Socialisatie van een kitten

Helaas worden er nog steeds veel katten herplaatst, afgestaan of zelfs geëuthanaseerd vanwege gedragsproblemen. Veel gedragsproblemen zijn echter terug te voeren op een verkeerde begeleiding tijdens de eerste maanden in het leven van je kitten.

Leeftijd

Beschrijving

0-14 dagende neonatale periode vlak na de geboorte bestaat voornamelijk uit slapen en eten.
10-12 dagenop deze leeftijd gaan de oogjes en de gehoorgang open.
2 wekenals ze ongeveer 14 dagen oud zijn komen de eerste tandjes door.
3 wekenop ongeveer 3 weken leeftijd kunnen de kittens volledig horen en zien.
4 wekenop de leeftijd van 4 weken kunnen ze pas goed diepte zien als ze op een verhoging staan.

De overgangsperiode

Op een leeftijd van 2 – 3 weken worden de kittens minder afhankelijk van de moederpoes. Vanaf een leeftijd van 3 weken mogen de kittens kennis maken met ‘vast’ voedsel.

De eerste socialisatieperiode

Kitten wordt geintroduceerd bij een volwassen katKittens op een leeftijd van 3 – 7 weken, die in deze periode door bekende en onbekende personen in de handen worden genomen en kennismaken met verschillende dieren en voorwerpen e.d. zullen ook op latere leeftijd gemakkelijker kunnen omgaan met nieuwe situaties. Deze kittens zijn socialer en minder angstig dan kittens die deze contacten hebben gemist. Ook lichamelijk ontwikkelen deze kittens sneller dan andere kittens. Let wel op dat de kittens ook veel rust nodig hebben om al deze nieuwe indrukken te verwerken.

De eerste socialisatieperiode zal meestal bij de fokker of eigenaar van de moederpoes plaatsvinden. Wanneer het kitten bij je in huis komt begint jouw deel van de socialisatie en dit begint al met de juiste introductie van het kitten bij je thuis.

Laat het kitten rustig verkennen, begin in een kleine ruimte en breng geleidelijk andere gezinsleden en dieren erbij. Creëer een groepsgeur door de geur van de al aanwezige dieren over te brengen op het kitten d.m.v. aaien. Laat het diertje wennen aan zoveel mogelijk dingen die ze in hun verdere leven kunnen tegen komen.

Denk hierbij aan:

  • Socialiseren met mensen (d.w.z. mannen, vrouwen en kinderen)
  • Socialiseren met andere dieren
  • Het wennen aan allerlei handelingen zoals kammen, tanden poetsen, medicijnen geven
  • Het wennen aan allerlei voorwerpen zoals de vervoersmand, de auto, de stofzuiger, de deurbel etc.
  • Het voorkomen van verveling d.m.v. speeltjes, klimmeubel en stevige krabpaal
  • Het zorgen voor rustige en veilige slaapplekken

De tweede socialisatieperiode

Kitten verkent de omgeving met speeltjesOp de leeftijd van 7- 14 weken is er een grote behoefte aan sociaal spel. Al het spel moet plaatsvinden met speeltjes en je moet nooit met je handen en voeten laten spelen. Als het spel te wild wordt of als het kitten probeert te bijten of krabben moet de eigenaar het spel direct stoppen, weglopen en het kitten een poosje negeren.

Wij wensen je veel plezier met je nieuwe huisgenootje en als je nog vragen hebt over de gezondheid, opvoeding en verzorging van je kitten dan kun je natuurlijk altijd op ons forum terecht.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Na aanschaf van een kat of kitten om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *