Oogontsteking/luchtweginfectie

Feline chlamydiose is een oogontsteking en/of luchtweginfectie en wordt meestal aangetroffen waar meerdere katten bij elkaar worden gehouden. Het veroorzaakt ettering van ogen en neus.

Oorzaken

Kat met Feline chlamydioseDeze ziekte wordt veroorzaakt een zeer gespecialiseerd type bacterie, Chlamydia psittaci, die conjunctivitis teweegbrengt. Deze infectie komt het meest voor bij kittens van vijf weken tot negen maanden oud.

Een gezonde kat raakt meestal besmet door direct contact met de afscheiding uit de ogen of de neus van een zieke kat, maar het organisme kan buiten de kat maar liefst drie dagen overleven. In het begin kan slechts één oog zijn aangedaan, maar binnen afzienbare tijd wordt ook het andere ziek.

Algemene symptomen

Als dit niet wordt behandeld, geneest de conjunctivitis na drie tot vier weken vanzelf. Mildere symptomen kunnen echter maandenlang blijven bestaan en schijnbaar herstelde katten kunnen tot achttien maanden lang de ziekte overdragen. Natuurlijke immuniteit na infectie duurt slechts kort en eerder besmette katten kunnen steeds weer aanvallen van chlamydiose krijgen, zeker als ze in een groep leven. Ondanks hun symptomen zijn de meeste katten verder niet ziek. Het organisme kan ook de voortplantings- en spijsverteringsorganen infecteren, al blijven zulke infecties meestal onopgemerkt.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Infectieziektes om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *