Oortumor bij katten / oorsmeerkliertumor

Oorsmeer wordt door klieren in de gehoorgang geproduceerd. Het kan voorkomen dat deze klieren in een oortumor bij katten ontaarden.

Symptomen van een oortumor bij katten

De vergrote oorsmeerklieren vormen kleine, ronde, zwarte tumoren in de gehoorgang en op de oorschelp. Daarnaast kunnen er door de tumoren ontstekingen in de oren ontstaan. Er is daardoor onvoldoende ventilatie in de gehoorgang en het gevormde oorsmeer blijft in de oren, waardoor de dieren jeuk hebben en pijn kunnen krijgen. Het is zelfs mogelijk dat er bijgevolg een middenoorontsteking ontstaat. Ofschoon tumoren bij katten van alle leeftijden kunnen voorkomen, komt bovengenoemde afwijking vooral bij oudere katten voor.

Je kunt de oren van je kat het beste regelmatig zelf controleren op overmatig oorsmeer of andere onregelmatigheden. Hoewel het niet aannemelijk is dat het hebben van veel oorsmeer ook een tumor zal veroorzaken, is het altijd aan te raden de oren goed schoon te houden. Oortumoren zijn echter niet hetzelfde als zwarte oorsmeer, net als men ziet bij oormijt.

Oorsmeerkliertumor bij een rode kat
Oorsmeerkliertumor bij een zwarte kat

Diagnose

De zwartgekleurde “bolletjes” zijn zeer karakteristiek voor de aandoening. De inhoud bestaat uit zwart oorsmeer. Een exacte diagnose kan gesteld worden door een tumor op te sturen voor onderzoek.

Behandeling

Het is vaak nodig om het deel waar de tumoren zitten chirurgisch te verwijderen. Natuurlijk wordt de ontsteking behandeld en kan een pijnstiller gegeven worden.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Ziektes en medisch overig om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *