• Een irismelanoom ontstaat bij katten op de gemiddelde leeftijd van 9 jaar. Het is de meest voorkomende oogtumor bij de kat. Oogtumoren bij de kat zijn in 75 procent van de gevallen kwaadaardig. De snelheid van ontstaan varieert van maanden tot jaren. 

 • Wolkachtig irismelanoom

  Irismelanoom bij een kat

  Er kwam een zevenjarige gecastreerde kater op het spreekuur. Het was de eigenaar opgevallen dat zijn linker oog geen reflectie gaf in het donker.

  Bij onderzoek van het oog viel een wolkachtige donkerbruine vlek in het regenboogvlies (iris) op. Ook waren er duidelijk bloedvaatjes te zien in het oogwit (sclera) dat bij katten onder de oogleden ligt.

  Verder waren er geen afwijkingen te vinden en een negatieve fluorescine test liet zien dat het hoornvlies (cornea) niet beschadigd was. Het rechteroog vertoonde geen afwijkingen.

 • Anatomie van een kattenoog

  Anatomie van een kattenoog

  Zoals op de afbeelding rechts te zien is, bestaat het oog uit verschillende lagen. Bij mensen zit er achter het netvlies (retina) alleen nog het vaatvlies (choroid). Reflectie van licht hierin kan rode ogen op de foto veroorzaken.

  Katten en een aantal andere diersoorten hebben in het vaatvlies ook nog een laag geelgroen reflecterende cellen (tapetum lucidum) liggen. Door een proces in het oog, kan de lichtinval en weerkaatsing ervan echter gehinderd zijn.

  Bij de patiënt werd de hindering veroorzaakt door een afwijkende structuur uitgaande van de iris.

 • Overmatige pigmentatie

  De afwijkende structuur was een overmatige pigmentatie van de iris. Deze wordt veroorzaakt door het stofje melatonine. Melatonine is te zien als donkere ronde cellen in de microscopische afbeelding hieronder en kan in overmaat geproduceerd worden door een tumor die melanoom wordt genoemd. Of de tumor goed- of kwaadaardig is, kan alleen door een patholoog worden bepaald na verwijdering en opsturen van de gehele tumor. Als de melanoom in de iris zit, kan deze alleen in het geheel worden opgestuurd door verwijdering van het betreffende oog (enucleatio bulbi).

 • Oogklachten

  Iris stromal melanocytes

  De groter wordende tumor kan het filtersysteem van de oogkamers aantasten, waardoor de waterafvoer is verminderd ten opzichte van de aanvoer. Hierdoor kan een verhoogde oogboldruk (glaucoom) ontstaan.

  Bij kwaadaardige melanomen in het oog kunnen uitzaaiingen plaatsvinden naar onder andere de longen en de lever. Diagnose hiervan vindt soms jaren na verwijdering van de tumor plaats en soms pas na overlijden. Enucleatio bulbi geeft daarom geen genezing van de oorzaak, maar kan bijkomende oogklachten wel verhelpen.

  Neem contact op met uw dierenarts als u uw kat verdenkt van een oogprobleem. Deze vereisen veelal acute tot subacute hulp.

  Bron: Huisdierenziekenhuis.nl