Uitgebalanceerde voeding

Er wordt tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar de voedingsbehoeften en eetgewoonten van de kat. Helaas worden de resultaten van deze uitslagen meestal verwerkt in een technisch verslag met vaktermen die niet altijd even begrijpelijk zijn. Om deze resultaten toch enigszins toegankelijk te maken, worden in onderstaand artikel meerdere feiten naar voren gebracht over voeding voor de kat.

Geen ras is hetzelfde

Tussen de katachtigen en onze huiskatten zitten eeuwen van domesticatie. Maar ook de diverse rassen variëren onderling enorm. Alleen al het formaat van een Singapura (links) en een Maine Coon (rechts) is een wereld van verschil. En vergelijk de bouw van de kop van een Pers en een Siamese: het onderscheid is duidelijk zichtbaar.
Singapura
Maine Coon

Verschillende eetgewoonten

Niet alleen het uiterlijk maar ook het gedrag en de eetgewoonten zijn kenmerkend voor een ras. Onderzoek heeft aangetoond dat een kat gemiddeld 10 keer per dag eet. Maar een Maine Coon eet gemiddeld 11 keer op een dag, terwijl de Siamees tot wel 22 keer per dag naar zijn etensbak toe wandelt.

Ook de manier van het opnemen van de voeding loopt bij de rassen uiteen. Een Pers gebruikt de onderkant van zijn tong om de voeding op te pakken. Terwijl de Maine Coon hiervoor de bovenkant van zijn tong en regelmatig zelfs zijn lippen gebruikt.

Hoogwaardige voeding

Kat knauwt op een kippennekTegenwoordig zijn er zeer veel complete hoogwaardige voedingen te verkrijgen bij de dierenspeciaalzaken. Deze voedingen zijn door de fabrikant zorgvuldig samengesteld. Het is dan ook af te raden om hier voedingssupplementen bij te geven. Deze verstoren immers de balans in de voeding. Een bakje vers water bij de brokken is voldoende. De kat kan dan drinken wanneer hij dat wil.

Zelf een goede voeding samenstellen vergt veel tijd en kennis. Gevogeltevlees heeft bijvoorbeeld een heel andere mineralensamenstelling dan rundvlees. Gekeken moet dus worden wat daar als aanvulling het beste bij past.

Carnivoren

Katachtige zijn carnivoren (vleeseters), maar dit is inclusief de maaginhoud van de prooi. Dit bestaat voornamelijk uit plantaardige materialen (waaronder koolhydraten) die al deels zijn voorverteerd. Uit onbewerkt plantaardig materiaal (zoals ongekookte groenten of fruit) kan de kat niet of nauwelijks voedingsstoffen opnemen.

De meeste droogvoedingen zijn geëxpandeerde brokken. Dit wil zeggen dat de brokken onder hoge temperatuur en druk worden gemaakt. Dit is min of meer te vergelijken met maïskorrels verwerken tot popcorn. Het expanderen heeft als resultaat dat de koolhydraten beter verteerbaar worden voor de kat.
Het is dus erg moeilijk om een om zelfbereide voeding volledig en uitgebalanceerd te maken. En tekorten in de voeding kunnen ingrijpende gevolgen hebben.

“Wij zouden het saai vinden om iedere dag hetzelfde te eten: dus de kat ook. Niets is echter minder waar.”

Antropomorfisch?

Laat de kat niet met de pot meeëtenAfwisseling van voeding is antropomorfisch zoals dat met een mooi woord heet. Dit wil zeggen dat de mens uitgaat van zijn eigen gewoonten. Wij zouden het saai vinden om iedere dag hetzelfde te eten: dus de kat ook. Niets is echter minder waar en voor een kat is het juist belangrijk iedere dag hetzelfde te eten, zijn maag- darmstelsel stelt zich op een bepaalde voeding in. Bij een abrupte voerovergang is er zelfs kans op diarree. Daarom wordt bij een voerovergang ook geadviseerd om de nieuwe voeding een paar dagen in toenemende hoeveelheid met de oude voeding te mengen.

Gezondheidsvoeding

Om een hoge verteerbaarheid van voeding te bereiken zoals dat bij premium (hoge kwaliteit) voedingen het geval is, is het noodzakelijk om gebruik te maken van hoogwaardige ingrediënten. Dit zijn dan ingrediënten die ook voor menselijke consumptie geschikt zijn. Uiteraard worden risicovolle organen als hersenen, milt en ruggenmerg niet voor de premium voedingen gebruikt. Daarnaast bevatten veel voedingen preventieve gezondheidsmaatregelen door ingrediënten die bijvoorbeeld tandsteen helpen voorkomen, ouderdomsverschijnselen bestrijden en voor bescherming van de gewrichten zorgen. Tevens helpen veel voedingen voor volwassen katten blaasgruis (met name struviet; een vorm van blaasgruis waar de volwassen kat gevoelig voor is) te voorkomen. Dit alles zorgt ervoor dat er regelmatig wordt gesproken over “gezondheidsvoeding”.

Antioxidanten

Antioxidanten hebben bij veel mensen nog een negatieve klank. Dit is jammer want anti-oxidanten hebben juist hele goede eigenschappen. Ze zijn belangrijk voor het behoud van kwaliteit van de voeding, maar spelen daarnaast ook in het lichaam een grote rol.

Antioxidanten vervullen zoveel functies ten gunste van de gezondheid, dat ze één van de meest onderzochte stoffen van het huidig medisch onderzoek zijn. Ze bestrijden ouderdomsverschijnselen, dragen bij aan de preventie van hart- en vaatziekten, bepaalde soorten kanker, zenuwziekten, grauwe staar en ziekten die veroorzaakt worden door lichamelijke inspanning.

Stoffen in de voeding die een antioxidatieve werking hebben zijn bijvoorbeeld vitamine E, vitamine C, ß-caroteen, sommige sporenelementen en taurine. Deze worden door de voedingsproducten meestal apart toegevoegd zodat de hoeveelheid en de verhouding tussen de antioxidanten optimaal is.

Houdbaarheid

Naast een rol in het lichaam zijn antioxidanten ook belangrijk voor behoud van de kwaliteit van de voeding. Het maken van diervoeding met een lange houdbaarheid vereist het gebruik van bepaalde technische maatregelen om de kwaliteit te waarborgen. Oxidatie (het ontstaan van verbindingen met zuurstof uit de lucht) is één van de belangrijkste bedreigingen voor de kwaliteit van de diervoedingen. Bij dit proces ontstaan stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van het dier. Hierdoor is het gebruik van antioxidanten noodzakelijk.

Zelf bereide voedingen en blikvoeding zijn o.a. door het vochtgehalte gevoelig voor bederf. Het kan daardoor niet de hele dag aan de kat aangeboden worden. En dat terwijl deze zo graag 10 keer per dag een kleine maaltijd nuttigt.

Tot slot

Het eten dat de mens lekker vindt, hoeft zeker niet lekker gevonden te worden door de kat en kan zelfs heel slecht zijn. Chocolade bijvoorbeeld is voor de mens een puur genot, maar kan voor de kat schadelijke gevolgen hebben.

Een katteneigenaar moet zich dus realiseren dat een kat zijn eigen behoeften en voorkeuren heeft. Wanneer men een kat respecteert zal men zich in de kat proberen te verplaatsen, in plaats van menselijke gewoonten op de kat te projecteren.

Bron: Ing. K. Gardebroek (katten- en hondenvoedingsdeskundige voor Royal Canin Nederland BV)

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Voeding om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *