Als uw kat geopereerd moet worden

Uw kat moet binnenkort een operatie ondergaan. Op deze pagina vindt u meer bijzonderheden over de voorzorgsmaatregelen behorende bij de ingreep.

Nuchter

Kat wordt onderzocht door de dierenartsVoor de ingreep dient uw kat nuchter te zijn. Dit is om zoveel mogelijk te voorkomen dat het dier gaat overgeven en er voedsel in zijn luchtpijp en/of longen terecht kan komen. Daarom mag de kat een aantal uur voor de operatie niets meer eten.

Uw dierenarts kan u vertellen hoeveel uur het dier niks mag eten. Om zeker te zijn dat het dier niet elders eet is het verstandig hem of haar vanaf die tijd binnen te houden (vergeet niet om een kattenbak te plaatsen!).

Drinken mag de kat meestal nog wel. Voor de operatie mag het dier alleen water, dus de waterbak kan blijven staan, maar het schoteltje melk niet.

Schoon en zonder ongedierte

Zorg dat uw huisdier schoon is en geen ongedierte zoals vlooien of wormen heeft. Wacht echter niet tot vlak voor de operatie met de behandelingen hiertegen: deze kunnen in sommige gevallen namelijk een narcose beïnvloeden. Er moet minstens een aantal dagen zitten tussen de vlooienbehandeling en ontworming en de ingreep. Twijfelt u hierover of vertoont de kat ineens andere gezondheidsproblemen, meldt deze dan zo spoedig mogelijk aan uw dierenarts.

Brengen

Zorg ervoor dat u op de afgesproken tijd met het dier op de praktijk aanwezig bent. Uw kat dient vervoerd te worden in een stevig en goed afsluitbaar kattenmandje.

Vragen

Voordat u uw kat toevertrouwt aan de zorg van uw dierenarts, is het belangrijk dat u volledig op de hoogte bent van aandoening van uw kat, van de behandelwijze en de uit te voeren ingreep. Zorg ervoor dat u alles vooraf besproken heeft zodat u niet met onbeantwoorde vragen zit, terwijl uw kat al op de operatietafel ligt.

Bereikbaar zijn

Zorg ervoor dat u telefonisch bereikbaar bent tijdens de operatie van uw kat. Vergeet niet het juiste telefoonnummer aan uw dierenarts mee te delen. Zorg dat er iemand de rest van de dag bij het dier aanwezig blijft als deze weer thuis is na de operatie.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Ziektes en medisch overig om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *