Hoornvliesproblemen

Het hoornvlies is het transparante gedeelte van de voorkant van de oogbol. Hierdoor kan de kat zijn omgeving zien en kun je in het kattenoog zien, waarvan de gekleurde iris de vorm van zijn pupil bepaalt.

Oorzaken

Hoornvliesproblemen: keratitis bij de kat

Hoornvliesoedeem
Dit kan worden veroorzaakt door elke ziekte of verwonding die de structuur aantast van het hoornvlies en het proces waarbij er water uitvloeit om het helder te houden.

Alle kleine katjes hebben troebele oogjes als hun oogleden open gaan. Het is normaal dat de hoornvliezen dan niet kristalhelder zijn.

Zwerend hoornvlies
Oorzaken van deze aandoening kunnen zijn verwonding van het hoornvlies door bijvoorbeeld de aanwezigheid van een vreemd voorwerp, door een naar binnen gekeerd ooglid, trauma door uitdroging door onvoldoende traanvocht, een bacteriële infectie maar ook een kattenkrab ten gevolge van een gevecht met een andere kat.

Hoornvliesontsteking
De voornaamste oorzaken zijn infectie, bijvoorbeeld door bepaalde virussen of bacteriën, en verwonding. Het kan ook het gevolg zijn van een andere oogaandoening, zoals uveïtis.

Algemene symptomen

  • Troebelheid van het hoornvlies.
  • Toegenomen traanproductie.
  • Overmatig knipperen.
  • Afkeer van fel licht.
  • Een rood, ontstoken oog.
  • De randen van een zweer op het hoornvlies kunnen zichtbaar zijn, al zijn de meeste zweren niet te zien zonder het gebruik van speciale hulpmiddelen.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Ogen om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *