Leeftijd van een kat in mensenjaren

In de onderstaande tabel kunt u de leeftijd van een kat in mensenjaren opzoeken en hoe deze tot elkaar in verhouding staat.

Hoe oud zou mijn kat zijn in mensenjaren?

Leeftijd van een kat in mensenjaren: Oude kat van 22 jaarZo zult u een beter begrip krijgen voor de fysieke veranderingen die een kat op een bepaalde leeftijd ondergaat. En zo zult u ook kunnen anticiperen op eventuele leeftijdsgerelateerde ziekten en kwalen, bijvoorbeeld nierziekten.

Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om te weten hoe oud uw kat zou zijn, als hij/zij een mens was.

Op de foto een oude patiënt op het spreekuur bij de dierenarts voor de jaarlijkse controle: een gezonde kat van 22 jaar. Dat is 104 jaren in mensenleeftijd!

LevensfaseLeeftijd van de katMensenjaren
Kitten0 – 1 mnd0 – 6 mndn
2 – 3 mndn9 – 12 mndn
4 mndn2 – 3 jaar
6 mndn12 jaar
 
Junior7 mndn13 jaar
12 mndn15 jaar
18 mndn21 jaar
2 jaar24 jaar
 
Volwassen328
432
536
640
 
Middelbaar744
848
952
1056
 
Senior1160
1264
1368
1472
 
Bejaard1576
1680
1784
1888
1992
2096
21100

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Alles over de kat om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

12 reacties

 1. onze kater is 18 en onze poes is 15, het zijn allebei raskatten en die worden meestal niet zo oud als ‘normale’ katten. We hopen dat ze nog lang bij ons zijn maar je kunt wel merken dat ze steeds ouder worden. Maar de band met de katten wordt wel steeds dieper en dat is heel bijzonder.

 2. mijn kat word volgend maand 19jaar,je ziet dat ze ouder word,moet soms helpen dat ze op mijn schoot wil,maar verleden week ging er een kat op de buitenkant van het raam zitten,mijn kat vloog razend en blazend naar het raam,ik dacht ze is nog goed vinnig en verdedigd haar territorium nog altijd,soms denk ik wel hoelang zal ze nog bij mij blijven,dan word ik wel triestig,wat zal ik ze dan missen,ik dirf er nog niet aan denken als ze weg is.

 3. Mijkat is 19 hij mauiwt alsikweg ben hoor. Hem einde vangen mauiwe en inde nacht houd hij me wakerword en moedeloos van help wat kan ik doe zou herbestemming zijn dat ik hem zou laten in slape dansen hij rust

  1. Beste Leida, ouderdom komt met gebreken en zo ook bij katten. Als het vele miauwen een afwijkend gedrag is voor je kat, dan is het raadzaam om even met hem langs de dierenarts te gaan voor controle. Het miauwen kan meerdere oorzaken hebben. Om voor het miauwen alleen een kat te laten inslapen is wat overdreven. Het beste is om de oorzaak te achterhalen zodat je kat nog kan genieten van een onbezorgde oude dag.

 4. Onze kat word 20 jaar in juni 2020 haar naam is kartoujche maar is nog heel goed, eten drinken en rond lopen op de camping als ze mee gaat, alleen heeft ze een hekel aan de auto omdat ze dan in haar mand moet zitten gedurende 3 u . Thuis zit ze op een appartement, kan dan alleen effe op balkon buiten, dus gaan wij om de maand naar onze caravan op de camping daar herleeft ze telkens Hoopelijk kunnen we nog paar jaar van haar aanwezigheid genieten op naar de 21 j zou 100j betekenen

  1. Twintig jaar is een flinke leeftijd voor een kat. Voor een binnenkat is voldoende beweging erg belangrijk, ook voor de gezondheid. Natuurlijk voor een kat op die leeftijd niet al te wild maken, maar een laserlampje doet wonderen. Fijn dat ze op de camping nog kan genieten 🙂

   1. Hi Martin, alvast gefeliciteerd. En we gaan ervan uit dat hij zijn verjaardag gaat vieren 🙂 23 jaar is voor een kat een flinke leeftijd. Geef hem een knuffel van ons!

    1. Onze lieve poes heeft idd de leeftijd van 23 jaar bereikt. Helaas hebben we haar op 22 juni jongstleden, moeten laten inslapen. S,ochtends liep ze nog vrolijk door de tuin en s,middags ging het faliekant mis. Volgens de dierenarts hartfalen en dr nieren hebben het begeven. Wat een vreselijk gemis al. Nooit meer op schoot liggen spinnen en nooit meer kopjes geven en zeuren om eten! Het blijft verdrietig en lastig om afscheid te nemen. Bedankt voor de reactie, gr. Martin!

     1. Beste Martin, heel sneu om te horen, maar 23 jaar is een uitzonderlijk hoge leeftijd voor een kat. Gelukkig heeft ze een lang leven mogen hebben. Veel sterkte met het gemis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *