• advertentie

 • advertentie

 • Feline chlamydiose is een oogontsteking en/of luchtweginfectie en wordt meestal aangetroffen waar meerdere katten bij elkaar worden gehouden. Het veroorzaakt ettering van ogen en neus. 

 • Oorzaken

  Kat met Feline chlamydiose

  Deze ziekte wordt veroorzaakt een zeer gespecialiseerd type bacterie, Chlamydia psittaci, die conjunctivitis teweegbrengt. Deze infectie komt het meest voor bij kittens van vijf weken tot negen maanden oud.

  Een gezonde kat raakt meestal besmet door direct contact met de afscheiding uit de ogen of de neus van een zieke kat, maar het organisme kan buiten de kat maar liefst drie dagen overleven. In het begin kan slechts één oog zijn aangedaan, maar binnen afzienbare tijd wordt ook het andere ziek.

 • Algemene symptomen

  Als dit niet wordt behandeld, geneest de conjunctivitis na drie tot vier weken vanzelf. Mildere symptomen kunnen echter maandenlang blijven bestaan en schijnbaar herstelde katten kunnen tot achttien maanden lang de ziekte overdragen. Natuurlijke immuniteit na infectie duurt slechts kort en eerder besmette katten kunnen steeds weer aanvallen van chlamydiose krijgen, zeker als ze in een groep leven. Ondanks hun symptomen zijn de meeste katten verder niet ziek. Het organisme kan ook de voortplantings- en spijsverteringsorganen infecteren, al blijven zulke infecties meestal onopgemerkt.