Training

Veel mensen denken dat katten niet te trainen zijn. Dit is tot op zekere hoogte waar. Een kat is zeer intelligent maar houdt er niet van gecommandeerd te worden en vooral niet gedwongen te worden tot iets dat je van hem wilt. Katten leren uit observatie en door associatie.

Toch kun je je kat wat dingen bijbrengen. Of het lukt, dat hangt van de kat af, zijn karakter en de omstandigheid waarin je traint. Gebruik, vooral in het begin, een hoog stemgeluid om de aandacht te trekken. Fysieke straf moet worden vermeden. Dit kan een averechts effect hebben. Katten kunnen dan vluchten, agressief worden of angst krijgen voor het baasje.

Komen op het roepen van zijn naam

Meisje aait katHet zou prettig zijn als je kat komt als je hem roept, bijvoorbeeld voor zijn eten of voor een borstelbeurt. Trek de aandacht van je kat, liefst met een hoog stemgeluid en houd hem iets lekkers voor. Dit kan een gistsnoepje zijn maar ook iets anders dat hij lekker vindt. Wanneer hij bij je komt, aai hem dan en beloon hem. Door dit vele malen te herhalen zul je zien dat hij op zijn naam zal reageren.

Er zijn natuurlijk altijd katten bij wie dit niet werkt, maar vertrouwen en doorzettingsvermogen brengen je echter een heel eind op weg.

Kattenbak

Kattenbak met kapHet is niet moeilijk een kat te leren om op zijn kattenbak te gaan. Zindelijkheid leren de kleintjes gewoonlijk van hun moeder. Als er een nieuwe kat in huis komt moet je hem direct op de kattenbak zetten. Op deze manier weet de kat waar hij zijn behoefte kwijt kan. Bij een kitten is het verstandig dit de eerste dag meerdere keren te doen. Vooral wanneer de afstand tussen slaapplaats en kattenbak groot is.

Als een oudere kat weigert de kattenbak te gebruiken, ga dan na of de vulling nog schoon is en of de bak goed bereikbaar is.

Je kunt je kat ook kattenbaktraining geven. Je zet dan de kat en een kattenbak in een kleine ruimte. Dit geeft de kat niet veel kans op een andere plek te plassen dan in de kattenbak. Als dit goed gaat kun je de ruimte steeds verder uitbreiden.

Huisregels gehoorzamen

Speelgoedmuis en balAls je een kat aanschaft moet je hem bepaalde huisregels leren. Bijvoorbeeld als je niet wilt dat hij aan de stoel of bank krabt, in de gordijnen klimt of op je aanrecht en eettafel springt.

Een klein standje geven wil soms al eens helpen. Als dit niet werkt is een plotseling hard geluid meestal genoeg: in je handen klappen of met iets rammelen. Een waterpistooltje of een plantenspuit wil ook wel eens uitkomst bieden. Een krabpaal voorkomt dat hij aan alles en nog wat zijn nagels scherpt.

Verveling kan ook een oorzaak van wangedrag zijn. Zorg dat je altijd voldoende speeltjes in de buurt hebt waarmee je je kat kan afleiden.

Blijf consistent in de opvoeding en training van je kat. Als je de eerste keer iets toelaat dan moet je het altijd toelaten en tussentijds niet van gedachten veranderen. Een kat kan hierdoor alleen maar in verwarring raken.

Kamerplanten

KamerplantVeel katten zijn gek op kamerplanten. Het is erg vervelend als je een mooie kamerplant in huis hebt en je bij terugkomst ziet dat er niet meer dan een paar kale sprieten van over is gebleven. Wat soms wil helpen is de punten van de bladeren in te smeren met een beetje tabasco. Als je kat weer van de plant eet, krijgt hij een vieze smaak en een prikkend gevoel in zijn bek. Waarschijnlijk zal hij de volgende keer de plant mijden.

Je kunt je kat ook een eigen plantje geven om op te knabbelen. Kattengras is hiervoor bij uitstek geschikt en veroorzaakt braakneigingen bij de kat, waardoor de haarballen er sneller uitkomen.

Wat veel kattenbezitters niet weten, is dat veel kamer- en tuinplanten giftig zijn voor katten. Het is dus verstandig altijd even te kijken of een bepaalde plant giftig is of niet.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Gedrag en opvoeding om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *