Voeding en gedrag bij de oudere kat

Door de verbeterde voeding en veterinaire zorg bereiken katten een hogere leeftijd dan vroeger. Vanaf 8 jaar worden de katten gezien als “senior” maar gelukkig worden veel katten tegenwoordig 15 jaar en ouder. Net als bij mensen komt ook bij de kat ouderdom met gebreken.

Gezondheid in stand houden

  • Oudere katten zijn minder actief en er kunnen gewrichtsklachten ontstaan.
  • Gebrek aan eetlust door achteruitgang van het reukorgaan of door de staat van het gebit.
  • Vermindering van de darmfunctie waardoor sommige voedingsstoffen minder worden opgenomen.
  • Oudere katten drinken minder. Zorg voor voldoende drinkvoorzieningen in en om het huis, vooral voor katten met een nierprobleem is dit erg belangrijk.
  • Vachtproblemen.

Oudere kat

Voor de oudere kat zijn preventieve gezondheidscontroles erg belangrijk, zo kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld. Ook de jaarlijkse vaccinatie is erg belangrijk om het immuunsysteem van de kat op peil te houden.

Veel gezondheidsproblemen zoals nierproblemen, blaasproblemen of voedselallergie zijn met een dieetvoeding heel goed te behandelen. Het is dan ook van belang om het dieet dat door de dierenarts is voorgeschreven aan uw kat te blijven geven. Denk eraan dat verwennerij voor de gezondheid vaak averechts werkt. Is uw ouder wordende kat gezond, geef hem dan een goede seniorvoeding van een goed merk zoals bijvoorbeeld Royal Canin, Specific of Hill’s.

Controleer regelmatig het gewicht van uw kat zodat u eventuele problemen met obesitas (vetzucht) of een plotse vermagering van de kat snel signaleert.

Het gedrag van de oudere kat

Het gedrag van een kat verandert naarmate hij ouder wordt. Hij wordt minder actief, zal vaker slapen en minder vaak naar buiten willen. Soms zoekt de kat meer steun en aandacht bij de baas. De kat zal minder willen spelen dan vroeger, maar probeer hem zo actief mogelijk te houden door de spelletjes korter en rustiger te maken. De kat zal hierdoor ook geestelijk meer alert en actief blijven.

Hoe houdt u de oudere kat gelukkig en tevreden?

  • Zorg voor voldoende warme en rustige rustplaatsen in huis. Ligt uw kat graag hoog, zorg dan voor voldoende opstapjes om zijn ouder wordende gewrichten te ontzien.
  • Zorg voor een kattenbak met een lage instap om te voorkomen dat er ongelukjes gebeuren aangaande onzindelijkheid.
  • Voor de hele oude kat is het beter om alle voorzieningen zoals eten, drinken, mandje en kattenbak niet te ver uit elkaar te zetten. Dit is overigens de enige reden om eten en kattenbak bij elkaar in de buurt te zetten, anders nooit doen.
  • Een vaste routine is voor de oudere kat erg belangrijk. Probeer dit zoveel mogelijk te realiseren, ook als u met vakantie gaat en er iemand anders voor de kat zorgt.
  • Verzorging van de vacht met zachte borstels of kam, vooral op plaatsen waar de kat zelf niet meer bij kan.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Alles over de kat om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *