• Bij de introductie van een pup in huis komt zal iedereen daar erg enthousiast op reageren dat is erg begrijpelijk maar kan voor de aanwezige kat wat hectisch zijn. 

 • Indringer

  De introductie van een puppy bij een kat

  Ga er altijd vanuit dat de al aanwezige kat waarschijnlijk moeite heeft met de nieuwe aanwinst en deze zal benaderen als een indringer in zijn/haar wereld. Soms heeft het enige tijd nodig voor ze elkaar zullen accepteren en soms gaat dit heel snel. Het is belangrijk om de introductie van een pup rustig te laten verlopen.

  Laat de kat op een rustige, afgesloten plaats in huis en laat de pup rustig wennen en kennis maken met huis en gezin, behalve daar waar de kat zich bevindt. Zorg uiteraard dat de kat daar eten/drinken en kattenbak tot zijn beschikking heeft.

 • Introductie

  Als de rust na de eerste kennismaking met het gezin is wedergekeerd kunt u onder begeleiding de kat kennis laten maken met de pup. Probeer al voor de eerste kennismaking een groepsgeur te creëeren door eerst de kat te aaien en daarna de pup zodat deze geuren zich vermengen. Het is vaak gunstig om tijdens de eerste ontmoeting beide dieren wat eten te geven en dit zover uit elkaar te geven dat ze elkaar wel kunnen zien maar toch op veilige afstand van elkaar zijn.

 • Angst en agressie niet belonen

  Als er geblazen en gegromd wordt door de kat, en dat is bijna altijd het geval, grijp dan niet meteen in. De nieuwe pup is een indringer in het bestaande territorium van de kat en die moet daar uiteraard op reageren. Als er wordt uitgehaald of aangevallen is het zaak de dieren uit elkaar te halen maar let hier wel op uw eigen veiligheid, vooral bij de kat.
  Als de eerste introductie goed gaat, beloon beide dieren dan hiervoor met iets lekkers of met de stem, let op dat u bij agressie niemand troost of zacht toespreekt omdat dat dan bevestigend werkt ten opzichte van de angst en dit hierdoor wordt versterkt.

 • Steeds langer bij elkaar

  Laat de dieren, op het moment dat u ze niet in de gaten kunt houden, niet bij elkaar maar laat ze steeds langer met elkaar kennismaken onder begeleiding. Het zal van meerdere factoren afhangen hoe snel dit proces gaat. Heeft de pup al eerder kennisgemaakt met katten of heeft de kat tijdens de socialisatieperiode al kennisgemaakt met een hond, dan zijn al deze zaken van invloed op dit proces.

 • Eigen tempo

  Zorg dat de kat altijd een veilige plek heeft waar de pup niet bij kan, en haal de kat daar ook nooit vandaan als deze daar ligt. Geef de dieren de tijd om aan elkaar te wennen op hun eigen tempo. Gebruik eventueel een bench waar u de hond in kunt doen tijdens de kennismaking zodat de hond geen bedreiging is voor de kat.

 • Nog even de belangrijkste dingen op een rijtje:

  • Houdt de dieren in het begin uit elkaar als er geen toezicht is.
  • Geleidelijke introductie en gebruik iets lekkers als beloning bij goed resultaat. 
  • Doe de pup eventueel aan de lijn zodat u hem makkelijk kunt terug trekken. 
  • Zorg, dat het rustig is in huis tijdens de eerste kennismaking. 
  • Zorg dat de kat een veilige plaats heeft waar ze zich kan terug trekken.

  Bron: Huisdierenziekenhuis.nl