Niesziekte bij de geënte kat

Het is zeer verstandig om de kat in te enten tegen niesziekte. De meest gegeven vaccinatie is een cocktail die beschermt tegen virusinfecties. In Nederland wordt de ‘klassieke’ niesziekte voornamelijk veroorzaakt door het Calici- en Herpesvirus. Een vaccinatie hiertegen beschermt goed.

Mogelijk dodelijk voor kittens

Af en toe worden katten die geënt zijn toch op het spreekuur aangeboden met de symptomen van niesziekte. De dieren hebben een snotneus, zijn sloom, koortsig en hebben waterige ogen. Het beeld van een voorste luchtweginfectie is duidelijk aanwezig en in bepaalde gevallen kan er zelfs een longontsteking ontstaan die in enkele gevallen dodelijk kan zijn, met name bij kittens. Een harde hoest kan in sommige gevallen opvallend zijn.

In bovenstaand geval kan er sprake zijn van een Bordetella-infectie. Dit is een bacteriële infectie die zelfstandig ziektesymptomen kan veroorzaken. Bij katten die niet tegen virussen zijn ingeënt en een combinatie-infectie van virussen en bacteriën krijgen, zullen de symptomen zeer ernstig zijn.

Besmetting

Bordetella bronchiseptica bacterieDe Bordetellabacterie veroorzaakt bij de hond de kennelhoestinfectie, die we zeer regelmatig in de praktijk tegenkomen. De bacterie wordt overgebracht van kat (of hond) op kat via rechtstreeks contact en door het inademen via de neus.

Vooral waar veel katten bij elkaar zijn en in tijden van stress, zoals de periode rond de geboorte van kittens of tijdens een verblijf in een pension, kunnen de katten besmet raken.

Behandeling

Een Bordetella-infectie bij kat en hond is betrekkelijk eenvoudig te behandelen. Een therapie met antibiotica zal er voor zorgen, dat de infectie snel verdwenen is. Tegenwoordig bestaat er voor de kat een goede vaccinatie tegen Bordetella (wordt voor de hond al heel lang gebruikt). De katten worden geënt door een zeer kleine dosis (0.2ml) suspensie in de neus te druppelen. De bescherming is het beste op de plaats waar de infectie plaatsvindt, namelijk het slijmvlies van de neus zelf. De dieren worden besmet met een verzwakte stam en na 72 uur is er al bescherming aanwezig.

Vanaf een leeftijd van 4 weken mogen kittens geënt worden. De immuniteit houdt een jaar aan. Dit vaccin mag gecombineerd worden met de jaarlijkse vaccinatie. De kat krijgt dan de meest uitgebreide bescherming tegen niesziekte, die op dit moment mogelijk is.

Wanneer vaccineren?

De vraag is nu of iedere kat tegen Bordetella gevaccineerd moet worden. De huidige mening is, dat het verstandig is in ieder geval de risicogroepen te beschermen.

De volgende dieren zouden geënt moeten worden:

  • bij een bezoek aan kattenpensions (honden moeten vaak verplicht een kennelhoest vaccinatie hebben gehad
  • in asiels en catteries
  • wanneer kattenshows worden bezocht
  • wanneer er ook een hond naast de kat in het huishouden is

De besproken enting geeft de dierenartsen een zeer effectief hulpmiddel in handen om deze infectie te bestrijden.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Luchtwegen om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *