Kattenziekte

Feline panleukopenie (kattenziekte) was de eerste ziekte bij katten waarvan werd aangetoond dat hij door een virus werd veroorzaakt. Het is een zeer besmettelijke ziekte die elke katachtige kan treffen. Leeuwen, tijgers en luipaarden, maar ook andere dieren, zoals nertsen, fretten en wasberen. Het virus is bekend om zijn vermogen in de omgeving te overleven. Het is resistent tegen hitte en tegen veel desinfecterende middelen en kan maandenlang aanwezig blijven.

Oorzaken

Kat met streepjes en stippenpatroonElke kat van elke leeftijd kan besmet raken, maar panleukopenie komt het meest voor bij jonge kittens.

Geïnfecteerde katten verspreiden het virus vooral via hun ontlasting maar ook via hun speeksel, urine, braaksel en bloed. Meestal raakt een kat besmet door direct contact met een andere geïnfecteerde kat.

Zodra het virus in het lichaam van de kat is binnengedrongen begeeft het zich naar delen die snel vermenigvuldigende cellen bevatten, zoals het beenmerg en de darmwand. Bij een zwangere poes infecteert het virus ook de ongeboren kittens.

Algemene symptomen

Bij sommige katten zien we slechts weinig symptomen maar andere geïnfecteerde katten overlijden plotseling. De eerste symptomen zijn koorts, een verminderde eetlust, overgeven en lusteloosheid. Als een kat dit stadium overleeft krijgt hij waterige diarree. Ongeboren kittens die in een laat stadium van de zwangerschap zijn besmet vertonen symptomen van hersenbeschadiging als ze een paar weken oud zijn.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Infectieziektes om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *