Artrose bij de kat
De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor artrose bij de kat. Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening. Hierbij raken de gewrichten ontstoken en slijt het gewrichtskraakbeen weg. Dit veroorzaakt pijn bij beweging. Het is belangrijk om dit te behandelen, anders zal het alleen maar verergeren.
Artrose bij de kat komt vooral voor in gewrichten zoals de elleboog, schouder, heup, knie en wervels. Bij katten ouder dan 12 jaar heeft 65% last van artrose.
Wat zijn de symptomen?
- De kat wil minder hoog of niet meer springen.
- Er is verminderde activiteit. De kat zal meer slapen naar voorheen.
- Bij het lopen is er een stijfheid op te merken en soms wordt de kat agressief. Veel eigenaren denken dat hun kat een dagje ouder wordt en accepteren zijn nieuwe levensstijl.
Wat zijn de risico’s?
- Overgewicht
- Heupdysplasie (HD)
- Diabetes mellitus (suikerziekte)
Het stellen van de diagnose
De diagnose is niet zo gemakkelijk te stellen bij een kat. Bij het onderzoek komt soms naar voren dat de kat gewrichtspijn of een beperkte beweeglijkheid van het gewricht heeft. Ook kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden. Via een vragenlijst is het ook mogelijk om artrose te vermoeden.
Vragenlijst voor de eigenaar
- Slaapt uw kat meer dan normaal of is hij minder actief?
- Springt uw kat minder graag dan vroeger?
- Lijkt uw kat stijfheid in gewrichten of kreupelheid te vertonen?
- Speelt uw kat minder graag dan vroeger?
- Gaat uw kat minder graag op de kattenbak of plast de kat er vaker naast?
- Loopt uw kat minder soepel de trap op en af?
Wanneer er op meerdere vragen JA geantwoord kan worden, dan kan het zijn dat uw kat artrose heeft.
Behandeling
De behandeling van artrose bij de kat zijn beweging, pijnstilling en speciaal voer. Katten met overgewicht moeten afvallen.
Bewegen is heel belangrijk voor de spieropbouw. Dit bereikt u door met uw kat te spelen, te wandelen of te zwemmen. Ook kan beweging gestimuleerd worden door het eten verspreid in het huis te plaatsen of in een speciale voerbal. Daarnaast kan er pijnstilling gegeven worden die ook voor een verminderde ontsteking zorgt.
Net zoals bij de hond is er ook een speciaal voer voor de kat. In dit voer zitten vetzuren die ontstekingsremmend werken en de afbraak van het kraakbeen vertragen. Bovendien hebben ze ook nog een licht pijnstillend effect. In dit voer zitten ook voldoende glucosaminoglycanen en chondroïtinesulfaat die zorgen voor het behoud van gezond kraakbeen.
Dierenbenodigdheden
De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:
Vind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.
Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Spieren, gewrichten en beweging om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).