Burmilla

Burmilla
Ras:Burmilla
Herkomst:Groot-Brittannië
Karakter:Zachtaardig, gemakkelijk in de omgang en een beetje een kletskous
Uiterlijk:Middelgroot. Stevig beendergestel
Vacht:Kortharig, fijn, zeer glanzend en zijdeachtig
Kleuren:Tipping. Basiskleur silver of golden en de tipping is: sable (zwart), blauw, chocolate, lilac, rood, crème

Herkomst

Burmilla close-upDit ras is gecreëerd in Groot-Brittannië in 1981. Het komt voort uit een kruising tussen een mannelijke Chinchilla Pers en een lilac Burmees, met als resultaat een zilverwitte kat met een Burmees type. Deze manier van selectief fokken is een delicaat proces en het resultaat, de Burmilla, is dan ook zeldzaam. De naam van dit ras is ontstaan door samentrekking van de namen Burmees en Chinchilla.

In 1984 werd in Engeland de Burmilla Cat Club opgericht. Het ras werd in 1989 door de G.C.C.F. erkend en door de F.I.Fe in 1994.

Algemene kenmerken

Middelgroot. Opmerkelijk gewicht voor zijn postuur: 4 tot 7 kg. Oosters (foreign) type, sierlijk. Stevig beendergestel, goed ontwikkeld spierstelsel.

Karakter/bijzonderheden

Bij deze kat gaat de energie van de Burmees gepaard met de zachtaardigheid van de Pers. Vriendelijk, gemakkelijk in de omgang en een beetje een kletskous. De verzorging is eenvoudig.

Lichaam

 • Hoofd
  Een middelgrote, afgeronde kop. Breed gezicht smal toelopend in een korte, stompe driehoek. Volle, ronde wangen. De volwassen katers hebben volle wangen. Een brede, goed ontwikkelde en korte snuit. Het neusprofiel vertoont aan de basis een lichte stop. Goed ontwikkelde kin. Boven de wenkbrauwen iets minder vol behaard.
 • Oren
  Middelgroot, breed aan de basis en met afgeronde uiteinden. De oren staan ver uit elkaar, worden rechtop gedragen en buigen licht naar voren. Aan de binnenkant dun begroeid met korte haartjes.
 • Ogen
  Grote, ver uit elkaar en iets schuinstaande ogen. Halvemaanvormige opening. Omrand met de passende kleur. Alle nuances groen worden geaccepteerd, maar helder groen verdient de voorkeur. Bij kittens en jonge katten tot ongeveer twee jaar is een spoortje geel aanvaardbaar. Bij de vachtkleuren rood, crème en tortie is de kleur amber toegestaan.
 • Hals
  Kort en goed ontwikkeld.
 • Lichaam
  Tamelijk compact. Brede, ronde borst. Schouders en heupen van gelijke breedte. De achterhand staat iets hoger dan de schouders. Zeer stevige beenderen en krachtige spieren.
 • Poten
  De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Goede botstructuur. Krachtig gespierd. De voeten zijn middelgroot en rond of ovaal.
 • Staart
  Halflang tot lang, gemiddelde dikte en dunner uitlopend naar de afgeronde punt.
 • Vacht
  Kortharig (iets langer dan van de Burmees), fijn, zeer glanzend en zijdeachtig met juist genoeg ondervacht om de vacht iets van het lichaam af te laten staan.
 • Kleur
  Tipping (alleen het uiteinde van de haren is gekleurd) met de zilverwitte schakering van de ondervacht. De basiskleur is silver of golden en de tipping is: sable (zwart), blauw, chocolate, lilac, rood, crème, etc. De rug, het masker en de staart zijn donkerder dan de buik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *