Epilepsie bij de kat

Epilepsie is een herhaald optreden van toevallen. Dit kan bij de mens en de kat voorkomen. Epilepsie ontstaat door een kortdurende storing in de hersenen. Hierdoor krijgt de kat een toeval die kan bestaan uit spierkrampen, abnormaal gedrag en het laten lopen van de ontlasting en urine.

Oorzaak

Epilepsie bij de katEpilepsie kan zich in veel vormen uiten. Er is een gegeneraliseerde vorm waarbij de prikkel over de gehele hersenen wordt verspreid. De patiënt valt om en er is sprake van bewustzijnsverlies. Er is een partiële vorm waarbij de prikkel maar over een deel van de hersenen verspreidt. Hierbij trekt de kat raar met een poot of kauwt heftig. Ook kan er een combinatie van de voorgaande vormen zijn welke dan als een partiële aanval begint en later zich verspreidt over het lichaam.

De oorzaak van een epilepsie aanval kan primair, secundair of reactief zijn. Bij een primaire epilepsie kunnen we geen oorzaak aantonen. Het komt zowel bij raskatten als bij kruisingen voor. Tussen de aanvallen door gedraagt de kat zich volkomen normaal. Bij de secundaire epilepsie is er een oorzaak. De oorzaak ligt in de hersenen, zoals littekenweefsel door trauma zijn, een ontsteking of een tumor.

Wanneer de oorzaak buiten de hersenen ligt spreken we van een reactieve epilepsie. De oorzaak kan een leverziekte, nierfalen, vergiftiging of een suikertekort zijn. Bij deze laatste twee vormen zal de kat zich ook abnormaal gedragen tussen de aanvallen in.

Een epileptische aanval bestaat uit drie fases:

  • In de eerste fase, het aura, is het huisdier onrustig en wil aandacht. Soms wordt er gebraakt en kan klappertanden voorkomen.
  • Dan de eigenlijke aanval, de ictus, waarbij de kat buiten bewustzijn is en spierkrampen heeft.
  • Daarna komt de laatste, de post-ictale fase waarin de kat in de war kan zijn, soms slecht ziet en een grote eetlust of dorst kan hebben.

Wat te doen bij katten met een epilepsie aanval?

Een aanval die begonnen is kunt u niet meer stoppen, dus vooral rustig blijven. Zorg ervoor dat de kat zich vooral niet kan verwonden en praat rustig tegen het dier. Maar houd het dier vooral niet vast en kijk uit want het huisdier kan onverwachtse bewegingen maken of klapperen met de kaken. Daarbij kunt u zichzelf verwonden. Raadpleeg na een epilepsieaanval uw dierenarts. Deze zal met u doornemen of het belangrijk is om met onderzoeken te beginnen.

Neurologisch onderzoek

Wanneer de kat vaker dan 2x een aanval heeft gehad of een erg lange aanval, is het verstandig om het huisdier door de dierenarts na te laten kijken. Deze zal dan een uitgebreid lichamelijk en een neurologisch onderzoek doen. Een bloedonderzoek wordt gedaan om een reactieve epilepsie uit te sluiten. Wanneer er gedacht wordt aan secundaire epilepsie zal er een hersenscan gemaakt worden.

De behandeling

De behandeling van epilepsie gebeurt met anti-epilepsie medicijnen. Er zijn verschillende medicamenten. Soms is het nodig om het medicijngebruik te wisselen bij onvoldoende resultaat. Hoe jonger de aanvallen beginnen hoe moeilijker het is te controleren. Een deel van de huisdieren kan, ondanks therapie, toevallen blijven houden. Vaak is het nodig om de therapie levenslang te geven. De behandeling is om de toevallen te onderdrukken en geneest het huisdier niet. Wanneer alles goed gaat is het advies om regelmatig op controle te komen en een bepaling van de bloedspiegel van het medicijn te laten doen. Ook worden in het bloed de orgaanfuncties beoordeeld (bijv. de leverfunctie), vanwege de eventuele bijwerkingen van de medicijnen.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Ziektes en medisch overig om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

4 reacties

  1. Mijn Britse korthaar van 15 valt sinds afgelopen week plots om en staat dan weer, naar de dierenarts geweest en die voelde dat er iets bij zijn rug niet in orde was, heeft nu pijnstillers gekregen (metacam) kan iemand mij hier iets meer over vertellen

  2. Vorig jaar is mn oppas poes gestoken in haar mond door een wesp ze heeft medicatie en spuitje daarvoor gekregen,ze is ongeveer 13 j oud,kort daarna kreeg ze rare aanvallen waardoor ze raar miaauwend over de grond rolden niet meer dan een minuut,sindsdien heeft ze meer aanvallen gekregen en plast vaker op de bank en nu bijna wekelijks?! Wat kan dit zijn?

    1. Beste Joey, het is me niet bekend dat epilepsie veroorzaakt kan worden door een wespensteek. Of het een bijwerking kan zijn van de medicatie of de injectie is natuurlijk ook gissen. Ik neem aan dat je meteen bij de dierenarts aan de bel hebt getrokken? Hoe zien de aanvallen eruit? Is de kat er niet uit te halen door haar af te leiden? Bijv. als een kat ‘high’ is door kattenkruid, dan rolt hij ook over de grond, zoals onze kat doet. Het is moeilijk uit je informatie af te leiden wat het kan zijn. Ik denk dat het het beste is om (in ieder geval telefonisch) advies in te winnen bij de behandelend dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *