Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk is een vaak voorkomend probleem bij de mens. Vooral bij oudere mensen is het geassocieerd met roken en/of een stressvol leven. Bij dieren wordt hypertensie bijna altijd veroorzaakt door andere ziekten.

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk wordt gemeten

Wanneer het hart samentrekt komt er bloed in de slagaders. Deze bloedgolf geeft de polsslag. De druk in de bloedvaten is het hoogst gedurende de hartcontractie en we noemen dit de systolische bloeddruk.

Deze bloeddruk wordt gemeten bij de dieren. Slagaders veranderen steeds van grootte. Ze kunnen samentrekken of verwijden.Door verwijde bloedvaten stroomt het bloed gemakkelijker en daardoor kunnen bepaalde organen meer bloed krijgen.

Bloeddruk wordt in het algemeen hoger bij oudere dieren. De bloedvaatwand is bij oudere dieren niet meer zo elastisch. Deze slagaders kunnen niet meer zo gemakkelijk verwijden, zodat er meer weerstand ontstaat, waardoor de bloeddruk stijgt.

Hoe wordt de bloeddruk in het lichaam geregeld?

In de grote bloedvaten zitten zenuwcellen, die de bloeddruk meten (drukreceptoren). Bij te hoge druk wordt er een signaal aan de hersenen gegeven. Bepaalde zenuwbanen worden dan geremd. Dit leidt tot verwijding van bloedvaten perifeer, hetgeen leidt tot bloeddrukdaling. Dit proces gaat heel snel.

Het lichaam maakt hormonen aan die de bloeddruk beïnvloeden, zoals:

  • De bijnier geeft adrenaline en noradrenaline af. Hierdoor stijgt de bloeddruk.
  • In de nieren zijn hormoonproducerende cellen aanwezig. Dit heeft invloed op de bloeddruk zelf en de natrium- en wateropname in de nieren.
  • Het ADH-hormoon wordt in de hersenklier, de hypofyse, gemaakt. Het veroorzaakt stijging van de bloeddruk en beïnvloedt de natrium- en waterhuishouding.
  • Bij uitrekking van de hartspier komt het eiwit ANP vrij. Dit veroorzaakt bloeddrukdaling.

Wat zijn de oorzaken van hypertensie?

Bijna altijd is de bloeddrukstijging het gevolg van andere ziekten, zoals:

  • Nierziekten
  • Schildklier, waarbij teveel schildklierhormoon gevormd wordt
  • Chronische bloedarmoede
  • Bijniertumor, waarbij teveel aldosteronhormoon wordt geproduceerd.

Wat voor problemen veroorzaakt een hoge bloeddruk?

Beschadiging van het netvlies

Door een hoge druk worden bloedvaten beschadigd. Er kan bindweefselvorming van de vaatwand optreden en regelmatig ontstaan er kleine bloedingen. Dit gebeurt vooral in de vaten van het oog. Er zijn bloedingen in het oog te zien en er kan blindheid door beschadiging van het netvlies ontstaan. Ook de vaten in de nieren raken bij het proces betrokken en hierdoor zal er nierschade optreden. Het hart moet meer arbeid verrichten bij het rondpompen van bloed, waardoor er een hartvergroting zichtbaar zal worden.

Hoe meten we de bloeddruk?

De bloeddruk moet in een rustige omgeving gemeten worden, liefst met de eigenaar erbij. Er wordt een plastic band boven de elleboog van de voorpoot aangebracht. De bloedpulsaties kunnen aan een bloedvat in de ondervoet hoorbaar gemaakt worden met een Doppler-transducer. De bovendruk wordt bepaald door het nog net hoorbaar zijn van de pulsaties bij het opblazen van de aangebrachte plastic band. De meeste katten hebben een druk tussen 120 en 180 mmHG. Bij een continue druk van 180-190 spreekt men van een te hoge bloeddruk.

Hoe wordt de hoge bloeddruk behandeld?

Eerst worden de onderliggende ziekten behandeld. Na behandeling kan de bloeddruk weer normaal zijn. Blijft de bloeddruk te hoog dan kunnen er medicijnen gegeven worden die de druk kunnen normaliseren.

Enige belangrijke conclusies

Het is van belang om een hoge bloeddruk te ontdekken voordat er reeds beschadigingen zijn opgetreden. Het is zinvol om bij iedere kat ouder dan 10 jaar standaard minimaal 1 maal per jaar de bloeddruk te laten meten. Bij patiënten moeten snel de onderliggende ziekten behandeld worden en moet de druk iedere 3 tot 6 maanden gemeten worden. Er zijn goed werkende medicijnen voorhanden om de bloeddruk te beïnvloeden. Als deze patienten goed worden behandeld zullen ze nog vele jaren met een goede kwaliteit van leven onder controle gehouden kunnen worden.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Ziektes en Medisch overig om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *