Exotic

Exotic
Ras:Exotic Korthaar
Herkomst:Verenigde Staten
Karakter:Rustig, evenwichtig, sociaal, past zich gemakkelijk aan
Uiterlijk:Middelgroot tot groot, stevig en compact, gespierd
Vacht:Zacht, dicht, niet glad aanliggend
Kleuren:O.a. zwart, blauw, rood, crème, chocolate en lilac

Herkomst

In de Verenigde Staten werden rond 1960 door fokkers van de American Shorthair kruisingen toegepast met Perzische katten om de kleur van de vacht te verbeteren en de katten zwaarder van postuur te maken. Er werden kortharige Perzen geboren die Exotic Shorthair werden genoemd en die in 1966 door de C.F.A. werden erkend. Tijdens het fokprogramma vonden eveneens kruisingen plaats met de Blauwe Rus en de Burmees. Sinds 1987 zijn alleen nog kruisingen met Perzen toegestaan. De F.I.Fe erkende op haar beurt het ras in 1986. De Exotic Shorthair, die in de Verenigde Staten erg veel voorkomt, begint ook Europa te veroveren.

Algemene kenmerken

Middelgroot en gedrongen. Gewicht: 3 tot 6,5 kg. Kortharige Pers.

Karakter en bijzonderheden

Het is een vreedzame kat, iets levendiger dan de Pers. Hij is nieuwsgierig en speels, heeft een goed karakter en is sociaal ten opzichte van zijn soortgenoten en honden.

Hij is gemakkelijk in de omgang en onopvallend, hij miauwt zelden. Verdraagt het niet om alleen te zijn. Hij is aanhankelijk en heeft behoefte aan de liefdevolle aanwezigheid van zijn baasje.

Deze robuuste kat bereikt de volwassen leeftijd pas rond de drie jaar en zijn puberteit verloop nogal traag.

Wanneer twee Exotic Shorthairkatten worden gekruist, kan het zijn dat er langharige jongen worden geboren. Deze worden door de C.F.A. Exotic Longhair genoemd; in Europa worden ze als Perzen beschouwd. De verzorging is eenvoudig. Eén keer per week borstelen en kammen is voldoende. Tijdens de rui moet dit dagelijks. Omdat ze soms nogal veel tranen is het goed om iedere dag de ogen schoon te maken.

Uiterlijk

 • Hoofd
  Rond en massief. Zeer brede schedel. Afgerond voorhoofd. Ronde, volle wangen. Korte, brede en ronde snuit. Korte, brede neus met een opvallende stop. Brede, goed geopende neusgaten, voor een goede ademhaling. Sterke kin. Brede, krachtige kaken.
 • Oren
  Kleine oren, afgerond aan de uiteinden, niet al teveel geopend aan de basis. Heel ver uit elkaar geplaatst en met veel haar aan de binnenkant.
 • Ogen
  Grote, ronde, ver uit elkaar staande ogen. Een zuivere en diepe kleur in harmonie met die van de vacht (bij de meeste variëteiten goud tot koperkleur; groen bij de chinchilla en de golden; blauw bij de witte en de colourpoint).
 • Hals
  Kort en dik.
 • Lichaam
  Middelgroot, cobby en laag op de poten. Brede borst. Massieve schouders. Robuust beenderstel en krachtig spierstelsel.
 • Poten
  Kort, recht en sterk. Ronde, grote voeten. Plukjes haar tussen de tenen zijn wenselijk.
 • Staart
  Een korte, dikke staart die laag wordt gedragen. Ronde punt.
 • Vacht
  Kortharig, iets langer dan die van andere kortharige rassen. Dichte, pluizige, iets van het lichaam afstaande vacht.
 • Kleur
  Alle kleuren van de Pers zijn erkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *