Cornish Rex

Cornish Rex
Ras:Cornish Rex
Herkomst:Groot-Brittannië
Karakter:Gezellig, aanhankelijk, evenwichtig en zachtaardig
Uiterlijk:Klein tot middelgroot, gespierd, lange poten
Vacht:Kort, zacht, gegolfd, geen dekvacht
Kleuren:Effen zwart en blauw met of zonder witte vlekken of tabby, maar ook torties en wit

Herkomst

De eerste Cornish Rex was een kater met de naam Kallibunker. Hij was de zoon van de driekleurige huiskat Serena en werd in 1950 geboren op een boerderij in Cornwall, Engeland, vanwaar de naam Cornish. Zijn gekrulde vacht lijkt op de pels van het Rex konijn, dat in 1919 op een boerderij in Frankrijk werd ontdekt. Om deze recessieve mutatie te behouden ging men inkruisen met o.a. de Siamees, de Brits Korthaar en de Burmees. In 1967 werd de Cornish Rex in Engeland officieel erkend.

In de Verenigde Staten werd in 1957 een fokprogramma gestart. Kruisingen met de Siamees en met Oosterse katten resulteerden in een slank type met een eivormige kop, terwijl het Engelse type van de Cornish Rex zwaarder is en zijn kop meer driehoekig dan lang. In 1960 vervoerde professor E. Letard een Rex-kattenpaar uit Duitsland naar Frankrijk. Alleen de kater overleefde de reis. Hij werd gekruist met een zwarte Burmees. De zwarte gladharige kittens uit deze combinatie werden onderling gekruist. Hieruit kwam in 1962 Lisko, de voorvader van de Franse stam van de Rex.

In 1967 kwamen twee Deense fokkers met Cornisch Rexen naar een Nederlandse show. Daar werden door Nederlandse fokkers de eerste Cornisch Rexen gekocht, waarna ook hier met de fok van dit ras werd begonnen. In de Verenigde Staten en in Europa is dit ras erg geliefd.

Algemene kenmerken

Middelgroot. Lang en slank. Gewicht: 2,5 tot 4,5 kg. Gebogen rug. Fijn tot zeer fijn beendergestel. Gekrulde vacht.

Karakter en bijzonderheden

Het is een levendige, beweeglijke, speelse en excentrieke acrobaat. Hij is altijd goedgehumeurd, gaat goed om met zijn soortgenoten en met honden. Hij heeft er een hekel aan om alleen te zijn. Deze aanhankelijke, gevoelige kat is een liefdevolle vriend. Hij heeft een doordringende stem.

Hij kan goed binnen leven, temeer daar hij nogal kouwelijk is. De poezen zijn regelmatig krols en erg vruchtbaar. De katten hebben een enorme eetlust en de jongen ontwikkelen zich snel. Voor de verzorging is het goed om ze wekelijks te borstelen. Ze hebben praktisch geen rui.

Uiterlijk

 • Hoofd
  Meer lang dan breed, gemiddeld wigvormig. Eivormige schedel. Romeins profiel (bolle neus). Rechte lijn vanaf het midden van het voorhoofd tot de punt van de neus. Rechte neus. Duidelijke snorhaarkussens. Sterke kin. Gekrulde snorharen en wenkbrauwen.
 • Oren
  Grote, kegelvormige oren, breed aan de basis en hoog op het hoofd geplaatst. Afgeronde uiteinden. De oorschelp is bedekt met fijne haartjes, meestal geen haar aan zowel de binnen- als de buitenkant.
 • Ogen
  Middelgroot tot groot en ovaal van vorm, iets schuin staand. De kleur is in harmonie met die van de vacht. Ze moeten glanzend, helder en intensief van kleur zijn.
 • Hals
  Van gemiddelde lengte, fijn maar gespierd.
 • Lichaam
  Klein tot middelgroot en tamelijk lang. Een volle en diepe borstkas. Sterk gebogen rug. Ronde heupen. Zeer fijn beendergestel. Stevige, krachtige en lange spieren.
 • Poten
  Lang en recht. Fijne beenderen, stevige spieren. Kleine, ovale voeten.
 • Staart
  Lang, fijn en goed bedekt met gegolfd haar.
 • Vacht
  Kortharig, dicht, gegolfd met regelmatige golfjes over het hele lichaam, bij voorkeur ook op de poten en de staart. Dekhaar ontbreekt, waardoor de vacht zeer fijn en uitermate zacht aanvoelt, als satijn of zijde. Het haar groeit langzaam.
 • Kleur
  Alle kleuren zijn erkend. De variëteit met de tekening van de Siamees wordt Si-Rex genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *