Munchkin

Munchkin
Ras:Munchkin
Herkomst:Louisiana, Amerika
Karakter:Sociaal, aanhankelijk beweeglijk, speels
Uiterlijk:Middelgroot, korte poten
Vacht:Kort en langharige variëteiten
Kleuren:Diverse vachtkleuren

Herkomst

In 1991 werd in de Madison Square Garden in New York een vreemde kat met korte poten tentoongesteld. Het dier had de bijnaam teckelkat of bassetkat. Reeds in de jaren ’30 werden katten van hetzelfde type in Engeland gesignaleerd, maar men verloor ze gedurende de Tweede Wereldoorlog uit het oog. Een exemplaar werd in 1953 in Stalingrad beschreven. Dit ras is vernoemd naar de dwergen uit Munchkin land beschreven in de bekende film de Tovenaar van Oz van Fleming (1939).

De voorouders van de moderne Munchkin zijn afkomstig uit Louisiana en stammen af van een zwarte poes, Black-Berry van rond 1982. Het gen dat aan de basis ligt van deze spontane mutatie die verantwoordelijk is voor de korte poten, is dominant. De T.I.C.A. heeft het ras in 1995 erkend en stelde in datzelfde jaar een rasstandaard op. In 1993 verschenen de eerste Munchkins in Frankrijk. In Nederland is het ras niet erkend.

Algemene kenmerken

Kat met erg korte poten. Gewicht: 2,2 tot 4 kg.

Video
Bekijk hieronder een filmpje van een spelende Munchkin met een lapjespatroon. Let hierbij op het duidelijke verschil in pootlengte van de Munchkin en de tweede kat in het filmpje.

Uiterlijk

 • Hoofd
  De vorm van een gelijkzijdige driehoek met afgeronde zijden. Afgeronde schedel. Vlak voorhoofd. De wangen kunnen, vooral bij katers, breed zijn. Smalle snuit met een lichte stop. Middellange neus. Stevige maar niet uitstekende kin.
 • Oren
  Driehoekig, vrij breed, recht.
 • Ogen
  Groot, walnootvormig, vrij ver uit elkaar, lichtjes schuin geplaatst. Er is geen relatie tussen de oogkleur en de vachtkleur.
 • Hals
  Middellang, breed en goed gespierd.
 • Lichaam
  Middelgroot. Ronde borst. Brede schouders. De ruggengraat is net zo buigzaam als bij andere rassen. Botten en spieren zijn gemiddeld tot goed ontwikkeld.
 • Poten
  Kort, gemiddelde botstructuur en stevige spieren. Ronde, compacte voeten van gemiddelde grootte.
 • Staart
  Gemiddelde dikke staart, enigszins taps toelopend naar het uiteinde toe. Dik behaard, hoog en rechtop gedragen wanneer hij in beweging is.
 • Vacht
  Twee variëteiten: Kortharig en Halflangharig. Zijdeachtige structuur, gemiddelde ondervacht.
 • Kleur
  Alle kleuren zijn toegestaan.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *