Introductie van een puppy bij een al aanwezige kat

Bij de introductie van een pup in huis zal iedereen daar erg enthousiast op reageren, dat is erg begrijpelijk, maar het kan voor de aanwezige kat wat hectisch zijn.

Kitten en puppyIndringer

Ga er altijd vanuit dat de al aanwezige kat waarschijnlijk moeite heeft met de nieuwe aanwinst en deze zal benaderen als een indringer in zijn/haar wereld. Soms heeft het enige tijd nodig voor ze elkaar zullen accepteren en soms gaat dit heel snel. Het is belangrijk om de introductie van een pup rustig te laten verlopen.

Laat de kat op een rustige, afgesloten plaats in huis en laat de pup rustig wennen en kennis maken met huis en gezin, behalve daar waar de kat zich bevindt. Zorg uiteraard dat de kat daar eten/drinken en kattenbak tot zijn beschikking heeft.

Introductie

Als de rust na de eerste kennismaking met het gezin is wedergekeerd kunt u onder begeleiding de kat kennis laten maken met de pup. Probeer al voor de eerste kennismaking een groepsgeur te creëeren door eerst de kat te aaien en daarna de pup zodat deze geuren zich vermengen. Het is vaak gunstig om tijdens de eerste ontmoeting beide dieren wat eten te geven en dit zover uit elkaar te geven dat ze elkaar wel kunnen zien maar toch op veilige afstand van elkaar zijn.

Angst en agressie niet belonen

Als er geblazen en gegromd wordt door de kat, en dat is bijna altijd het geval, grijp dan niet meteen in. De nieuwe pup is een indringer in het bestaande territorium van de kat en die moet daar uiteraard op reageren. Als er wordt uitgehaald of aangevallen is het zaak de dieren uit elkaar te halen maar let hier wel op uw eigen veiligheid, vooral bij de kat.
Als de eerste introductie goed gaat, beloon beide dieren dan hiervoor met iets lekkers of met de stem, let op dat u bij agressie niemand troost of zacht toespreekt omdat dat dan bevestigend werkt ten opzichte van de angst en dit hierdoor wordt versterkt.

Steeds langer bij elkaar

Laat de dieren, op het moment dat u ze niet in de gaten kunt houden, niet bij elkaar maar laat ze steeds langer met elkaar kennismaken onder begeleiding. Het zal van meerdere factoren afhangen hoe snel dit proces gaat. Heeft de pup al eerder kennisgemaakt met katten of heeft de kat tijdens de socialisatieperiode al kennisgemaakt met een hond, dan zijn al deze zaken van invloed op dit proces.

Eigen tempo

Zorg dat de kat altijd een veilige plek heeft waar de pup niet bij kan, en haal de kat daar ook nooit vandaan als deze daar ligt. Geef de dieren de tijd om aan elkaar te wennen op hun eigen tempo. Gebruik eventueel een bench waar u de hond in kunt doen tijdens de kennismaking zodat de hond geen bedreiging is voor de kat.

Nog even de belangrijkste dingen op een rijtje:

  • Houdt de dieren in het begin uit elkaar als er geen toezicht is.
  • Geleidelijke introductie en gebruik iets lekkers als beloning bij goed resultaat.
  • Doe de pup eventueel aan de lijn zodat u hem makkelijk kunt terug trekken.
  • Zorg, dat het rustig is in huis tijdens de eerste kennismaking.
  • Zorg dat de kat een veilige plaats heeft waar ze zich kan terug trekken.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

6 reacties

  1. Ik heb twee binnen poezen binnenkort verhuis ik en mag ik daar ook hondje houdenn…zou het lukken met twee binnenpoezen en een Malthezer ? Welk advies zou je me geven woon op app met terras

  2. Ook wij kijken binnenkort uit naar het krijgen van een puppy. Maar maak mij zorgen over mijn kat (5 jaar). Hij gaat vaak heerlijk naar buiten. Denk dat ik de kat in de eerste weken maar binnen moet houden? Straks komt hij niet meer terug?
    Of ziet hij dit als een straf dat hij niet naar buiten mag?

    1. Beste Deena, gefeliciteerd met de nieuwe gezinsuitbreiding 😉 Ik zou eerst even afwachten hoe de dieren op elkaar reageren. ALs je de adviezen op deze pagina opvolgt, heb je de beste kans dat het goed gaat. Sommige katten blijven liever alleen, maar andere zijn gemakkelijker en accepteren een nieuw huisgenootje na enkele dagen. Ik zie geen reden om de kat binnen te houden als deze gewend is om regelmatig naar buiten te gaan. Binnenhouden ziet een kat niet als straf, want een kat kent het concept van ‘straf’ niet. Maar een kat is een gewoontedier, dus zal de kat niet snappen dat hij niet naar buiten mag.

  3. Ben bekent met het africhten van honden. Zit nu met een probleem
    Heb een “erfenis” , kater van 11 jaar oud.
    Wil zelf graag een Wetterhoun, pup. Nu beschikbaar.

    De kater kwam bij mij in huis en was behoorlijk in de stress. Ben weken bezig geweest om het beestje te kalmeren en hem een thuis te geven.
    Inmiddels kan hij naar buiten, volgt mij in huis als een soort ‘hondje’.
    Hij is tegen de honden van mijn dochters behoorlijk agressief, duikt wel weg onder de aanrecht. Staat , zijn mannetje, maar zorgt zelf voor dekking.

    Wil zelf best proberen om een Wetterhoun pup bij deze kater te plaatsen. Voorheen is het mij altijd gelukt om dieren bij elkaar te brengen.
    Mijn bedenkingen, voorheen een ( redelijk volwassen) hond samen brengen met een kitten. Totaal geen probleem.

    Hoe zit dit andersom, kat van 12 jaar oud, ontmoet pup?
    Ik denk dat het wel zal lukken, maar eenmaal een pup in huis……….. Je word verliefd, je gaat tot het uiterste ( althans, ik wel) , je geeft je ziel en zaligheid voor die pup.
    Wat als blijkt dat het absoluut niet samen met de kat , van 12 jaar oud, kan?

    Kan iemand mij hierin raden?

    Groet,
    Marjolein

    1. Beste Marjolein, gezien zijn verleden van agressie tegen andere dieren is het te verwachten dat het introduceren van een pup bij de kat niet geheel vlekkeloos zal verlopen. Het laatste dat je wil is dat de kat zich weer gaat verstoppen en je weer terug bij af bent. Het is goed mogelijk dat je dierenarts je daar ook bij kan helpen (onze dierenarts heeft bijv. een gedragstherapeut in dienst). Als dat niet zo is, dan kun je je het beste even inschrijven op ons forum, want er zijn ongetwijfeld meer kattenbaasjes die ditzelfde probleem hebben (gehad) en die je erbij kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *