• De reuk van de kat is niet alleen belangrijk voor voedsel maar ook voor de jacht, het seksuele gedrag, het markeren van het territorium en het speelt zelfs een rol bij de zindelijkheid.

 • De neusholte

  Neusholte bij de kat

  De smaakpapillen op de tong stellen de kat in staat stoffen te herkennen die oplossen in water of in het speeksel tijdens het likken aan en het eten van voedsel. Reuk en smaak zijn zeer nauw met elkaar verbonden, doordat de neusholte n direct in de bek uitmondt.

 • Geur is belangrijk

  Kat ruikt aan bloem

  De kat heeft tweemaal zoveel geurreceptoren in zijn neus als de mens. Hij ruikt om informatie te krijgen over voedsel, de aanwezigheid van andere katten en dreigend gevaar. De kat voelt zich eerder aangetrokken tot voedsel door de geur dan door de smaak en zal nooit iets proeven zonder er eerst aan geroken te hebben.

 • Vet is aantrekkelijk

  Vooral de geur van vet in vlees trekt de kat zeer aan. Katten in de natuur eten met name veel muizen en het vetgehalte van de muis bestaat uit ongeveer 40 procent vet.

 • Orgaan van Jacobson

  De herinnering aan geuren worden opgeslagen in de hersenen. De lucht wordt door het orgaan van Jacobson waargenomen, die zich in een speciale holte in het gehemelte bevindt. Deze holte is gevuld met cellen die de geuren opvangen en vervolgens overbrengen naar de hersenen om daar de herinnering vast te leggen.

 • Wat proeft een kat?

  Kat likt uit pan

  De smaakpapillen zijn zeer gevoelig en kunnen onderscheid maken tussen zout, bitter en zuur. De kat beschikt niet over smaakpapillen voor zoet. Om het nog ingewikkelder te maken zijn katten bijzonder gevoelig voor de smaak van water.
  Deze ontwikkelde 'water-smaak' houdt waarschijnlijk verband met de ongevoeligheid voor zoete substanties. Uit onderzoek is gebleken dat voedsel met een hoog gehalte aan stikstof en zwavel, bestanddelen van de aminozuren die in vlees voorkomen, de smaakpapillen stimuleren.

 • Schuimbekken

  Medicijnen

  Een vieze smaak veroorzaakt veel (schuimend) speeksel om de smaak zo snel mogelijk kwijt te raken. Er zijn medicijnen die dezelfde reactie bij de kat teweegbrengen.