Selkirk Rex

Selkirk Rex
Ras:Selkirk Rex
Herkomst:Amerika
Karakter:Vriendelijk, aanhankelijk, zachtaardig, actief
Uiterlijk:Gespierd, gedrongen
Vacht:Kortharig als langharig, zacht, veerkrachtig, krullend
Kleuren:Vele kleuren en patronen

Herkomst

In Wyoming, in de Verenigde Staten kruiste men in 1987 een poes met een normale vacht met een kater met een gekrulde vacht. In het nest bevond zich een poes met een gekrulde vacht, Miss DePesto of NoFace, die door Jeri Newman, fokster van Perzen in Montana, geadopteerd werd. Miss DePesto, gekruist met Photo Finish, een zwarte Pers, bracht in 1988 drie gekrulde kittens ter wereld. Gekruist met een van haar zonen bracht ze weer drie gekrulde kittens ter wereld. Jeri Newman gaf dit nieuwe ras de naam van het in de buurt liggende Selkirk gebergte.

Deze spontane mutatie is te wijten aan een nieuw dominant gen, verschillend van de andere ‘krulgenen’. Zoals de Devon Rex lijkt op E.T., het buitenaards wezen (uit de film van Steven Spielberg), doet de Selkirk Rex aan een poedel denken. Populair in de Verenigde Staten. De Selkirk Rex verscheen in Europa pas in 1990 en hij blijft er zeldzaam.

Algemene kenmerken

Middelgrote kat. De meest massieve en meest behaarde van alle gekrulde katten. Zwaar beendergestel. Gewicht: 3 tot 5 kg.

Karakter en bijzonderheden

Een actieve kat met een zachtmoedig karakter, rustig. Kan goed samenleven met soortgenoten en honden. Speels, een goede kameraad voor kinderen. Zacht, vriendelijk en aangenaam in de omgang. Hij past zich goed aan in een appartement. Heeft een minimale verzorging nodig. Een lichte borstelbeurt twee keer per maand zou moeten volstaan. Een bad wordt enkele dagen voor een tentoonstelling gegeven.

Uiterlijk

 • Hoofd
  Middelgroot, rond en breed. Schedel met een zachte boog. Rond voorhoofd. Volle wangen. ‘Katerwangen’ zijn bij beide geslachten ontwikkeld. Korte, vierkante snuit. Gekromde neus met lichte stop. Gekrulde snorharen en wimpers. Zware kaken.
 • Oren
  Middelgroot, ver uit elkaar staand met licht afgeronde toppen. De beharing aan de binnenzijde is gekruld.
 • Ogen
  Groot, rond, ver uit elkaar staand. Uniforme kleur, in harmonie met de vachtkleur.
 • Hals
  Kort en dik.
 • Lichaam
  Middellang, rechthoekig, gedrongen, redelijk zwaar. Stevige spieren en botten.
 • Poten
  Middellang. Matig tot stevig ontwikkelde botten en spieren. Grote, ronde voeten.
 • Staart
  Middellang, dik met een afgeronde punt.
 • Vacht
  Dikke vacht met losse afzonderlijke krullen, die het duidelijkst zijn ter hoogte van de hals en de staart en het gehele lichaam bedekken. Geen enkele haarloze zone. Dikke ondervacht. De gekruldheid van de vacht varieert naargelang het klimaat, de seizoenen en de hormonale status van voornamelijk poezen. Kittens worden met een gekrulde vacht geboren. De krullen verdwijnen en komen terug rond 8-10 maanden. De vacht ontwikkelt zich tot op een leeftijd van twee jaar. Er bestaat een kortharige en langharige variëteit.
 • Kleur
  Alle kleuren worden erkend. De voorkeur gaat uit naar zuivere kleuren. Witte borstvlek (medaillon) is toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *