Katten en verhuizen. Tips voor een soepele overgang

Kat in doos
Foto: Sahand Babali

Katten en verhuizen. Verhuizen is doorgaans al een hectische periode, niet alleen voor uzelf maar zeker ook voor uw kat(ten). Daarom is het belangrijk met een aantal dingen rekening te houden, zodat uw kat(ten) zo min mogelijk stress ondervinden bij deze grote verandering in hun dagelijkse leven.

Gemakkelijker verhuizen met katten?

Cyperse kat zit in een kartonnen doosZorg dat op de dag van de verhuizing, of de dag/avond ervoor, een kamer in het oude huis wat vertrouwde spullen van de kat bevat. Zorg ook dat er geen verhuisdozen en andere grote meubels meer staan zodat niemand deze kamer meer in hoeft.

Zet er ook de transportmand vast neer met een lekker dekentje erin zodat de kat ook hier vast aan kan wennen. Leg er wat lekkers in zodat hij de reismand met iets leuks associeert.

Plaats een Feliwayverdamper in het stopcontact, het liefst op vloerniveau. Laat iedereen weten dat deze kamer gesloten moet blijven.

Voorzieningen

Zorg voor kattenbak, eten en drinken en laat indien mogelijk wel iets staan waar de katten zich in of onder kunnen verstoppen, dit kan bijvoorbeeld ook een doos met een gat erin zijn.

In het nieuwe huis

Probeer in het nieuwe huis ook weer een kamer klaar te maken, bijvoorbeeld een slaapkamer waar de katten na de verhuizing in geplaatst kunnen worden. Zet ook hier weer de vertrouwde eigen spullen neer en laat ze daar zitten tot de rust is weergekeerd. Plaats ook daar een Feliwayverdamper.

Kamer voor kamer kennis laten maken

Als alles rustig is voor zowel baas als kat kunt u de kat kamer voor kamer kennis laten maken met het nieuwe huis. Controleer wel of alle ramen en deuren gesloten zijn zodat de kat niet naar buiten kan ontsnappen. Blijf tijdens de kennismaking met het nieuwe huis zelf zo kalm mogelijk en straal rust uit naar uw kat. Dat geeft hem signalen dat hij in zijn nieuwe omgeving veilig is.

Routine

Probeer zoveel mogelijk de oude routine aan te houden, dit zorgt voor minder stress bij de kat. Geef niet meer aandacht dan normaal aan de kat en indien de kat angstig reageert de kat niet troosten of toespreken maar dit gedrag negeren en de kat rustig zijn of haar gang laten gaan.

Laat zien waar zijn nieuwe voorzieningen komen te staan zodat hij weet waar kattenbakken en eten en drinken komen te staan. Verplaats deze met kleine stukjes naar de plaats waar ze moeten komen te staan.

Voorzichtig met nauwe ruimtes

Wees voorzichtig met ruimtes zoals de keuken en bijkeuken waar katten zich kunnen verstoppen achter koelkasten en wasmachines. Bij angst kruipen ze graag in nauwe ruimtes.

Veiligheid

Voor extra veiligheid tijdens het vervoer; het beste is als de katten zijn gechipt of een bandje om hebben met adreskokertje zodat als er wat gebeurt ze weer snel bij u terug zijn.

Binnenhouden

Als uw kat ook buiten komt dan is het verstandig om de kat de eerste tijd na de verhuizing binnen te houden. Deze periode kan variëren van drie tot zes weken.

Heeft uw kat een identificatiechip vergeet u dan niet om de nieuwe adresgegevens door te geven aan de databank waar de chip geregistreerd staat.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Vakantie, verhuizen en vervoeren om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

4 reacties

  1. Binnenkort zijn wij van plan om te verhuizen van een appartement naar een huis. Wij hebben 2 katten, Bonnie is nu 2 jaar bij ons en Luna 1 jaar. Het zijn niet te beste vrienden, vaak blazen ze nog eens naar elkaar of is er een vorm van agressie. Wij werken hier aan en proberen ze samen te laten leven in alle rust. Nu lees ik overal dat je de kat in een ruimte moet zetten waar ze kan wennen. Ik vraag mij af of het mogelijk zal zijn om onze 2 katten samen in één ruimte te plaatsen. Ze zullen al stress hebben en ik wil niet dat het daardoor weer fout gaat en ze zouden vechten. Zou het een goed idee zijn om ze in aparte kamers te laten wennen aan het nieuwe huis? Of zou er meer stress ontstaan als ze in een nieuw huis zitten en ze elkaar ook niet zien? Alvast bedankt voor uw antwoord.

    1. Beste Kelly, je kunt het beste je vraag stellen op ons forum, waar veel anderen ook te maken hebben gehad met verhuizen en hoe katten aan de nieuwe omgeving (en elkaar) te laten wennen.

  2. Ik ben verhuisd naar een flat.. Mijn kat was gewend om altijd naar buiten te gaan maar nu kan dit niet meer. Hij ligt maar te slapen. Ik vind het zo zielig. Wat kan ik doen?

    1. Beste Els, waar je kat eerst zijn dag kon vullen met allerlei indrukken van buitenaf, moet hij het nu doen met dezelfde ‘kleine’ omgeving. Zonder stimulans in de vorm van een speelkameraadje (jij die veel met hem speelt en in beweging houdt, of een tweede kat die hem gezelschap houdt), vervallen katten vaak in een – wat lijkt op – soort depressie, waarbij er veel geslapen wordt. Hoe een actieve buitenkat een gezellige binnenkat wordt, is een vraag die je het beste kunt voorleggen aan de vele andere kattenbaasjes op ons kattenforum, die je kat graag willen helpen en wellicht al hetzelfde probleem hebben overwonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *