Eosinofiel granuloom complex bij de kat

Dit is een allergische reactie die vaak heftige jeuk geeft. Er is vaak een erfelijke aanleg. Het wordt bij jongere katten (2-6 jaar) gezien.

De overgevoeligheidsreactie kan ontstaan door:

  • voeding
  • parasieten (vlo)
  • allergie voor omgevingsstoffen (huismijt)

Symptomen

Kat met eosinofiel granuloom complexEr is heftige jeuk. Op de huid kale, kapotgelikte plekken (erosies). Soms worden de plekken verheven door ontsteking. Enkele keren komen de letsels in de mondholte voor.

Diagnose

Het klinisch beeld is zeer suggestief voor de aandoening. Het nemen van een biopt geeft zekerheid.

Behandeling

In ieder geval wordt er een hypoallergeen dieet voorgeschreven. Een goede parasietbestrijding is noodzakelijk.

In het begin worden anti-allergiemedicijnen gegeven (Prednisolon/Ciclosporin). We proberen de dosering af te bouwen en zelfs te stoppen na genezing. Er kan wel recidief optreden.

Een patiënt met enorme zwellingen achterin de mondholte kwam met slikproblemen op het spreekuur. Er bleken vele diktes aanwezig. Onder verdoving werd een biopt genomen en het bleek om een eosinofiele granuloom te gaan. Gelukkig hebben we dit goed kunnen behandelen.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Huid en vacht om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *