Ragdoll

Ragdoll
Ras:Ragdoll
Herkomst:Verenigde Staten
Karakter:Rustig, sociaal, intelligent
Uiterlijk:Groot, gespierd, elegant, lang lichaam
Vacht:Middellang, zijdezacht, dicht tegen de huid
Kleuren:3 variëteiten: colourpoint, mitted, bicolour. Komen voor in seal-, blue-, chocolate-, en lilacpoint

Herkomst

Rond 1960 werd in Riverside, ten oosten van Los Angeles, bij Mevr. Pennels een witte poes, Josephine, van het type Turkse Angora geboren. Deze poes werd gekruist met een Heilige Birmaan kater, Daddy Warbucks. Het nest trok de aandacht van de fokster Ann Baker, die met een hoge graad van inteelt verder werkte aan het ras. Op die manier kwam het ras Ragdoll tot stand. Ragdoll (betekent ‘lappenpop’), omdat de katten gekarakteriseerd worden door een totale ontspanning met een zwakke spierspanning.

Het ras werd in 1965 in de Verenigde Staten erkend. In 1971 richtte A. Baker de International Ragdoll Cat Association (I.R.C.A.) op.In 1969 voerde men in Groot-Brittannië twee Ragdolls van Baker in. Een Britse Ragdoll Club werd in 1987 opgericht. De G.C.C.F. erkende het ras in 1991 en de F.I.Fe in 1992. De Ragdoll verscheen in Duitsland en Frankrijk in respectievelijk 1985 en 1986. In 1993 werd een Franse club opgericht. Omstreeks 1990 kwam de Ragdoll naar Nederland.

Algemene kenmerken

Groot, stevig, krachtig. Gewicht: 4,5 tot 9 kg.

Karakter en bijzonderheden

Door zijn rustig, zachtmoedig en volgzaam temperament is deze kat makkelijk in de omgang. Hij houdt niet van drukte en lawaai. Sociaal, hij kan goed samenleven met soortgenoten en honden. Heel vriendelijk, aanhalig, hij houdt absoluut niet van eenzaamheid. Hij past zich perfect aan in een appartement. Niet erg spraakzaam. Pas volgroeid op een leeftijd van drie à vier jaar. Moet regelmatig geborsteld en gekamd worden.

Uiterlijk

  • Hoofd
    Middelgroot, breed, iets wigvormig met afgeronde zijden. Tussen de oren oogt de schedel vlak. Voorhoofd is lichtjes afgerond. Goed ontwikkelde wangen. Afgeronde, middellange, goed ontwikkelde snuit. Neus met een lichte welving bij de neusbrug. Goed ontwikkelde kin.
  • Oren
    Middelgroot, breed aan de basis, ver uit elkaar staand, ietwat naar voren gericht met afgeronde toppen.
  • Ogen
    Groot, ovaal, lichtjes schuin geplaatst. Zo blauw mogelijk, in harmonie met de vachtkleur.
  • Hals
    Kort en stevig.
  • Lichaam
    Groot, lang, goed gebouwd. Brede, goed ontwikkelde borst. Zware, stevige achterhand. Middelzware botten.
  • Poten
    Middellang met gemiddeld ontwikkelde botten. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Grote, ronde, compacte voeten met haarpluimpjes tussen de tenen.
  • Staart
    Lang, in verhouding tot het lichaam, vrij breed aan de basis, iets aflopend naar het uiteinde. Weelderig en dicht behaard.
  • Vacht
    Halflang, zacht, zijdeachtig, vlak aanliggend. Wanneer het dier beweegt verspreidt de vacht zich in plukjes. Zeer weelderige kraag.
  • Kleur
    Vier klassieke kleuren (seal, blue, chocolate en lilac). Drie point vachttekeningen:
    • Colourpoint: het lichaam is lichter dan de extremiteiten (points).
    • Mitted: eveneens een Siamees patroon maar met witte handschoenen/laarsjes aan alle poten. Witte bles op de neus. Witte kin, borst en onderkant buik.
    • Bicolour: colourpoint met een uitbreiding van het wit op het gezicht in een omgekeerde V, en vier witte poten. Witte borst en buik. De definitieve kleur wordt pas op tweejarige leeftijd bereikt en wordt met het ouder worden steeds donkerder.

2 reacties

  1. Geachte lezer,

    Ik ben erg geïnteresseerd in een ragdoll kater. Hij heeft een stamboomnaam. Hoe kom ik achter meer informatie? Ik ben namelijk benieuwd hoe dit allemaal in zijn werk gaat.
    De vereniging is BCF. Heeft dit gevolgen voor de kat, omdat deze in Nederland is geboren en woont? Zijn er zaken, waar ik rekening mee moet houden?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor uw moeite. Ik kon geen informatie vinden op het forum, vandaar mijn vragen hier.

    Vriendelijke groeten,
    Heidi Schippers

    1. Beste Heidi,

      Op De Kattensite geven wij het liefst de meeste aandacht aan asieldieren. Daarom vind je geen informatie over stambomen en/of catteries op onze website. Je kunt je vraag ook op ons forum zetten, waar er wellicht kattenbaasjes zijn die dit al eens aan de hand hebben gehad. Het is echter het beste om je vragen te stellen aan de vereniging, waar de kennis over stambomen het grootst is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *