Zonneallergie en veilige zonnebrandcrème

Zonnedermatitis is een chronische of langdurige ontstekingsziekte van witharige plekken op de huid, meestal op het gezicht en de oren. De ziekte komt het meest voor bij katten die in een warm klimaat leven of veel tijd buiten in de zon vertoeven. Het is dan ook belangrijk om een veilige zonnebrandcrème te gebruiken.

Oorzaken

Kat met zonneallergie / zonverbranding / zonnebrandcreme

De oorzaak van zonnedermatitis is de herhaalde blootstelling aan ultraviolet licht van de zon en is vergelijkbaar met verbranding door de zon bij mensen.

Vooral katten met een witte vacht zijn extra gevoelig voor verbranding door de zon. De reden daarvoor is dat de huid van katten met een witte vacht minder pigment hebben, waardoor zij veel gevoeliger zijn voor UV-straling. De kat hoeft echter niet een volledige witte vacht te hebben. Ook katten waarbij alleen de oren, een gedeelte van het gezicht of delen van de vacht wit zijn, hebben kans op verbranding op die plekken. Het krijgen van huidkanker (plaveiselcelcarcinoma), met name aan de oren, op de neus en op de oogleden, is dan ook een risico bij deze katten. Waar in de zomer witte katten verbranding door de zon kunnen oplopen, zijn ze in de winter juist weer extra gevoelig voor bevriezing.

Algemene symptomen

 • De aangetaste plek op de huid wordt rood.
 • Fijne schilfertjes op de huid aan de rand van het aangetaste oor.
 • De plekken worden elke zomer ernstiger: de huid wordt roder en meer ontstoken, het schilferen neemt toe en er vormen zich korstjes. Een kat die dit heeft kan het erger maken door aan de plekken te krabben.
Een aantal stoffen in zonnebrandcrème voor de mens zijn giftig voor katten en moeten dan ook gemeden worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Om de oren en de huid van de kat tegen de UV-straling te beschermen is het aan te raden, als de kat naar buiten gaat, de huid in te smeren met zonnebrandcrème. Er zijn verscheidene zonnenbrandcrèmes voor katten in de handel, maar deze werken helaas niet allemaal zoals ze beloven.

[Red.] Van de zonnebrandcrème Dermoscent Sunfree zijn er meer negatieve dan positieve berichten te vinden en wij raden dan ook af dit middel te gebruiken.

Zonnebrandcrème voor mensen is vaak ongeschikt, omdat katten zichzelf wassen en daarbij de crème oplikken. Een aantal stoffen in zonnebrandcrème voor de mens zijn giftig voor katten en moeten dan ook gemeden worden.

De voor katten schadelijke stoffen, gevonden in sommige soorten zonnebrandcrème, zijn:

Welke zonnebrandcrème is veilig voor katten?

Onderstaand lijstje met zonnebrandcrème wordt gezien als veilig voor de kat:

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Huid en vacht om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

11 reacties

  1. Beste Jan,

   Zonnebrandcreme is bedoeld als preventief middel zodat de oortjes niet verbranden. Als de oortjes reeds verbrand zijn, is het zaak om de kat in ieder geval uit de zon te houden zodat de huid tijd krijgt om te herstellen. Wanneer er sprake is van een (beginnende) infectie, kun je het beste even telefonisch bij de dierenarts advies inwinnen of er een zalf voorgeschreven kan worden.

 1. Hoi, veel van de genoemde zonnebrand hebben alsnog ingrediënten die eerder genoemd zijn en dus schadelijk zijn voor katten. Ik heb zelf de drogist afgezocht en 1 gevonden waar geen van de bovenstaande middelen in zitten! Het is Weleda Baby & Kids ‘Edelweiss Zonnecrème Gevoelige Huid’! Het is 50 SPF en niet eens zo prijzig.

  1. Beste Marisa, fijn te horen dat je een alternatief hebt gevonden. In de genoemde producten zitten zulke minieme hoeveelheden stoffen dat deze nauwelijks tot niet schadelijk te noemen zijn. Maar helemaal geen schadelijke stoffen is natuurlijk altijd beter.

 2. Hi!

  Ik heb de volgende zonnebrand gekocht voor mijn kat met witte oren en neus: Eco Cosmetics Baby & Kind Zonnebrandcrème SPF50 Neutraal.

  Hoe kan ik het beste ervoor zorgen dat hij het niet gelijk eraf probeert te likken? Heeft iemand tips? 🙂

 3. Hallo,
  Er staat bij gevaarlijke stoffen cinnamaat, maar dit is een groep stoffen waaronder nicotinamide die in een van uw aanbevolen zonnecremes aanwezig is.

  1. Beste Marie, ondanks dat cinnamaat één van de genoemde stoffen is, zit er te weinig in aangebrachte zonnebrandcreme, dat een kat dan eventueel binnen kan krijgen. De hoeveelheid die een kat op deze manier binnen kan krijgen is erg klein en cinnamaat – als het al klachten veroorzaakt – is zeer mild. Het is begrijpelijk dat we onze katten bij voorkeur niet willen behandelen met stoffen die in principe slecht voor ze zijn – hoe mild ook – maar helaas worden zonnebrandcremes ontwikkeld voor de mens en moeten katteneigenaren op zoek naar de meest milde producten. In dit geval kan de kwaal (verbranding door de zon of zelfs huidkanker) veel erger zijn dan het middel. Maar mocht je kat de creme van zich afgelikt hebben en je merkt klachten als braken, jeuk of andere symptomen, dan is het altijd raadzaam om te stoppen met smeren en te kijken of het door de creme komt.

 4. Goedemorgen. Ook ik ben op zoek naar een zonnebrandcrème voor mijn (bijna) witte kat.
  Op jullie site staat: “Een aantal stoffen in zonnebrandcrème voor de mens zijn giftig voor katten en moeten dan ook gemeden worden”.
  Om welke stoffen gaat het? Het zou helpen bij het zoeken naar een zonnebrandcreme voor de kat als jullie daar meer informatie over plaatsen.

  Met vriendelijke groet,
  Sylvia

  1. Beste Sylvia, bedankt voor je berichtje. We zullen de pagina binnenkort updaten. Ondertussen is hier het lijstje met de voor katten schadelijke stoffen, gevonden in sommige soorten zonnebrandcreme:

   • – Cinnamaat
   • – PABA (p-aminobenzoëzuur)
   • – Salicylaat
   • – Propyleen glycol
   • – Zinkoxide
 5. Goedemiddag,
  Ik ben op zoek naar een goede veilige zonnebrand voor mijn witte kat, ik zie in de aanbeveling dat er ook zonnebrand bij zit op basis van zink oxide, terwijl ik op andere sites heb gelezen dat dit giftig is voor katten. Kan ik wel zonnebrand met zink gebruiken of niet?

  Met vriendelijke groet,

  Aude

  1. Beste Aude, zinkoxide kan bij sommige katten bijwerkingen vertonen. Dit heeft ook te maken met de hoeveelheid die men op de kat gebruikt en hoeveel hij/zij ervan oplikt. Voor de zekerheid is 1 aanbeveling op deze pagina ingetrokken. De creme die geen zinkoxide bevat is de Derma Eco Sun Kids. Het is bij ieder produkt, dat oorspronkelijk wordt gebruikt voor de mens, aan te raden om, na gebruik, de kat goed in de gaten te houden of de kat er een reactie op vertoont. Bijv. bij Dermoscent Sunfree (dat notabene is ontwikkeld voor huisdieren) worden regelmatig ervaringen gemeld van o.a. haarverlies op de plek van aanbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *