• Rabiës is een virus dat alle zoogdieren kan infecteren en het centrale zenuwsysteem aantast. Dit virus is een van de dodelijke ziektes en, anders dan de meeste infecties bij dieren, overdraagbaar op de mens. 

 • Oorzaken

  Kat met agressie

  Rabiës wordt vrijwel altijd overgedragen door een beet want het virus is aanwezig in het speeksel van geïnfecteerde dieren en is niet in staat door een intacte huid heen te dringen.

 • Algemene symptomen

  De eerste symptomen bestaan over het algemeen uit overmatig bijten en likken van de betreffende bijtwond. Een rustige kat wordt opeens waakzaam en rusteloos, een vriendelijk dier agressief of lusteloos en teruggetrokken.

  Een besmette kat kan verminderde eetlust vertonen of uitgehongerd lijken. Hij wordt geleidelijk nerveuzer, drukker en geprikkelder, kan kwaadaardig worden en ongecoördineerd in zijn bewegingen. Dit zogenaamde 'dolle' stadium van een rabiësinfectie kan een week duren, maar bij sommige katten gaat het eerste stadium direct over in verlamming, toevallen, coma en overlijden.

 • TIP: Vind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.
  Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Infectieziektes om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).