• Bij de jaarlijkse controle wordt er gekeken of het gewicht van uw kat goed is. Dit is erg belangrijk want overgewicht bij de kat kan leiden tot veel problemen. Overgewicht ontstaat door een te grote vetafzetting bij een onjuiste balans tussen energieopname en energieverbruik. Onderzoek heeft aangetoond dat op dit moment 25% tot 50% van de huisdieren te zwaar is. 

 • Hoe wordt gecontroleerd of een huisdier te zwaar is?

  Voor ieder ras bestaan er tabellen voor het gewicht, maar er wordt ook naar het dier zelf gekeken. Bij een normaal gewicht moeten de ribben te voelen zijn en moet nog een duidelijke taille zichtbaar zijn.

 • Hoe ontstaat overgewicht bij de kat?

  • Te veel voeding, extra hapjes, tafelresten geven of de gehele dag eten klaarzetten. Dikwijls is de fout dat voeding een soort communicatiemiddel voor de eigenaar met zijn huisdier is.
  • Te weinig lichaamsbeweging.
  • Leeftijd. Oudere katten zijn vaak minder actief en hebben daardoor minder energie nodig.
  • Aanleg van bepaalde rassen. Een ras met meer aanleg om dik te worden is voornamelijk de Europese Korthaar.
  • Sterilisatie en castratie. De stofwisseling verandert hierna en het is belangrijk ook de voedingsbehoefte hierop aan te passen (30% minder eten geven).
  • Een medisch probleem. Bepaalde ziekten kunnen overgewicht geven zoals de ziekte van Cushing (een ziekte van de bijnier) en bepaalde schildklieraandoeningen.
  • Geneesmiddelen zoals medicijnen tegen epilepsie en corticosteroïden.
 • Overgewicht veroorzaakt onnodige problemen

  Overgewicht bij de kat - kat met obesitas

  Een huisdier kan door overgewicht ernstige lichamelijke problemen krijgen. Overgewicht geeft bijvoorbeeld problemen aan het bewegingsstelsel door overbelasting van gewrichten. Dit kan leiden tot artrose van gewrichten en/of een gescheurde kruisband. Hartziekten, ademhalingsproblemen, leveraandoeningen en een verhoogde kans op suikerziekte kunnen het gevolg zijn van overgewicht. Overgewicht geeft tevens tijdens operaties en narcose een groter risico op complicaties.

 • Hoe kun je een kat laten afvallen?

  Dit gebeurt door een verandering in voeding en levensstijl. Het dagelijks verbruik van energie moet groter zijn dan de opname. De dieetvoeding van het huisdier moet een volledig voer zijn met weinig calorieën, een laag vetgehalte, genoeg eiwitten en veel voedingsvezels (voor een vol gevoel). Deze voeding is ook commercieel verkrijgbaar (bijvoorbeeld RD voer van Hills). Wanneer u eigen voer neemt en daarvan minder geeft kan het probleem ontstaan dat het huisdier een tekort aan voedingsstoffen krijgt. Ook zal het huisdier meer moeten gaan bewegen. Bij katten kan dit door ze speelgoed te geven zoals een stuiterbal of een soort bal waar je brokjes in kan verstoppen. Ook jagen op het schijnsel van een lamp op de muur of grond vinden ze erg leuk.

 • Streefgewicht van de kat

  Belangrijk bij het afvallen is om samen met uw dierenarts een streefgewicht te bepalen en door te nemen wat uw huisdier op dit moment eet. Bepaal hoeveel voer het huisdier mag hebben en vanaf nu geen tussendoortjes meer. Beloningen bestaan enkel uit eigen dieetvoer. Verdeel het voer over 3 tot 4 maaltijden per dag zodat het huisdier geen honger heeft. Weeg het huisdier 1x per week op hetzelfde tijdstip en dezelfde weegschaal, maar wanneer het gewichtsverlies minder dan 1% of meer dan 3% per week is, pas dan de hoeveelheid voer aan.

  Zorg ervoor dat uw huisdier zijn ideale gewicht blijft behouden, zodat er minder risico is op ziektes en zijn levensverwachting en kwaliteit van leven verbetert.

  Lees ook: Overgewicht bij katten

  Bron: Huisdierenziekenhuis.nl