• advertentie

 • advertentie

 • Kattenras Europese Korthaar

  Ras: Europese Korthaar
  Herkomst: Scandinavië
  Karakter: Intelligent, speels, vriendelijk aanhankelijk
  Uiterlijk: Middelgroot tot groot, stevig, gespierd
  Vacht: Kort, soepel, aaneengesloten en dichte beharing
  Kleuren: Vele kleuren en patronen

 • Herkomst

  De Europese korthaar is een ras dat haar oorsprong vindt in Zweden. Het is een erkend ras dat lijkt op de van nature voorkomende katten die altijd al in de Europese dorpen en steden leefden. Veel mensen verwijzen ten onrechte naar een huis- tuin- en keukenkat als een Europese Korthaar.

  De Europese Korthaar heeft zijn wederhelft in Groot-Brittannië (Britse korthaar) en in de Verenigde Staten (Amerikaanse korthaar), die al veel langer worden gefokt. De Britse korthaar was echter gekruist met de Perzische kat en selectief gefokt om een kortere snuit en dikkere vacht te krijgen. Het was op dat moment verwarrend voor de Scandinavische fokkers dat de Britse Korthaar ook wel Europese korthaar werd genoemd, ook al zag deze er anders uit. Kattenverenigingen erkenden beide soorten katten als een enkel ras, zodat ze werden beoordeeld met dezelfde normen tijdens kattenshows.

  Dat was zo tot 1982, toen de FIFE het Scandinavische type van de Europese Korthaar registreerde als een apart ras met een eigen standaard.

 • Karakter

  Kattenras: Europese Korthaar kat tabby close up

  Omdat het ras is ontwikkeld uit de gewone tamme katten, die zeer verschillende karakters hebben, is het karakter van de Europese Korthaar onmogelijk samen te vatten. Sommige katten van dit ras kunnen zeer aanhankelijk zijn, maar er zijn er ook bij die liever buiten rondstruinen. De meeste Europese Kortharen zijn sterk en gezond, en in de regel zijn ze vriendelijk van aard. Zij kunnen goed opschieten met andere katten en verdragen honden doorgaans goed. Europese Kortharen zijn intelligent en speels, en de meeste van hen zijn zeer goed met het vrijhouden van muizen in huizen en tuinen.

 • Fysieke kenmerken

  Kattenras: Europese Korthaar

  Wat betreft het karakter en het uiterlijk van de Europese Korthaar lijken zij sterk op de gewone Europese kortharige katten. De Europese Korthaar is een gespierde, middelgrote tot grote kat, met een brede, goed gespierde borst. De sterke poten zijn gemiddelde van lengte en de voeten zijn rond. De staart is vrij dik aan de basis, taps toelopend naar een afgeronde punt.

  De relatief grote kop is rond, met goed ontwikkelde kaken, maar is niet zo rond als bij de Britse Korthaar. De oren zijn middelgroot en zijn net zo lang als dat ze breed zijn bij de basis, met enigszins afgeronde punt. Ze zijn vrij breed en staan rechtop. De ogen zijn rond en kunnen elke kleur hebben.

  De dichte vacht van de Europese Korthaar is kort, zacht en glanzend, en moet plat liggen. Alle natuurlijke kleuren zijn toegestaan, zoals zwart, rood, blauw en creme, met of zonder tabby of witte markeringen. Zuiver wit is ook toegestaan. De oogkleur komt overeen met de vachtkleur en kan geel, groen of oranje zijn. Blauwe ogen of 2 verschillende kleuren ogen zijn toegestaan indien de vachtkleur wit is.

 • Populariteit

  Kattenras: Europese Korthaar buiten

  Het ras is niet erg populair buiten Scandinavië, want er zijn nog grote populaties van soortgelijk ogende zwerfkatten in Europa.


 • 2 Reacties

  Ik zoek Europesekorthaar kat .. in regio rotterdam .. als jullue iets weet hoor ik het graag.

  Reageer

  Beste Deluxa, in de asiels zitten veel EK katten (kruisingen). Kijk maar eens op ikzoekbaas. Als je echt een zuivere EK raskat zoekt, dan zul je contact moeten zoeken met een fokker van dat ras.

  Reageer