Europese Korthaar

Europese Korthaar
Ras:Europese Korthaar
Herkomst:Scandinavië
Karakter:Intelligent, speels, vriendelijk aanhankelijk
Uiterlijk:Middelgroot tot groot, stevig, gespierd
Vacht:Kort, soepel, aaneengesloten en dichte beharing
Kleuren:Vele kleuren en patronen

Herkomst

De Europese korthaar is een ras dat haar oorsprong vindt in Zweden. Het is een erkend ras dat lijkt op de van nature voorkomende katten die altijd al in de Europese dorpen en steden leefden. Veel mensen verwijzen ten onrechte naar een huis- tuin- en keukenkat als een Europese Korthaar.

De Europese Korthaar heeft zijn wederhelft in Groot-Brittannië (Britse korthaar) en in de Verenigde Staten (Amerikaanse korthaar), die al veel langer worden gefokt. De Britse korthaar was echter gekruist met de Perzische kat en selectief gefokt om een kortere snuit en dikkere vacht te krijgen. Het was op dat moment verwarrend voor de Scandinavische fokkers dat de Britse Korthaar ook wel Europese korthaar werd genoemd, ook al zag deze er anders uit. Kattenverenigingen erkenden beide soorten katten als een enkel ras, zodat ze werden beoordeeld met dezelfde normen tijdens kattenshows.

Dat was zo tot 1982, toen de FIFE het Scandinavische type van de Europese Korthaar registreerde als een apart ras met een eigen standaard.

Karakter

Europese KorthaarOmdat het ras is ontwikkeld uit de gewone tamme katten, die zeer verschillende karakters hebben, is het karakter van de Europese Korthaar onmogelijk samen te vatten. Sommige katten van dit ras kunnen zeer aanhankelijk zijn, maar er zijn er ook bij die liever buiten rondstruinen. De meeste Europese Kortharen zijn sterk en gezond, en in de regel zijn ze vriendelijk van aard. Zij kunnen goed opschieten met andere katten en verdragen honden doorgaans goed. Europese Kortharen zijn intelligent en speels, en de meeste van hen zijn zeer goed met het vrijhouden van muizen in huizen en tuinen.

Fysieke kenmerken

Europese Korthaar gestreeptWat betreft het karakter en het uiterlijk van de Europese Korthaar lijken zij sterk op de gewone Europese kortharige katten. De Europese Korthaar is een gespierde, middelgrote tot grote kat, met een brede, goed gespierde borst. De sterke poten zijn gemiddelde van lengte en de voeten zijn rond. De staart is vrij dik aan de basis, taps toelopend naar een afgeronde punt.

De relatief grote kop is rond, met goed ontwikkelde kaken, maar is niet zo rond als bij de Britse Korthaar. De oren zijn middelgroot en zijn net zo lang als dat ze breed zijn bij de basis, met enigszins afgeronde punt. Ze zijn vrij breed en staan rechtop. De ogen zijn rond en kunnen elke kleur hebben.

De dichte vacht van de Europese Korthaar is kort, zacht en glanzend, en moet plat liggen. Alle natuurlijke kleuren zijn toegestaan, zoals zwart, rood, blauw en creme, met of zonder tabby of witte markeringen. Zuiver wit is ook toegestaan. De oogkleur komt overeen met de vachtkleur en kan geel, groen of oranje zijn. Blauwe ogen of 2 verschillende kleuren ogen zijn toegestaan indien de vachtkleur wit is.

Populariteit

Het ras is niet erg populair buiten Scandinavië, want er zijn nog grote populaties van soortgelijk ogende zwerfkatten in Europa.

8 reacties

 1. Goedendag,

  Mijn EU Korthaar Tabby is sinds kort helaas overleden aan HCM, ondanks ik nog wel in de verwerkingsperiode zit, ben ik toch op zoek naar weer een Europese Korthaar Tabby, echter kan ik geen Cattery vinden in Nederland, wel in België, maar ook daar heb ik nog niet gezien dat er een nieuw nestje binnen is en er zijn geen foto’s van de moeder op deze Belgische sites.
  Er is geen haast bij, maar ik wil wel graag een gezonde kat en helaas heb ik er niet zo’n goed gevoel bij om een kat te kopen via marktplaats.

  Alle hulp is welkom!

  1. Mijn welgemeende medeleven met het verlies van je kat. Uit ervaring weet ik dat erna zeker een lange verwerkingsperiode kan volgen. Op De Kattensite kun je wel informatie vinden over de verschillende rassen, maar wij hebben er specifiek voor gekozen om geen portal te zijn voor raskatten en catteries, maar juist voor asielkatten, welke er ieder jaar meer lijken te worden.
   Een (ras)kat kopen via Marktplaats is inderdaad geen verstandige keuze. Ons inziens zou het verhandelen van levende dieren op Marktplaats compleet moeten verdwijnen, aangezien het vaak broodfokkers betreft met weinig tot geen gevoel voor het welzijn van de dieren. Er zullen ongetwijfeld bonafide fokkers zijn op Marktplaats maar dat is erg moeilijk te beoordelen.
   Overigens is het ras Europese Korthaar nauwelijks te onderscheiden van een htk-kat in het asiel, deze worden ook aangeduid als EK of Cyperse kat, al is er dan geen stamboom van, en er zitten vaak veel kittens in het asiel met een tabbytekening.

   1. Bedankt voor deze reactie.
    De verwerking valt me idd heel erg zwaar, erger dan ik verwacht had.
    Ik kijk zeker ook op de asiel sites en ja ik zie vaak een kat aangeduid worden als Europese Korthaar, maar 80% tot 90% is echt geen Europese Korthaar, maar zoals je zegt het een HTK-kat betreft, ik zie het al heel snel aan de oren, snuit en ogen en zo weet ik nog veel meer details waaraan ik het kan zien.
    Ik zal de asiel sites zeker blijven volgen en als er iemand een Cattery weet, wil ik het graag ook horen.

  1. Beste Deluxa, in de asiels zitten veel EK katten (kruisingen). Kijk maar eens op ikzoekbaas. Als je echt een zuivere EK raskat zoekt, dan zul je contact moeten zoeken met een fokker van dat ras.

   1. Geachte,
    Ik heb sinds enige tijd een ” Europese (= Scandinavische) Korthaar Crème ” Tabby Blotched ” poes. Degene van wie ik de poes heb overgenomen, heeft niet geweten dat de kat vermoedelijk toch een raskat is, dit gezien het overduidelijk fenotype van een normale boerenkat. De aftekening ” blotched ” duidt op een ras, aangezien deze voortkomt uit een recessieve erffactor voor “blotched “. Derhalve moeten beide ouders dit gen hebben gehad, al dan niet raszuiver ervoor. Mijn poes is dan dus wel raszuiver voor dit gen (bb). Voor het vinden van tzt, een “blotched ” dekkater zoek ik naar meer informatie, vandaar mijn vraag , weet u de ras- vereniging waar ik me toe kan wenden ?
    Met dank, Hilbrandt de Jong

    1. Beste Hilbrandt,

     het vermoeden dat je kat een raskat is a.d.h.v. het vachtpatroon, hoeft nog niet te betekenen dat de kat een raskat is, omdat er nog talloze andere maatstaven zijn die een kat een raskat maken. Kort gezegd is een kat pas een raskat als hij/zij papieren heeft waar de stamboom tot wel 4 jaar terug op vermeld staat. Als deze ontbreken zal een serieuze fokker van het ras geen dekkater ter beschikking willen stellen, om het ras ‘zuiver’ te houden. Mocht je het toch willen proberen, dan zijn onderstaande verenigingen de aangewezen plek voor meer informatie:

     Mundikat | NRKV – Nederlandse Raskattenvereniging | NKFV – Nederlandse Kattenfokkers Vereniging | NVVK – Nederlandse Vereniging van Kattenvrienden

  2. Hallo Deluxa,
   Via Marktplaats vond ik een halfvolwassen mooi poesje in de kleur crème met tabby tekening. Ik zocht wel naar een poes met een lichtgekleurde vacht, maar ik zocht niet speciaal naar een raskatje.
   Nu ik het katje al enige weken in huis heb, viel mij wel al iets bijzonders op, en wel het bijzondere patroon van de tabby aftekening (licht bruine grondkleur met wit crème strepen en een cirkel, waarbij deze laatste zeer symmetrisch op beide flanken voorkomen.
   Onlangs ben ik eens gaan googlen naar het bijzondere van deze aftekening en dan blijkt het bij raskatten wel voor te komen en dan wordt het ” tabby blotched ” genoemd.
   Mijn poes blijkt dus nu wel een raskat te zijn die kan worden aangeduid als een zuivere: ” Europese (= Scandinavische) Korthaar Tabby Blotched “.
   Dat ik zeker ben van de raszuiverheid van mijn poes voor deze aftekening ligt in het feit dat de aftekening (” blotched “) bepaald wordt vanuit een ” recessieve ” erffactor in het DNA.
   Nu wil ik tzt. eens uitkijken naar een overeenkomende “blotched” dekkater, om deze zeer karakteristieke aftekening te behouden. Daarvoor heb ik nog veel uit te zoeken! En niet alleen daarom want mijn poes is niet alleen prachtig mooi maar blijkt ook een heel lief en aanhankelijk karakter te bezitten.
   Waarom zocht u speciaal naar een Europese Korthaar ?
   Met vriendelijk groet, Hilbrandt de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *