Tips voor wanneer uw kat naar de dierenarts moet

Wanneer uw kat naar de dierenarts moet, kan dit voor zowel kat als eigenaar een stressvolle gebeurtenis zijn, graag geven we wat aanwijzingen om een bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Kat bij de dierenarts

Reizen

 • Neem uw kat nooit los mee in de auto maar gebruik altijd een stevige reismand.
 • Gebruik bij voorkeur een mandje dat van boven kan worden geopend zodat de kat er eenvoudig kan worden uitgetild. Een andere optie is een reismand die uit 2 delen bestaat waarvan het bovenste deel eenvoudig is te verwijderen, de kat kan dan nog zo lang mogelijk in het onderste deel blijven zitten of liggen waar de kat zich veiliger voelt. Gebruik geen rieten mand, hier kan de kat zich met de nagels in vastzetten en wordt het moeilijk om de kat eruit te halen.
 • Plaats de reismand thuis op een voor de kat bereikbare plek zodat deze niet alleen met een bezoek aan de dierenarts wordt geassocieerd. Leg er af en toe iets lekkers in, sommige katten slapen er zelfs in.
 • Wrijf met een doekje langs het kopje van uw kat en over de basis van de staart en wrijf dit vervolgens langs de hoeken van het reismandje. Hierdoor brengt u de eigen vertrouwde geur van de kat over naar de reismand. In plaats hiervan kunt u ook Feliwayspray gebruiken. Doe dit wel 20 minuten voor u de kat in de reismand zet. Doe een kleedje of handdoek in de mand waar de kat wel vaker op ligt.
 • Blijf zelf kalm als u de kat in de reismand gaat doen, gebruik eventueel een flinke handdoek om de kat op te pakken en stop de kat met handdoek en al in de mand. Zorg ervoor dat de kat geen vluchtmogelijkheden heeft.
 • Doe een deken of grote handdoek over de reismand hierdoor blijft de kat rustiger tijdens de reis.
 • Gaat u met de auto naar de dierenkliniek zorg er dan voor dat de reismand stevig en veilig staat en rijdt rustig, zet uw autoradio erg zachtjes of liever zelfs uit.

In de wachtkamer bij de dierenkliniek

In veel dierenklinieken zijn er gescheiden wachtruimten voor honden en katten. Dit werkt stressverlagend bij de katten.

 • Zet de reismand niet op de grond maar liever op een hogere plek. De mand mag op de bank, stoel, of op de tafelruimte tussen de stoelen, deze is hier speciaal voor gemaakt.
 • Dek de mand af met een handdoek of deken zodat er geen oogcontact is met andere dieren of mensen.
 • Blijf zelf zo rustig mogelijk.

In de spreekkamer bij de dierenarts

 • Haal de kat niet direct uit het reismandje maar maak het deurtje open en bespreek eerst met de dierenarts waar u voor komt. Vaak komt de kat uit eigen beweging uit de mand als dat niet het geval is, moet de kat rustig uit de reismand worden gehaald en daarom bij voorkeur een mandje dat aan de bovenkant kan worden geopend.
 • Vraag gerust of een assistente de kat kan vasthouden tijdens het onderzoek van de dierenarts als u dit liever niet zelf doet. Uw kat voelt uw eventuele spanning namelijk erg goed aan en zal bij een “vreemde” assistente vaak rustiger zijn.

Wanneer uw kat in de kliniek moet blijven

Het is soms mogelijk dat uw kat een dag of soms enkele dagen in de kliniek moet blijven en ook dan wordt er bij een goed uitgeruste kliniek alles aan gedaan om dit met zo min mogelijk stress te laten verlopen voor zowel kat als eigenaar.

 • Uw kat wordt opgenomen op een aparte kattenafdeling.
 • Uw kat krijgt een veilige opnamekooi met ruimte voor een kattenbak en natuurlijk eet- en drinkbakjes.
 • Uw kat krijgt een zacht vetbedje of een mandje om op te liggen en u mag natuurlijk ook een dekentje of kleedje van thuis meebrengen.
 • Ook is het vaak mogelijk uw kat tijdens het verblijf in de kliniek te bezoeken, vraag hiernaar bij de dierenarts of assistente.

Weer naar huis!

Indien u thuis meerdere katten heeft is het volgende erg belangrijk. De terugkerende kat kan door de andere katten worden gezien als een indringer en bedreiging. Uw kat kan na thuiskomst nog wat gedesoriënteerd zijn en brengt vreemde geuren mee naar huis. Geur is erg belangrijk voor katten en een vreemde geur kan dan ook veel stress en een verandering in de relatie tussen katten veroorzaken.

 • Breng als u uw kat komt ophalen een dekentje mee van thuis wat we in de reismand kunnen leggen, dit brengt de vertrouwde geur van thuis over.
 • Plaats de thuiskomst de kat eerst in een aparte ruimte zodat er tijd is om de vertrouwde thuisgeur weer op te nemen.
 • Meng geuren door de thuisgebleven kat te aaien en daarna de terugkerende kat te aaien. Aai vooral langs de geurklieren, langs het kopje en over de staartbasis.
 • Houdt de hernieuwde kennismaking goed in de gaten en observeer hoe de katten zich gedragen. Overstelp de kat niet met aandacht, ga zo snel mogelijk naar het oude ritme.
 • Gebruik een feromonenverdamper of -spray in uw huis, bijv. Feliway.

Wij hopen dat met deze informatie een bezoek aan de dierenarts voor uw kat maar ook voor uzelf zo prettig mogelijk verloopt. Indien u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw dierenarts.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Alles over de kat om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *