Overmatig tranen

Tranen worden afgescheiden door klieren in het weefsel rond de oogbol en worden afgevoerd door de traanbuis. Deze staat in verbinding met de neus en heeft een opening in de oogleden, in de binnenhoek van het oog. Epifora treedt op als de normale afvoer van tranen wordt verhinderd waardoor de tranen op het gezicht terechtkomen.

Oorzaken

Blauw kattenoogDe traanbuis of de openingen aan de binnenhoek van het oog kunnen misvormd zijn waardoor een normale afvoer van tranen onmogelijk is.

Het is ook mogelijk dat de buis of de openingen dichtslibben of geblokkeerd raken als de kat ouder wordt als gevolg van infectie van de traanbuis, een vreemd voorwerp, overmatige slijmophoping of een verwonding aan de kop.

Algemene symptomen

  • Een constant tranend oog.
  • Donkere traanvlekken op de vacht bij de binnenste ooghoek.
  • Een rood, pijnlijk, tranend oog als de blokkering van een traanbuis komt door een infectie die tot conjunctivitis heeft geleid.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Ogen om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

2 reacties

  1. mei kat is van twee hoog ge vallen en was twee maanden weg maar een oor staat een raar wat kan dat zijn hij eet wel dink goed ps help

    1. Bij een ongeval als dit is het zaak om de kat zsm te laten controleren door de dierenarts. Een kat die van 2 hoog valt kan op zijn poten terecht komen maar door de val iets gebroken hebben of inwendig gewond zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *