Leveraandoening

De lever is een van de belangrijkste organen van een kat. Hij vervult vitale functies waaronder productie van de meeste bloedeiwitten, omzetting van de afvalproducten van de eiwitverwerking in stoffen die door de nieren uit het lichaam kunnen worden verwijderd, verwerking en opslag van koolhydraten en vetten, zuivering van het bloed en productie van gal voor de spijsvertering.

Oorzaken

Leveraandoeningen bij de katDe volgende leverziekten zijn bekend bij katten:

Leverlipidose
Dit is een vetophoping binnen de lever. Het kan het gevolg zijn van ziektes als diabetes mellitus en overgewicht of van uithongering. In de meest ernstige gevallen blijft de oorzaak echter onbekend.

Cholangiohepatitiscomplex
Dit is een groep ontstekingsziekten van de galproducerende delen van de lever. Het is waarschijnlijk de meest algemene leverziekte bij katten en keert soms terug. De oorzaak is niet bekend maar het is mogelijk dat een bacteriële infectie een rol speelt.

Leververgiftiging
Door de manier waarop de lever werkt kan een kat sommige mogelijk giftige stoffen niet verwerken en loopt hij gevaar te worden vergiftigd door oneigenlijk gebruik van bepaalde medicijnen, zoals aspirine. Bij een kat die aan deze ziekte lijdt kan de lever ineens stoppen met functioneren.

Andere oorzaken

De lever kan ook worden aangedaan door andere ziektes. Daartoe behoren kanker, met name enkele vormen van lymfomen, besmettelijke buikvliesontsteking en aangeboren afwijkingen.

Algemene symptomen

Een kat die aan een leverziekte lijdt, kan ernstig ziek zijn. Maar de symptomen zijn soms vaag:

  • verminderde eetlust of volledige anorexia (weigering om te eten)
  • lusteloosheid
  • gewichtsverlies
  • overgeven
  • diarree
  • dikke buik
  • geelzucht

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Ziektes en medisch overig om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

3 reacties

  1. ik vind het erg, dat katten die ouder zijn dan 11 jaar niet een kattenverzekering kunnen krijgen ? Dus hoe ouder hoe kostelijker en geen tussenkomst. Erg is dat !

  2. Is er voor bovenstaande leverziekten ook medicatie?
    Of met andere woorden zijn er behandelingen voor?

    Met vriendelijke groet,
    Etoile

    1. Beste Etoile, voor leveraandoeningen bij zowel mens als dier bestaan er natuurlijk medicatie- en behandelmethoden. Op deze pagina staan echter meerdere leveraandoeningen beschreven. Heb je een kat met een bepaalde leveraandoening, dan kun je het beste een iets specifiekere vraag stellen, of anders eens op ons forum zoeken naar gelijke gevallen van leverziekten. Je vindt ons forum HIER. Je kunt je er gratis registreren en daarna eventueel je vraag stellen. Voor rondkijken en het lezen van alle topics over de kat hoef je je echter niet te registreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *