Highland Fold

Highland Fold
Ras:Highland Fold*
Herkomst:Schotland
Karakter:Rustig, vriendelijk, goedgehumeurd, evenwichtig
Uiterlijk:Middelgroot, naar voren gevouwen oren
Vacht:Halflang tot lang, zijdeachtig
Kleuren:Vele kleuren en patronen

Voor de Highland Fold geldt dezelfde beschrijving als voor de Scottish Fold.

Herkomst

De herder William Ross en zijn echtgenote Mary bemerkten in Tayside een witte poes met gevouwen oren, Susie, die leefde in de naburige boerderij van de McRae’s. Susie beviel van Snooks, een witte poes met dezelfde karakteristieke oren. Gekruist met een Brits Korthaar gaf Snooks een witte kater, Snowball. Dit nieuwe ras werd genoemd naar de mutatie Folded Ear (gevouwen oor). Helaas gaat dit dominante gen, Fd, gepaard met misvormingen van de ledematen, de staart en de gewrichten, zodat de G.C.C.F. de registratie in 1973 stopzette.

In 1971 stuurde Mary Ross enkele Folds naar Neil Todd, een Amerikaans geneticus uit Massachusetts, die de fok opnieuw op gang bracht. Kruisingen met de Brits Korthaar, de Exotic en de Amerikaans Korthaar werden uitgevoerd om erge gewrichtsproblemen te vermijden. De C.F.A. en vervolgens de T.I.C.A. erkenden het ras dat al vlug succesvol bleek in de Verenigde Staten.

Een terugkeer naar Europa vond vanaf 1980 plaats. Een eerste geboorte vond plaats in Frankrijk in 1982. Omdat het ras niet erkend wordt door de F.I.Fe., noch door de G.C.C.F., is de Scottish Fold vrij zeldzaam in Europa.

In de Verenigde Staten ontstond uit kruisingen met de Pers een langharige versie, de Highland Fold of Scottish Fold Long Hair genoemd, die door de T.I.C.A. erkend werd. Een andere kruising die in 1987 in Duitsland plaatsvond (Rex x Scottish Fold) gaf aanleiding tot de Pudelkatze of Poodle Cat (Poedelkat), een kat met een gekrulde vacht en met vouworen. De Pudelkatze, waarvan slechts weinig exemplaren bestaan is nog niet als nieuw ras erkend.

Algemene kenmerken

Gelijkmatig gebouwd, gedrongen, robuust, een ronde kat. Gewicht: 2,5 tot 6 kg.

Karakter en bijzonderheden

Deze vredelievende, niet dominante kat is sociaal met soortgenoten en honden. Zacht, zeer vriendelijk, aanhalig en zeer speels. Hij houdt van het gezinsleven. Discreet, met een zachte stem. Krachtig en met een groot weerstandsvermogen, het is een uitstekend jager. De karakteristieke gevouwen oren worden pas na 3-4 weken zichtbaar en de graad van omvouwen pas na 5-6 weken.

Uiterlijk

 • Hoofd
  Rond. Bol voorhoofd. Afgeronde wangen. Volle wangen zijn bij volwassen katers toegestaan. Brede, korte neus. Lichte stop toegestaan. Mooi afgeronde snuit. Ronde snorhaarkussentjes. Stevige kin.
 • Oren
  Klein, naar voren gevouwen, bijna vlak tegen de kop liggend alsof hij een kapje draagt. Ver uit elkaar staand met afgeronde toppen.
 • Ogen
  Groot, rond, vrij ver uit elkaar staand. De kleur is in harmonie met de vachtkleur.
 • Hals
  Kort en goed gespierd.
 • Lichaam
  Middelgroot, gedrongen, afgerond, goed gespierd. Middelzware botten.
 • Poten
  Hun lengte is in overeenstemming met de rest van het lichaam. Middelzware botten. Ronde, compacte voeten.
 • Staart
  Niet langer dan twee-derde van de lengte van het lichaam. Breed aan de basis, aflopend naar een afgerond uiteinde. Uiterst soepel en flexibel.
 • Vacht
  Scottish Fold: Kort, dubbele vacht, dicht ingeplant, zacht en veerkrachtig.
  Highland Fold: Half lang tot lang haar en zijde-achtig.
 • Kleur
  Alle kleuren zijn toegestaan, behalve Chocolate, lilac en het Siamees patroon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *