Buikvliesontsteking / FIP

FIP is de afkorting van Feline Infectieuze Peritonitis en is een besmettelijke virusinfectie die wordt veroorzaakt door een (gemuteerd) coronavirus. Dit feline coronavirus (FcoV) is in eerste instantie onschuldig en veroorzaakt alleen wat lichte diarree, echter als het muteert kan de ziekte FIP ontstaan. De meeste katten maken in hun leven wel eens een infectie door met het coronavirus.

Oorzaken

Röntgenfoto van een kat met FIP (vochtophoping)Een gezonde kat raakt besmet door contact met de ontlasting of speeksel van zieke katten, nog voor deze symptomen vertonen. Wanneer de kat in contact komt met een coronavirus zal de kat een lichte infectie doormaken, die zich kan uiten als een milde diarree en/of lichte verkoudheid. De meeste dieren zullen hier nauwelijks last van hebben en herstellen binnen zeer korte tijd. Een klein deel van de katten kan het virus niet overwinnen, waardoor het virus in de bloedbaan komt en het zich in het lichaam gaat nestelen. Waarom bij de ene kat hetzelfde virus een milde kortdurende infectie veroorzaakt en bij de andere kat er een dodelijke infectie ontstaat is niet bekend. Verzwakte afweer, stress, genetica en de hoeveelheid virus lijken een rol te spelen. FIP wordt vaak gezien bij jonge en oude katten.

Algemene symptomen

Het eerst nog onschuldige virus verandert in een zeer ziekmakend virus waardoor er zich twee ziektebeelden kunnen ontwikkelen: de zogenaamde ‘natte’ en de ‘droge’ vorm, dat wordt bepaald door de kracht/zwakte van het immuunsysteem. Bij kittens kan er een enorme groeiachterstand ontstaan.

  • Natte vorm: er ontstaan grote vochtophopingen in de lichaamsholten zoals borst- en buikholte. Hierdoor ontstaat een dikke buik en door het vocht in de borstholte wordt de kat erg benauwd. Daarnaast vermageren de dieren en hebben ze koorts.
  • Droge vorm: er ontstaan overal in het lichaam ontstekingen, waarbij vaak de nieren, de hersenen, de ogen en de lever zijn aangetast. De katten zijn ziek, vermageren, hebben koorts en vertonen algemene zwakte. Door hersenbeschadiging kunnen er gedragsveranderingen ontstaan.

Hoe stelt de dierenarts de diagnose FIP?

De diagnose FIP wordt gesteld met behulp van het ziektebeeld en een bloedonderzoek. Bij de aandoening zijn verschillende parameters in het bloed veranderd, zoals het gehalte bloedeiwitten, de verhouding bloedcellen en bepaalde leverenzymen. Een specifieke combinatie van veranderde parameters is verdacht voor FIP.

Er is FIP gediagnosticeerd. Wat nu?

Katten die bovengenoemde ziektebeelden ontwikkelen zijn helaas ten dode opgeschreven, omdat ze het virus nooit meer uit het lichaam kunnen verwijderen. De overlevingstijd is ongeveer een half jaar. Er is een behandeling mogelijk met een combinatie van verschillende medicijnen om de symptomen te onderdrukken, echter geeft dit maar een korte levensverlenging.

Het coronavirus is overal en kent verschillende virusstammen. De ene stam is ziekmakender dan de andere virusstam. Er bestaat een vaccinatie voor FIP, maar helaas zijn er tot nog toe geen overtuigende resultaten van het effect.

Zieke katten en niet-zieke katten welke wel het virus bij zich dragen kunnen andere katten besmetten via direct contact met speeksel, urine en/of ontlasting. Het virus blijft in de omgeving maar kort in leven en wordt gemakkelijk gedood door schoonmaakmiddelen zoals bleek.

Belangrijk voor de gezondheid van de kat

Infectierisico verkleinen:

  • Dagelijks de kattenbak verschonen en regelmatig goed reinigen,
  • Plaats de eet- en drinkbakjes niet in de directe omgeving van de kattenbak,
  • Houdt niet teveel katten in dezelfde ruimte.

Verder:

  • Stress vermijden
  • Goede voeding

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Infectieziektes om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

4 reacties

  1. Ik heb vanochtend mijn lieve kitten laten inslapen als gevolg van FIP. Twee weken geleden was er nog niks aan de hand! Een blije, speelse en lieve kitten. Ineens at die veel minder en wilde hij niet meer spelen. De dierenarts had vorige week na een bezoek en bloedonderzoek FIP gediagnosticeerd. Ik heb het nog een weekje aangekeken met hem… maar hij werd elke dag zwakker en zwakker en zijn buikje werd steeds dikker. Toen die vanochtend ook begin te wankelen met lopen, heb ik er een einde aan gemaakt. RIP lieve Loki… ;(

  2. Mijn kat van 14 jaar heeft deze ziekte (bloedtest gedaan) heeft ook bloedarmoede te weinig rode bloed cellen te veel witte. Wat ik zo vreemd vind dat hij zoveel wil eten,hij eet niet hij vreet. helaas komt het er weer snel uit van boven en van onder .Over al staat geschreven weinig eetlust, hoe zit dat ,weet U een verklaring?

    1. Beste Jannie, Allereerst wil ik zeggen dat wij geen dierenarts zijn, maar vaak wel ervaringsdeskundigen waar het ziektes en kwalen van de kat betreft. Je zegt dat er een bloedtest gedaan is. Wat was daarvan de uitslag (behalve dat je kat FIP heeft)? En wat is de diagnose van de behandelend dierenarts wat betreft de bloedarmoede? Is er bijv. ook op diabetes gecheckt? Je kunt je vraag ook op ons forum posten, waar er wellicht anderen zijn met een kat die hetzelfde heeft (gehad).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *