen opgebouwd zijn; in dit laatste geval is hij opgekruld en geknikt. De haren zijn er langer en dikker dan op de rest van het lichaam en geven de indruk van een pompon, of ‘een chrysant’.
 • Vacht
  Kort of halflang, zacht, zijdeachtig maar zonder echte ondervacht. Halflangharig tot langharig. Een kraag kan aanwezig zijn.
 • Kleur
  Alle kleuren zijn toegestaan behalve chocolate, lilac en colourpoint. Drie- en tweekleurige dieren genieten de voorkeur. De Mi-Ké (driekleurige poezen: zwart, rood en wit) worden het meest gewaardeerd. Duidelijke en scherp begrensde aftekening, de kleuren moeten egaal zijn.

Eén reactie

 1. Ik heb een kat maar door deze website weet ik wat voor soort mijn kat is want hij heeft een Stomp als staart en ik weet nu dat het een Japanse Bobtail is bedankt, en ik ben 11 jaar oud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *