Javanees

Javanees
Ras:Javanees
Herkomst:Onduidelijk
Karakter:Vriendelijk, aanhankelijk, eigenzinnig, spraakzaam
Uiterlijk:Gespierd, lang, slank, sierlijk
Vacht:Fijn, zijdeachtig, vlak tegen de huid, weinig ondervacht
Kleuren:Lynx (tabby) point, tortie point patronen, tevens point colors zoals rood en crème

Herkomst

Ondanks zijn naam is deze kat niet rechtstreeks afkomstig van het eiland Java. Uit fokprogramma’s, die aanleiding hebben gegeven tot het ontstaan van de Balinees (halflangharige Siamees), kregen Amerikaanse fokkers een oosterse kat met een halflangharige vacht, Javaan gedoopt vanwege zijn type. De vraag of de Javanees een echt nieuw ras is of enkel een variëteit van de Balinees, verdeelt de verschillende kattenassociaties. De F.I.Fe. bijvoorbeeld, noemt een oosterse halflangharige kat met een volledig gepigmenteerde vacht en groene ogen `Javanees’.

Voor de C.F.A. is de Javanees enkel een Balinees in een andere kleur dan de vier erkende basiskleuren (seal, blauw, chocolate en lilac point). Het is voor hen dus een colourpoint met donkerblauwe ogen zoals de Siamees. De onafhankelijke Nederlandse kattenverenigingen kennen het ras Javanees niet. Zij erkennen de Balinees in alle kleuren en de Mandarin. Dit ras komt nog zelden voor in Europa.

Algemene kenmerken

Middelgroot, maar zwaarder dan de Siamees. Lange, slanke, elegante maar mooi gespierde kat.

Karakter en bijzonderheden

De Javanees heeft het karakter en het temperament van een Oosterse kat. Extravert, ‘spraakzaam’ met een melodieuze stem. Bezitterig. Hij volgt zijn baas zoals een hondje en weet hoe hij alle gewenste aandacht kan verkrijgen. Tevens is het een sportieve kat en een goede jager. De vacht is makkelijk te onderhouden temeer daar hij ervan houdt geborsteld te worden.

Uiterlijk

 • Hoofd
  Middelgroot, driehoekig. In zijaanzicht is de schedel lichtjes bol. Fijne snuit. Lange, rechte neus die de lijn volgt van het voorhoofd zonder stop. Middelgrote kin.
 • Oren
  Groot, breed aan de basis, puntig. Ze vormen de voortzetting van de zijden van de driehoek.
 • Ogen
  Middelgroot, amandelvormig, lichtjes schuin naar de neus toe ingeplant. Kleur: felgroen. Colourpoints en witte dieren hebben donkerblauwe ogen.
 • Hals
  Lang en slank.
 • Lichaam
  Lang, slank, sierlijk maar goed gespierd.
 • Poten
  Lang, fijn, in verhouding tot de rest van het lichaam. Kleine, ovale voeten.
 • Staart
  Zeer lang en fijn, zelfs aan de basis. Versmalt nog meer naar het uiteinde.
 • Vacht
  Fijne, zijdeachtige vacht. De haren zijn middellang op het lichaam, iets langer ter hoogte van de kraag, de schouders en de staart (pluimstaart). Geen wollige ondervacht. Effen uniforme kleur zonder tabby- of schaduwaftekeningen bij de niet-agouti variëteiten.
 • Kleur
  De kleurvariëteiten zijn die van de Oosters Korthaar. De ogen zijn groen, behalve bij de witte Javaan die donkerblauwe ogen bezit. Colourpoint met donkerblauwe ogen in de bij de Siamees erkende variëteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *