• Een voedingsallergie is net als andere allergieën een overgevoeligheidsreactie. Bij deze allergie zijn het bepaalde onderdelen van het voer, bijvoorbeeld bepaalde eiwitten, die de overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Behalve huidproblemen kan voedselallergie ook maag- en darmklachten teweegbrengen. 

 • Behandeling

  Kat met een huidaandoeningen: voedselallergie

  Hevig jeukende ulcererende plekken aan kop en hals kunnen duiden op voedingsallergie.

  De behandeling is eenvoudig, want er moet een dieet gegeven worden, dat de kat nog nooit gehad heeft. De eiwitbronnen zijn de grote boosdoeners.

  Tegenwoordig wordt er succes geboekt met diëten, waarbij de eiwitten in hele kleine stukjes gehakt zijn. Het blijkt, dat deze vorm van eiwit nooit allergie veroorzaakt en toch aan de kat een volledig dieet verschaft.

  Bij zeer heftig krabben kunnen er stompe kunstnagels om de nagels van de achterpoten geplaatst worden om zelfverwonding te stoppen.

 • Algemene symptomen

  De meest voorkomende klacht is een niet-seizoengebonden huidprobleem, waarbij de kat veel jeuk heeft. Deze komt tot uiting in krabben, schuren, likken of overmatig wassen. Huidafwijkingen en jeuk kunnen op alle plaatsen van het lichaam voorkomen, maar voornamelijk op de kop en hals. De dieren kunnen zich tot bloedens toe openkrabben. Enkele dieren hebben ook maagdarmklachten.