Spoelwormen

De belangrijkste darmspoelworm bij katten is Toxocara cati. Volwassen spoelwormen van dit type kunnen 15 cm lang worden en leven in de dunne darm. Een kat kan op de volgende manieren worden geïnfecteerd.

Oorzaken

Spoelworm/rondworm bij de katAls kitten
Wormenlarven die zich hebben ontwikkeld uit eitjes die door de moederkat zijn ingeslikt, komen tijdens de lactatie in de melk terecht. Ze worden doorgeslikt, ontwikkelen zich en leggen weer eitjes, die in de ontlasting van de kittens naar buiten komen.

Door de omgeving
Eitjes die in de ontlasting het lichaam verlaten ontwikkelen zich in enkele weken tot een stadium waarin ze een andere kat kunnen besmetten. Als ze door een kitten worden ingeslikt ontwikkelen de eitjes zich in de darmen tot wormen. Bij volwassen katten komen de eitjes uit en nestelen de larven zich in ander weefsel.

Door andere dieren te eten
Een kitten of kat kan door jacht te maken op geïnfecteerde dieren zelf worden besmet. De wormenlarven komen vrij via de spijsvertering en ontwikkelen zich tot wormen die eitjes leggen. Spoelworminfecties kunnen ernstige ziekten veroorzaken, vooral bij jonge katjes. De wormen kunnen ook mensen besmetten. Als je een kitten hebt die niet door de fokker is ontwormd, dan heeft hij bijna zeker spoelwormen. Neem voor alle zekerheid maatregelen.

Alle kittens en katten moeten regelmatig ontwormd worden. Wormkuren bestaan in verschillende vormen, waaronder tabletten en poeders. Deze worden via de bek of met het voer toegediend. Ook zijn er injecties en pipetjes met vloeistof. Deze laatste wordt op de huid aangebracht.

Algemene symptomen

  • diarree
  • een lelijke vacht
  • zwakheid
  • een dik buikje
  • soms worden wormen uitgebraakt of komen op een hoopje in de ontlasting voor

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Spijsvertering- en ontlastingproblemen om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *