Ocicat

Ocicat
Ras:Ocicat
Herkomst:Amerika
Karakter:Actief, speels, intelligent, spontaan
Uiterlijk:Vrij groot en gespierd, elegant
Vacht:Kort, zacht, glanzend, glad aanliggend
Kleuren:Zwart, chocolate, cinnamon, blauw, lilac en fawngevlekt

Herkomst

De naam Ocicat is een samentrekking van de woorden Ocelot (gevlekte wilde Amerikaanse kat) en cat (kat). Het is zo dat de gevlekte vacht hem op een miniatuur roofdier doet lijken. In 1964 kruiste, Virginia Daly, kattenfokster in Berkeley in de staat Michigan, een Siamees-Abessijn mix met een Chocolate point Siamees met het doel tabby point Siamezen te krijgen. In het nest trof ze een kater, Tonga, aan met een ivoorkleurige vacht bezaaid met goudkleurige vlekken. Helaas werd hij gecastreerd.

Daly ging door met haar fokprogramma terwijl andere fokkers, waaronder Tom Brown, Abessijnen, Siamezen, gevlekte oosterse katten, Egyptische Mau katten en Amerikaans Korthaar katten kruisten, in de hoop de kat te fokken met de actuele morfologie van de Ocicat.

Het ras werd in 1986 in de Verenigde Staten officieel erkend door de C.F.A., en de T.I.C.A. stelde in 1988 een rasstandaard op. Kruisingen met Abessijnen zijn tegenwoordig verboden. De Ocicat, populair in de Verenigde Staten, is nog erg onbekend in Europa.

Algemene kenmerken

Grote kat, gelijkmatig maar stevig gebouwd, krachtig, goed gespierd met een wild voorkomen door zijn gevlekte vacht.Gewicht: 2,5 tot 6 kg.

Karakter en bijzonderheden

De Ocicat is levenslustig, zeer actief, nieuwsgierig en speels. Ondanks het uiterlijk van een klein roofdier, is het een sociale, zachte en vriendelijke kat. Hij accepteert het niet om alleen te zijn. Trouw en exclusief zoals de Siamees, maar met een zwakkere stem.

Hij duldt veel van kinderen maar is behoorlijk dominant naar soortgenoten. Hij past zich makkelijk aan nieuwe levensomstandigheden aan. Zijn verzorging is makkelijk en beperkt zich tot af en toe borstelen.

Uiterlijk

 • Hoofd
  Lichtjes driehoekig, even lang als breed met afgeronde hoeken. Het profiel vertoont een lichte welving bij de neusbrug. Volle wangen zijn bij volwassen katers toegestaan. Goed gevormde, brede en iets vierkante snuit. Lichte pinch. Licht verheven neusrug. Stevige kin.
 • Oren
  Matig groot, alert, ver uit elkaar geplaatst. De contouren van de kop volgend. Lynxtips worden op prijs gesteld.
 • Ogen
  Groot, amandelvormig, lichtjes schuin geplaatst. De ruimte tussen de ogen moet meer dan de breedte van een oog bedragen. Alle kleuren zijn toegestaan behalve blauw. Er is geen relatie tussen de oogkleur en de vachtkleur. Colourpoints hebben blauwe ogen. Een uniforme, intense kleur verdient de voorkeur.
 • Hals
  Gebogen.
 • Lichaam
  Groot, vrij lang, half foreign type, krachtig maar nooit massief. Vrij diepe borst. Beender- en spierstelsel zijn goed ontwikkeld.
 • Poten
  Middellang, stevig en goed gespierd. Compacte, ovale voeten.
 • Staart
  Vrij lang en redelijk dun, loopt taps toe naar het donkere uiteinde.
 • Vacht
  Kort maar voldoende lang om verschillende kleurbanden (ticking) te vertonen. Fijne, gladde, satijnachtige, glanzende pels.
 • Kleur
  Gevlekte en agouti vacht (tabby spotted). Elk haar, behalve aan het uiteinde van de staart, draagt verschillende kleurbanden. Toegestane kleuren zijn: black (brown of tawny), chocolate, lilac, blue, cinnamon en fawn. Deze zes kleuren bestaan ook in de zilvervariëteit (silver). Alle kleuren moeten zuiver en mooi zijn. De lichtste tint bevindt zich normaal op het gezicht, de kin en de onderkaak. Vlekken (spotjes) bestaan uit haren met donkere tipping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *