Egyptische Mau

Egyptische Mau
Ras:Egyptische Mau
Herkomst:Egypte
Karakter:Levendig, actief, speels, veel aandacht nodig
Uiterlijk:Oosters en sierlijk, gespierd, fijne en elegante poten
Vacht:Kort, zijdezachtig, glanzend, vlekkenpatroon
Kleuren:Pewter, brons, zilver en smoke

Herkomst

Mau betekent kat in het Egyptisch. Het is zo dat de voorouders van dit ras werden beschermd en vereerd. Dikwijls werden ze afgebeeld op monumenten uit het oude Egypte. De Russische prinses Nathalie Troubetskoy, die naar Italië werd verbannen, bracht in 1953 vanuit Caïro de eerste vertegenwoordigers van het ras mee waaronder de poes Baba en een kitten Lisa. Beiden werden in Rome in 1955 tentoongesteld. In 1956 emigreerde de prinses naar de Verenigde Staten, ze nam haar katten mee en begon er de cattery Fatima. Baba werd in 1957 bekroond. Het snelle succes van dit ras zette andere fokkers aan tot de fok ervan. Het ras werd in 1988 erkend door de C.F.A. en de T.I.C.A. en deze stelde in 1988 een rasstandaard op. In datzelfde jaar werd de Egyptische Mau ook in Europa gefokt, waar het nog steeds een zeldzaam ras is. De F.I.Fe erkende het ras in 1992. De tabby spotted Oosters Korthaar, door de Engelsen ontwikkeld, wordt dikwijls met de Mau verward.

Algemene kenmerken

Middelgroot, gelijkmatig gebouwd, vergelijkbaar met de Abessijn. Sierlijk lichaam en goed gespierd. Gewicht: 2,5 tot 5 kg. Gevlekte vacht.

Karakter en bijzonderheden

Levendig, speels, actief, evenwichtig. Deze kat is niet agressief of nerveus. Hij houdt niet van drukte. Afstandelijk tegenover vreemden, sociaal met soortgenoten, zacht en zeer lief met zijn baas. Hij heeft een zachte en aangename stem. Hij past zich aan het binnenleven aan, maar kan niet goed tegen eenzaamheid. Sportief en een goede jager, in een tuin kan hij zich uitleven. Zijn vachtverzorging beperkt zich tot een wekelijkse borstelbeurt.

Uiterlijk

 • Hoofd
  Wigvormig, met licht afgeronde lijnen, zonder vlakke gedeeltes. Licht bol voorhoofd. Lichte stop of welving tussen de neus en het voorhoofd. De kaken zijn niet vol, behalve bij volwassen katers. De snuit is kort noch puntig, de neus is even lang als breed.
 • Oren
  Middelgroot tot groot, goed uit elkaar staand, breed aan de basis, alert en met vrij puntige uiteinden. De binnenzijde is met korte, vlak aanliggende haartjes bezet. Lynxtips worden op prijs gesteld.
 • Ogen
  Groot, amandelvormig, noch rond, noch van het oosterse type, lichtjes schuin geplaatst. Heldergroen of kruisbesgroen/druifgroen gekleurd. De amberkleur is toegestaan voor jong volwassen dieren tot een leeftijd van 18 maanden.
 • Hals
  Zeer gespierd en gebogen.
 • Lichaam
  Middellang tussen het foreign en het cobby type in. Hoge en hoekige schouders (zwaargebouwd). Goed ontwikkelde spieren.
 • Poten
  De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Gespierd. Kleine, licht ovale voeten.
 • Staart
  Middellang, breed aan de basis en langzaam aflopend naar de punt.
 • Vacht
  Kort, fijn, zijdeachtig, sterk en vlak aanliggend. Minstens twee ticking banden op de agoutiharen van de grondkleur. De vacht is natuurlijk gevlekt (spotted) tabby. Donkere, ronde vlekken zijn gelijkmatig over de romp en de buik verspreid. Streeptekening op de ledematen: M of scarabee op het voorhoofd, mascara lijnen op de slapen en wangen, ringen op de staart, onderbroken halsketting en ringen respectievelijk op de borst en de poten.
 • Kleur
  • Silver: zwarte vlekjes, zilverwitte agouti ondergrond, baksteenrode neusspiegel, zwarte voetzolen.
  • Brons: zeer donkerbruine vlekjes, lichtbruine agouti ondergrond, baksteenrode neusspiegel.
  • Smoke: gitzwarte vlekjes, rookgrijze ondergrond, zwarte neusspiegel en voetzolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *