Overgewicht bij de kat is goed te verhelpen

Bij de jaarlijkse controle wordt er gekeken of het gewicht van uw kat goed is. Dit is erg belangrijk want overgewicht bij de kat kan leiden tot veel problemen. Overgewicht ontstaat door een te grote vetafzetting bij een onjuiste balans tussen energieopname en energieverbruik. Onderzoek heeft aangetoond dat op dit moment 25% tot 50% van de huisdieren te zwaar is.

Hoe wordt gecontroleerd of een huisdier te zwaar is?

Gewichtsprofiel katVoor ieder ras bestaan er tabellen voor het gewicht, maar er wordt ook naar het dier zelf gekeken. Bij een normaal gewicht moeten de ribben te voelen zijn en moet nog een duidelijke taille zichtbaar zijn.

Hoe ontstaat overgewicht bij de kat?

  • Te veel voeding, extra hapjes, tafelresten geven of de gehele dag eten klaarzetten. Dikwijls is de fout dat voeding een soort communicatiemiddel voor de eigenaar met zijn huisdier is.
  • Te weinig lichaamsbeweging.
  • Leeftijd. Oudere katten zijn vaak minder actief en hebben daardoor minder energie nodig.
  • Aanleg van bepaalde rassen. Een ras met meer aanleg om dik te worden is voornamelijk de Europese Korthaar.
  • Sterilisatie en castratie. De stofwisseling verandert hierna en het is belangrijk ook de voedingsbehoefte hierop aan te passen (30% minder eten geven).
  • Een medisch probleem. Bepaalde ziekten kunnen overgewicht geven zoals de ziekte van Cushing (een ziekte van de bijnier) en bepaalde schildklieraandoeningen.
  • Geneesmiddelen zoals medicijnen tegen epilepsie en corticosteroïden.

Overgewicht veroorzaakt onnodige problemen

Obese kat Een huisdier kan door overgewicht ernstige lichamelijke problemen krijgen. Overgewicht geeft bijvoorbeeld problemen aan het bewegingsstelsel door overbelasting van gewrichten. Dit kan leiden tot artrose van gewrichten en/of een gescheurde kruisband. Hartziekten, ademhalingsproblemen, leveraandoeningen en een verhoogde kans op suikerziekte kunnen het gevolg zijn van overgewicht. Overgewicht geeft tevens tijdens operaties en narcose een groter risico op complicaties.

Hoe kun je een kat laten afvallen?

Dit gebeurt door een verandering in voeding en levensstijl. Het dagelijks verbruik van energie moet groter zijn dan de opname. De dieetvoeding van het huisdier moet een volledig voer zijn met weinig calorieën, een laag vetgehalte, genoeg eiwitten en veel voedingsvezels (voor een vol gevoel). Deze voeding is ook commercieel verkrijgbaar (bijvoorbeeld Hill’s r/d Weight Reduction). Wanneer u eigen voer neemt en daarvan minder geeft kan het probleem ontstaan dat het huisdier een tekort aan voedingsstoffen krijgt. Ook zal het huisdier meer moeten gaan bewegen. Bij katten kan dit door ze speelgoed te geven zoals een stuiterbal of een soort bal waar je brokjes in kan verstoppen. Ook jagen op het schijnsel van een lamp op de muur of grond vinden ze erg leuk.
Kat met overgewicht
Kat met overgewicht vóór het dieet
Kat na dieet
Dezelfde kat ná het dieet

Streefgewicht van de kat

Belangrijk bij het afvallen is om samen met uw dierenarts een streefgewicht te bepalen en door te nemen wat uw huisdier op dit moment eet. Bepaal hoeveel voer het huisdier mag hebben en vanaf nu geen tussendoortjes meer. Beloningen bestaan enkel uit eigen dieetvoer. Verdeel het voer over 3 tot 4 maaltijden per dag zodat het huisdier geen honger heeft. Weeg het huisdier 1x per week op hetzelfde tijdstip en dezelfde weegschaal, maar wanneer het gewichtsverlies minder dan 1% of meer dan 3% per week is, pas dan de hoeveelheid voer aan.

Zorg ervoor dat uw huisdier zijn ideale gewicht blijft behouden, zodat er minder risico is op ziektes en zijn levensverwachting en kwaliteit van leven verbetert.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Ziektes en medisch overig om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

2 reacties

  1. Maar wat moet je doen als je niet 4x per dag kan voeden vanwege je baan? En, onze poes vraagt op elk moment van de dag om eten. (Ik ben nu tijdelijk thuis dus kan nu wel 4x per dag voeden). Ik hoor graag! Bedankt!

    1. Beste Angelique, de beschreven manier is een ideaalsituatie, maar wat niet kan, gaat niet. Het is dan ook aan te raden om de kat niet aan 4 voedingen per dag te laten wennen, als het slechts tijdelijk is. Katten zijn gewoontedieren. Sommige katten krijgen 2x per dag te eten. Net als bij de mens gaat het er uiteindelijk om dat de kat niet meer calorieen binnenkrijgt dan hij/zij per dag verbrand. Krijgt de kat meer calorieen binnen, dan zal hij/zij langzaam aankomen. En de ene kat is actiever dan de andere, dus zul je haar regelmatig moeten wegen. Als je de hoeveelheid voeding naar boven of naar beneden aanpast, doe dat dan per voeding met een paar gram tegelijk. Dus geef per voeding 1 of 2 gram minder en hou die hoeveelheid een week lang aan en kijk na een week of haar gewicht daarop reageert. Om een kat te laten afvallen, is geduld nodig. Geef ook geen tussendoortjes die veel calorieen bevatten. Als je haar toch een snoepje wil geven, gooi dan een paar droogbrokjes door de kamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *