Vogelgriep

Ook katten blijken gevoelig voor het aviaire influenzavirus. Voor het eerst is dit beschreven in China in 2003. In een dierentuin zijn tijgers overleden aan influenza nadat de dieren waren gevoerd met kadavers van aan influenza overleden kippen.

Er is een onderzoek gepubliceerd van o.a. prof. Ab Osterhaus (Erasmus Medisch Centrum) waarin katten experimenteel besmet zijn met het aviaire influenzavirus. De katten werden hier ziek van en het bleek dat de infectie van kat op kat overdraagbaar is. Als een kat een met vogelgriep besmette vogel opeet, kan hij vogelgriep krijgen.

Katten en de vogelgriep“We achten de kans heel klein dat katten of andere dieren er massaal ziek van worden”, aldus Marion Koopmans van het RIVM.

Je hoeft je kat dus niet binnen te houden en ook niet direct naar de dierenarts te gaan als je kat met een dode vogel in zijn bek aan komt lopen. Op dit moment is er geen vaccin voor katten beschikbaar. Het is overigens niet aan te raden om katten met pluimveevaccins tegen influenza te vaccineren omdat er geen gegevens zijn over de werking en de veiligheid bij het gebruik van de vaccins bij katten.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Ziektes en medisch overig om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *